Millionlegater til unge forskere og gæsteprofessorer

Danish Diabetes Academy har uddelt 11,5 millioner kroner til i alt 16 forskere, der skal være med til at løfte den danske diabetesforskning.

Ung Forsker
01. juli 2021 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Den danske diabetesforskning er stærk og markerer sig internationalt med talenter og nye resultater. En del af succesen skyldes, at organisationer som Danish Diabetes Academy (DDA) støtter forskere og udveksling af specialviden med udenlandske forskningsmiljøer. I den seneste uddeling af legater har Danish Diabetes Academy uddelt 11,5 millioner kroner.

Cecilie Paulsrud
Et af de unge talenter er læge Cecilie Paulsrud, Herlev og Gentofte Hospital. Hun skal bruge sit legat til at skrive en ph.d. om betydningen af søvn i behandlingen af børn og unge med type 1-diabetes.

Alene udvælgelsen har vist, at niveauet for den danske forskning er højt, fortæller formand for DDA, professor Allan Flyvbjerg:

- De internationale bedømmere har endnu engang udtrykt deres beundring over det høje internationale niveau, de unge diabetesforskere har, og de siger, at langt flere fortjente at få deres forskningsideer realiseret, siger Allan Flyvbjerg, der er tidligere formand for Diabetesforeningen og i dag er direktør for Steno Diabetes Center Copenhagen.

Internationalt samarbejde

De støttede forskningsprojekter spænder vidt fra metoder til tidlig opdagelse af hjertekarsygdom hos personer med diabetes over søvnproblemer hos unge med type 1-diabetes og en række studier, der kigger på indsatser mod overvægt og leder efter forklaringer på hvorfor, nogle har ekstremt svært ved at tabe sig og hvordan, man vedligeholder et vægttab.

Fælles for projekterne er, at de foregår i samarbejde med forskningsmiljøer i udlandet og ofte også i samarbejde med medicinalindustrien.

David Beran
En af gæsteprofessorerne er lektor David Beran fra universitetet i Geneve. Han kommer til Danmark for at samarbejde med forskere fra Odense Universitetshospital om en model for at bruge registre til at forbedre diabetesbehandlingen i lav-indkomst-lande.

- Jo mere samarbejde, forskere kan have med udlandet, industri og den kliniske virkelighed, som personer med diabetes oplever, jo bedre og mere relevante bliver forskningsresultaterne. For personer med diabetes er det i høj grad de resultater, dygtige forskere kan frembringe, der får behandlingskvaliteten og livet med diabetes til at blive bedre. Vi ser frem til at følge projekterne, siger Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo, som har anbefalet flere af legatmodtagerne til at få støtte.

Udover de konkrete forskningsprojekter går en del af bevillingen fra DDA til at finansiere gæsteprofessorer fra udlandet, som i en periode kan virke i de danske forskningsmiljøer og løfte kvaliteten yderligere.