Kan antibiotika før eller under graviditet føre til type 1- eller graviditetsdiabetes?

Det handler om at finde nye måder at forebygge diabetes på, når postdoc og ph.d. Nanna Julie Olsen om kort tid går i gang med at forske i, om brug af antibiotika før eller under graviditet øger risikoen for graviditetsdiabetes hos moderen og type 1-diabetes hos barnet. Et forskningsprojekt, der netop har givet hende et af Diabetesforeningens tre forskningslegater på 500.000 kroner.

Nanna Julie Olsen Med Direktør Og Forskningschef Web
06. oktober 2021 | Af Benedicte Lorenzen bel@diabetes.dk

– Det er jo helt vildt, udbrød postdoc og ph.d. Nanna Julie Olsen, da hun forleden fik besøg af Diabetesforeningens direktør Claus Richter og forskningschef Tanja Thybo, som troppede op med blomster, bobler og et legat på 500.000 kroner fra Diabetesforeningen.

Til daglig er Nanna Julie Olsen ansat ved Enheden for Epidemiologisk Kostforskning, Parker Instituttet, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, hvor hun 1. december skal i gang med forskningsprojektet ”The exposure to antibiotics during preconception, pregnancy and infancy (PANDORA) cohort”.

Nanna Julie Olsens forskning var blandt de seks projekter, der fandt vej gennem nåleøjet hos eksperterne i Diabetesforeningens faglige råd, som hvert år udvælger, hvem der er med i kapløbet om at få et af Diabetesforeningens tre forskningslegater på hver 500.000 kroner.

Forhåbentligt kan min forskning føre til en ny måde at forebygge diabetes på. Det er i hvert det, der er endemålet.

Det sidste og afgørende ord ligger dog hos brugerpanelet, som i år bestod af syv personer, der enten selv lever med diabetes eller er pårørende til mennesker med diabetes. For fem år siden besluttede Diabetesforeningen nemlig, at de mennesker, forskningen skal tilgodese, bør have det sidste ord i udvælgelsen af, hvilke projekter der skal støttes med et legat på 500.000 kroner.

Kan antibiotika give diabetes?

I sin ansøgning beskrev Nanna Julie Olsen sit forskningsprojekt således:

”Brugen af antibiotika redder liv, men de fleste typer antibiotika eliminerer også bakterier, der er vigtige for sundheden og ikke er sygdomsfremkaldende. Brug af antibiotika kan dermed føre til bakteriel ubalance i tarmen, der kan øge risikoen for at udvikle diabetes. Tiden inden og under graviditeten er en følsom periode, der formodes at kunne ”programmere” det ufødte barns fremtidige risiko for sygdom. Formålet med projektet er at undersøge om brug af antibiotika før eller under graviditeten øger risikoen for graviditetsdiabetes hos moderen og type 1-diabetes (T1D) hos barnet.”

Nanna Julie Olsen i en have.
Nanna Julie Olsen har netop modtaget et af Diabetesforeningens forskningslegater. Foto: Claus Bjørn Larsen

Med sin forskning ønsker Nanna Julie Olsen at tage diabetesforebyggelsen et skridt videre:

– Forhåbentligt kan min forskning føre til en ny måde at forebygge diabetes på. Det er i hvert fald det, der er endemålet. Og det er en ny måde, fordi det går ud over de traditionelle indsatser, vi har i dag, som mest handler om kost og mere motion i forhold til at forebygge eller udskyde blandt andet graviditetsdiabetes, fortæller hun.

Via nationale registre vil Nanna Julie Olsen skabe en database, hvor fødselsdata på alle børn født i perioden 1997-2020 kobles med data fra Lægemiddeldatabasen, der viser forældrenes antibiotikaforbrug og data fra Landspatientregistret, som giver data om Graviditetsdiabetes hos moderen og type 1-diabetes hos barnet.