Manglende vaccineinformation skaber stor utryghed

Tusindvis af danskere er allerede vurderet og visiteret til coronavaccine i gruppe 5, men kun et fåtal af dem har fået besked, fordi der endnu ikke er vaccinedoser nok. Diabetesforeningen mener, at folk skal have klar besked med det samme: Uvisheden skaber utryghed, siger forskningschef.

Vaccine
04. februar 2021 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Personer med en ringe reguleret diabetes, der har mere end én sygdom og bliver behandlet på et sygehus, er i vidt omfang allerede blevet indstillet til en vaccine for coronavirus covid-19. Men ikke før der er en vaccinedosis klar til den enkelte, får man den eftertragtede besked i sin e-boks.

Tanja Thybo 1
Der er ingen god forklaring på, at personer, der er vurderet og visiteret til gruppe 5, ikke får besked med det samme, siger forskningschef Tanja Thybo

Det kom frem på et orienteringsmøde, som Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo i formiddag deltog i med Sundhedsstyrelsen og en række andre patientforeninger.

- Det er ikke i orden, at dem, der allerede er vurderet og indstillet til en vaccine i gruppe 5 for personer i særlig øget risiko, ikke bare får det at vide. Den manglende besked skaber utryghed og bekymring og får folk til at kontakte sundhedsvæsenet unødigt med spørgsmål. I Diabetesforeningen mener vi, folk skal have klar besked med det samme, de er vurderet, forklarer Tanja Thybo.

Forskel på regioner

Ifølge en rundringning foretaget af DR har fire ud af fem regioner allerede vurderet og indstillet omkring 58.000 personer til vaccination i gruppe fem. En del af dem har allerede fået tilbudt vaccine. I DRs historie skiller Region Nordjylland sig ud, da regionen oplyser ikke at have indstillet en eneste patient til vaccination i gruppe 5.

Det er korrekt, men det betyder dog ikke, at ingen nordjyder bliver indstillet til vaccination i gruppe 5 for personer i særligt øget risiko. Steno Diabetes Center Nordjylland anslår, at omkring 1.000 nordjyder med diabetes er vurderet og meldt ind til regionen.

Region Nordjylland har tilsyneladende fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer og endnu ikke meldt oplysningerne videre til Statens Serum Institut. Derfor kan det se ud som om, der ikke er foretaget nogen vurdering, men det er der:

Det er teknisk, men prioriteringen indenfor gruppe 5 ligger i den enkelte region, og de skal melde det antal personer ind til Statens Serum Institut fra deres liste, som der er vacciner til i den nærmeste fremtid.

Da der ikke er vacciner til gruppe 5, har Region Nordjylland ikke indstillet endnu: Listen over nordjyder i gruppe 5 befinder sig fortsat i Nordjylland, mens de andre fire regioner har sendt dem ind:

- Det illustrerer, at der er store problemer med styringen af vaccineindsatsen, at der kan være så stor forskel, mener Tanja Thybo:

- Der er ingen god forklaring på, hvorfor man ikke straks orienterer de personer, der er visiteret til gruppe 5så snart, visitationen er foretaget. De bør få besked, så de kan være trygge om, at de er vurderet og vil få tilbudt vaccine så hurtigt som muligt som en del af gruppe 5, siger Tanja Thybo.

Det fremgår af Sundhedsstyrelsens vaccinekalender, at vaccination af personer i gruppe 5 i fortsætter frem til slutningen af april, men lige nu og her vaccineres ingen i gruppe 5 på grund af manglende leverancer.