Nordisk kost råvarer

Ny nordisk kost

Kost med friske nordiske råvarer fremhæves som særligt egnet for personer med diabetes. Læs her hvorfor.

Den Nye Nordiske kostform lægger vægt på friske og lokale råvarer fra de nordiske egne og ligner Middelhavskosten i dens fokus på regionale og sæsonbestemte råvarer.

Den nordiske kost fremhæves, på lige fod med Middelhavskosten, i anbefalingerne for personer med type 2-diabetes, fra den europæiske forskergruppe DNSG. På samme måde har en rapport fra det danske Vidensråd for forebyggelse konkluderet, at der er evidens for Ny Nordisk kost som en kostform der er velegnet til personer med type 2-diabetes, og at kostformen reducerer risikoen for udvikling af type 2-diabetes, med 13-53 %1. Ny Nordisk Kost ser også til at kunne reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme, hvilket er en af de hyppigste følgesygdomme til diabetes.

Ny nordisk kost går grundlæggende ud på at

  • spise flere grøntsager og mere frugt dagligt
  • spise mere skaldyr og flere fisk som makrel, torsk og laks
  • spise fuldkorn fra især havre, rug og byg
  • holde rødt kød og forarbejdede madvarer på et minimum.

En af de store forskelle mellem Middelhavskosten og den Nye Nordiske kostform ligger i valget af olie. Hvor Middelhavskosten fremhæver olivenolie, er rapsolie mere dominerende i den Nye Nordiske kost. Derudover indgår fuldkornsprodukter som rugbrød og havregryn, magre mejeriprodukter som skyr, og magert vildtkød, i begrænsede mængder, også i denne kostform.

Klik her og prøv en madplan med ny nordisk kost

Sådan kommer du i gang med ny nordisk kost

Billede 26 T Tallerken Grafisk

Hav fokus på at fylde tallerkenen med grøntsager og protein, som f.eks. fisk eller bælgfrugter, først. Brug gerne T-tallerkenen, hvor halvdelen er grøntsager. 

Når du vælger mad med kulhydrater, så vælg fuldkornsprodukter, gerne rugbrød, produkter med havre, samt fuldkornspasta og -ris.

Til morgenmad kan du evt. spise skyr eller andet syrnet mælkeprodukt, med højst 1,5 % fedt. Eller et stykke groft brød eller rugbrød.

Til frokost kan du f.eks. spise rugbrød eller en grov kålsalat, og gerne spise fisk til.

Er der noget jeg skal være særligt opmærksom på?

Er du gravid eller ammende, gælder der særlige regler for indtag af store rovfisk, som f.eks. tun. Læs mere hos fødevarestyrelsen.

Prøv fem opskrifter på aftensmad med ny nordisk kost via knappen i boksen nedenfor. Du kan også altid finde mere inspiration i vores opskrifter. Klik blot på din ønskede kostform i filteret i opskriftdatabasen. 

Klik her og se flere opskrifter

image-text
Nordisk kost råvarer

Madplan med ny nordisk kost

Få fem middagsretter fra det nye nordiske køkken direkte til din indbakke.
Fakta

Kilder: Bag om kostformerne

1. Forskningen om kostformer er de seneste år blevet samlet i anbefalinger fra Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG), samt en konsensusrapport fra den amerikanske diabetesforening (ADA) og den europæiske sammenslutning af diabetesforskere (EASD). I rapporterne har forskerne sammenlignet den effekt, flere forskellige kostformer har på diabetes. Det er de mest effektfulde kostformer, vi her har fremhævet.

Forskningen peger på, at der er fællestræk, som kan hjælpe især i behandlingen og forebyggelsen af type 2-diabetes. Forskningen er ikke entydig, når det gælder type 1-diabetes. Dog peger flere studier på, at færre kulhydrater har en gavnlig effekt.

Læs mere om anbefalingerne fra DNSG

Læs Konsensusrapporten fra EASD og ADA (pdf)

Forskningen understøtter også De fem diabetesvenlige kostråd. De fem diabetesvenlige kostråd går på færre kulhydrater, flere fiberrige fødevarer, færre forarbejdede fødevarer, flere råvarer og det ’sunde fedt’ - det vil sige plantefedt som olivenolie og rapsolie og fedt fra nødder, avocado og fed fisk frem for det fedt, der er i smør, fløde og fedt kød.

Dansk forskning i ny nordisk kost fremhæver kostformens fordele i behandlingen af type 2-diabetes.

Vores diætister sidder klar til at hjælpe dig

Få en snak om mad og diabetes

Vores diætister sidder klar til at hjælpe dig

Alles forhold til mad og forudsætninger for at ændre på kost og vaner er individuelle. Her på siden finder du en række links til yderligere inspiration og viden om mad og diabetes, men det kan være en rigtig god ide at tage en snak med din behandler eller en diætist om, hvad du kan gøre med udgangspunkt i dit liv og dine ønsker.