Præcisering af risikogrupper på vej

Diabetesforeningen har givet høringssvar til de retningslinjer om grupper i særlig risiko ved coronavirus, som Sundhedsstyrelsen er ved at udarbejde. Der står fortsat nogle spørgsmål tilbage efter det forslag, Diabetesforeningen har set.

Corona 4 Web
27. april 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

OBS, indholdet i nedenstående artikel kan være forældet.

Søndag aften har Diabetesforeningen sendt et høringssvar til Sundhedsstyrelsen om den igangværende præcisering af de risikogrupper, som hidtil har været meget uklare for personer med diabetes. Der er fortsat behov for afklaring i det udkast til retningslinjer, som Diabetesforeningen har haft til gennemsyn siden fredag aften.

 De uklare retningslinjer, hvor ”ikke velbehandlet” har været den eneste rettesnor i forhold til diabetes, har vi været meget kritiske overfor, fordi de skaber utryghed og overlader ansvaret for meget til den enkelte. Det er godt, at Sundhedsstyrelsen arbejder på nye retningslinjer, men vi har stadig langt, før personer med diabetes får de klare svar, de efterspørger og har krav på, siger forskningschef i Diabetesforeningen Tanja Thybo.

Tanja Thybo Web
De klare svar fra myndighederne, som personer med diabetes efterspørger, skal både give tryghed og være et nødvendigt redskab for læger for at vurdere risiko for den enkelte, siger Tanja Thybo.

Efterspørger klare svar

Diabetesforeningen ser frem til, at de præciseringer og nye retningslinjer, der formentlig udkommer i løbet af denne uge, er så tydelige, at de for alvor kan give svar til personer med diabetes og skabe mere tryghed.

- Personer med diabetes og deres pårørende efterspørger klare svar om deres risiko, hvis de skulle blive smittet med coronavirus. Vi har efterlyst mere klarhed ikke mindst for dem med diabetes, der ikke har mulighed for at blive hjemme fra arbejde, fordi mange har været utrygge, forklarer Tanja Thybo.

Forskningschefen anerkender, at coronavirus er så ny og situationen udvikler sig så hastigt, at det er en svær opgave for Sundhedsstyrelsen at komme med solide udmeldinger, fordi viden simpelthen ikke er til stede endnu.

Nødvendigt redskab

Alligevel er klare svar fra myndighederne essentielle, mener Diabetesforeningen, fordi klare retningslinjer ikke kun vil hjælpe den enkelte med diabetes og deres pårørende til at træffe de bedst mulige forholdsregler i forhold til coronavirus, men også være et nødvendigt redskab for læger og arbejdsgivere.

- Hidtil har personer med diabetes oplevet at blive sendt rundt mellem myndigheder, os i Diabetesforeningen, deres læge og eventuelt deres arbejdsgiver, fordi ingen har kunnet give den afklaring, der har været brug for. Selv om det er svært, er der ingen andre end myndighederne til at komme med de svar, siger Tanja Thybo.

Retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne er også vigtige, fordi de er baggrunden for, at politikerne kan træffe beslutninger om at sikre lønkompensation til arbejdsgivere, der lader medarbejdere med diabetes blive hjemme af forsigtighedshensyn, hvis de har en særligt høj risiko.

Diabetesforeningen følger sagen tæt.