Nordisk kost råvarer

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er små molekyler, også kaldet mikronæringsstoffer, der er nødvendige for at din krop kan fungere bedst muligt.

Kroppen kan ikke selv danne vitaminer eller mineraler, men du får dem fra den mad, du spiser – med undtagelse af D-vitamin, som vi kan danne i huden når vi får sol.

De fleste får dækket behov for vitaminer og mineraler gennem kosten, og dermed er det generelt ikke nødvendigt at tage ekstra tilskud. I nogle tilfælde f.eks. hvis du er småtspisende, eller udelader visse fødevaregrupper i din kost kan det være relevant med en kombineret vitamin- og mineraltablet dagligt.

Tal med din behandler, hvis du er usikker på, om du får dit daglige behov dækket.

Kun D-vitamin er der bred anbefaling om til alle danskere. Der anbefales et tilskud på 10 µg af, for alle danskere over 4 år i perioden oktober til april – også når du har diabetes. Er du over 70 år anbefales 20 µg D-vitamin og 800-1000 mg calcium hele året.

Kvinder i den fødedygtige alder kan have behov for et jerntilskud.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at tage tilskud af B12-vitamin, hvis du spiser vegansk kost eller som vegetar kun spiser lidt æg og mælkeprodukter.