Brug for sundhedsaftale nu

Det kalder panderynkerne frem, når man ser på udviklingen i antallet af danskere med type 2-diabetes, som er tredoblet over de seneste 20 år. Og bekymringen bliver ikke mindre, når vi retter blikket mod 2030, hvor antallet af danskere med diabetes forventes at være steget til 467.000.

Giv Os Den Sundhedsreform
28. september 2021 | Af Benedicte Lorenzen bel@diabetes.dk

Der er brug for handling, og derfor er Diabetesforeningen med i koret af patienter og pårørende, der i dag sender et opråb til sundhedsminister Magnus Heunicke om at sætte en ny sundhedsreform i værk nu, fortæller Diabetesforeningens direktør Claus Richter

Clausrichter
adm. direktør i Diabetesforeningen, Claus Richter.

– I Diabetesforeningen glæder vi os over, at der gennem årtier er sket en klar fremgang i behandlingen for danskere med diabetes. Det sagt, oplever vi desværre stadig, at mange med risiko for type 2-diabetes bliver opsporet alt for sent, og at de ofte ikke får den rette behandling og opfølgning, når sygdommen er konstateret.

Der er kort sagt alt for mange danskere, der lever med en dårligt reguleret diabetes, som kan føre til alvorlige følgesygdomme, komplikationer og hospitalsindlæggelser

– Mange af vores medlemmer med type 2-diabetes fortæller desuden, at de oplever problemer med koordinering mellem sygehus, egen læge og kommunen, ligesom de mangler adgang til relevante teknologier. Og så møder vores medlemmer alt for store forskelle i behandling og støtte på tværs af landet, siger Claus Richter og fortsætter:

– Der er kort sagt alt for mange danskere, der lever med en dårligt reguleret diabetes, som kan føre til alvorlige følgesygdomme, komplikationer og hospitalsindlæggelser. En udvikling, der hverken gavner den enkelte borger, sundhedsvæsenet eller samfundsøkonomien. Der er brug for handling nu.

Sundhedsaftalen skal styrke samarbejdet og behandlingen

Med 250.000 diagnosticerede er type 2-diabetes en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark. Når hver tredje med type 2-diabetes allerede har følgesygdomme på diagnosetidspunktet og rigtig mange også har andre kroniske sygdomme, ligger der en stor og vigtig opgave i at skabe de rette behandlingstilbud.

Behandlingsansvaret for cirka 85 procent af alle danskere med type 2-diabetes ligger i dag i almen praksis. Diabetesforeningen har derfor ganske solide erfaringer på hylden, når det kommer til behandlingen af type 2-diabetes i snitfladen mellem sygehuse, almen praksis og kommunerne. Og ikke mindst de udfordringer, det medfører.

Diabetesforeningen mener derfor, at mennesker med type 2-diabetes vil være en oplagt showcase, når man, som led i den nye sundhedsaftale, skal sikre en succesfuld implementering af et tæt og forpligtende samarbejde i de 21 nye sundhedsklynger.

Hvis vi skal tage hånd om patienter med type 2-diabetes eller andre kroniske sygdomme, skal vi satse massivt på en fælles organisering

En ny sundhedsaftale skal levere klare bud på, hvordan vi styrker den almene praksis, løfter kvaliteten i den kommunale sundhedsindsats og ikke mindst skaber et langt mere sammenhængende tilbud til personer med kronisk sygdom på tværs af sygehuse, almen praksis, kommuner og civilsamfund.

– Hvis vi skal tage hånd om mennesker med type 2-diabetes eller andre kroniske sygdomme, skal vi satse massivt på en fælles organisering, der understøtter samarbejdet på tværs af hospital, kommuner og almen praksis samt andre aktører som f.eks. fodterapeuter og øjenlæger. Her er det vigtigt, at der bliver lavet en kvalitetsplan for det tværsektorielle samarbejde om type 2-diabetes, hvor man blandt andet får indført en national model for individualiseret behandling, en individuel startpakke for nye diabetespatienter, et minimumskrav til kommunale tilbud og en styrket model for årskontrol med shared care mellem almen praksis og sygehuse, slår Claus Richter fast.

Læs det fælles opråb fra 44 organisationer til sundhedsministeren (pdf)

I forbindelse med udviklingen af den nye sundhedsreform samlede Diabetesforeningen i foråret 2021 et panel af faglige eksperter, som drøftede, hvordan håndteringen af type 2-diabetes og andre kroniske sygdomme kan styrkes. Det har ført til, at Diabetesforeningen har samlet en bred vifte af anbefalinger og løsninger til at adressere udfordringerne, der følger med type 2-diabetes.

Læs Diabetesforeningens 9 anbefalinger for type 2-diabetes

I samme ombæring har vi udarbejdet et indspil, der skal styrke indsatsen til en bedre behandling af type 1-diabetes, hvor Diabetesforeningen ønsker at gøre op med kassetænkningen, som desværre er udbredt på området for sensorbaserede glukosemålere.

Læs Diabetesforeningens 6 anbefalinger for type 1-diabetes