Bestyrelsens funktion
Både lokalforeninger, børnefamiliegrupper og ungegrupper har en bestyrelse, som har faste roller og opgaver.
Både lokalforeninger, børnefamiliegrupper og ungegrupper har en bestyrelse, som har faste roller og opgaver.
Generalforsamlingen er den øverste myndighed, og vælger bestyrelsen, der refererer til Diabetesforeningens Hovedbestyrelse.
Bestyrelsen skal sikre, at alle lokalt og regionalt forankrede aktiviteter lever op til vedtægter, herunder formål, retningslinjer og den til enhver tid gældende strategi i Diabetesforeningen.
Fokus skal være på øget synlighed og kendskab, medlemshvervning, politisk indflydelse og kampagner såsom Verdens Diabetesdag
Alle lokalforeninger kan deltage i Diabetesforeningens årlige Repræsentantskabs- eller Delegeretmøde med 1-3 stemmeberettigede repræsentanter (afhængig af antal indbyggere i kommunen). Børnefamiliegrupper og ungegrupper deltager med én repræsentant.
Både lokalforeninger, børnefamiliegrupper og ungegrupper kan deltage i et regionsmøde hvert forår.
Lokalforeningen kan udpege lokale repræsentanter, som deltager i de offentlige udvalg, Hovedbestyrelsen har besluttet, at Diabetesforeningen skal være repræsenteret i.
Bestyrelsesarbejdet har som alle samarbejder god gavn af spilleregler for, hvordan samarbejdet skal foregå. Her kan en samarbejdstjekliste være et godt redskab.
Bestyrelsen kan med fordel skrive ned, hvordan de samarbejder om f.eks.:
Vi har lavet en liste med forslag til spørgsmål, som I kan forholde jer til, når I skal beskrive samarbejdet i jeres bestyrelse.
Lokalforeningen/børnefamiliegruppen/ungegruppen er selv ansvarlig for at udarbejde et årligt budget, og får af sekretariatet tildelt et årligt rådighedsbeløb til det lokale/regionale arbejde. Dette beløb kan man frit supplere med lokale indtægter – f.eks. via sponsoraftaler.
Bestyrelsen afholder møder, som det er beskrevet i forretningsordenen.
Beslutninger bliver truffet ved simpelt stemmeflertal. Hvert medlem af bestyrelsen har én stemme, og i tilfælde af stemmelighed er formandens stemme afgørende.
Mindst halvdelen af bestyrelsens medlemmer skal være til stede for, at bestyrelsen er beslutningsdygtig.
En god modtagelse sikrer en god start, hvor nye frivillige kender rammerne for deres indsats.
Flere frivillige til fællesskabet skaber energi, flere hænder til at løfte opgaven og ikke mindst nye og spændende ideer til det lokale fællesskab.
Bestyrelsen har en række vigtige opgaver før, under og efter generalforsamlingen.
Her får du en detaljeret beskrivelse af generalforsamlingens procedure.
Jo flere vi er, jo stærkere er vores stemme, indflydelse og kræfter til at gøre en værdifuld indsats. Derfor har lokalforeningerne og børnefamilie-, og ungegrupperne særligt fokus på at hverve medlemmer.
Anne Kaehne
Mail: aka@diabetes.dk
Telefon: 30 65 49 12
Kontakt mig, hvis du har spørgsmål til værktøjer til presse og markedsføring.