Corona-vaccineplan tager form

Myndighederne vil styre det centralt, når Danmark får de bestilte vacciner mod coronavirus covid-19. Diabetesforeningen har stor tillid til, at de rette personer får adgang til vaccinen i den rækkefølge, der giver bedst mening.

Corona 4 Web
30. november 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Diabetesforeningen har været til en orientering om de kommende vacciner mod coronavirus covid-19, som formentlig vil blive leveret i løbet af december måned.

Forskningschef Tanja Thybo deltog sammen med repræsentanter fra en lang række andre patientforeninger i orienteringen, der foregik som et virtuelt møde med Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Der er dog fortsat en række ubekendte i den vaccineplan, som blev fremlagt, fortæller hun.

Tanja Thybo Web
Tanja Thybo glæder sig over udsigten til, at vacciner mod covid-19 snart bliver tilgængelige og kan være med til at give håb til mange af dem, der er i risiko for at blive alvorligt syge med covid-19.

Frivillig og gratis vaccine

Diabetesforeningen glæder sig over, at tilbuddet om vaccine bliver både gratis og frivilligt. Det er også en fordel, at de centrale myndigheder vil have en tæt kontrol med vaccinerne, mener Diabetesforeningen.

Det bliver derfor hverken de praktiserende læger eller apotekerne, der kommer til at stå for den konkrete vaccination.

- Sandsynligvis får man meddelelse i sin e-boks, at man kan booke tid til vaccination, som så sikkert kommer til at foregå som i hvide telte, hvor man også får taget en coronatest. Der er en stor opmærksomhed på, at der skal være mulighed for, at dem, der ikke er mobile, også kan blive vaccineret, hvilket er vigtigt for for eksempel beboere på plejecentre, siger Tanja Thybo.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at de personer, der bliver omfattet af første fase, vælges ud fra den allerede kendte vurdering af de grupper, der er i høj risiko for at blive alvorligt syge, hvis de smittes med covid-19. Det samlede antal personer i risikogrupperne er omkring 1,5 millioner danskere, hvilket skyldes, at alder er så vigtig en risikofaktor.

Der er endnu ingen konkret viden om hvilke personer i risikogruppen, der får tilbudt vaccine som de første i fase 1a af vaccinationsplanen. Det skyldes, at man endnu ikke hverken kender antal doser eller hvilken af de to-tre vaccinekandidater, der vil være tilgængelig først.

Vacciner giver håb

På nuværende tidspunkt ser det ikke ud til, at vaccinerne bliver godkendt til børn.

- Børn med for eksempel type 1-diabetes ser ikke ud til at blive en del af første fase af vaccinationer. Man vil nok ikke vurdere, at børn med type 1-diabetes har en forhøjet risiko for et alvorligt forløb, der modsvarer risikoen ved at bruge en vaccine, der ikke er godkendt til børn, siger Tanja Thybo.

Diabetesforeningen ser meget frem til, at vaccination bliver en mulighed for de mange, der er bekymret for at blive ramt af covid-19. Sundhedsstyrelsen oplyser, at der vil blive orienteret yderligere så snart, der er nyt at fortælle.

- Vi ser frem til, at der forhåbentlig er nyt at fortælle inden jul. Vi ved, at mange venter på at kunne få den sikkerhed, som en vaccine kan give, og vi håber, at vaccinerne kan være med til, at vi snart kan sige farvel til nogle af de restriktioner, som påvirker mange med diabetes rigtig meget, siger Tanja Thybo.