Afgørelsens time: Lægemiddelstyrelsen giver tilskud til flere insuliner end anbefalet

Da Medicintilskudsnævnet i november udsendte sine anbefalinger til ændringer i insulintilskud, lagde de op til, at man fjernede en række tilskud fra nyere og dyrere insuliner. I Lægemiddelstyrelsens netop offentliggjorte afgørelse, er tilskuddet stadig fjernet fra nogle insuliner, men ikke så mange som frygtet. En afgørelse, der træder i kraft i september 2022.

Insulininjektion Med Pen
17. marts 2022 | Af Benedicte Lorenzen bel@diabetes.dk

Utilfredsheden regnede ned over de foreslåede ændringer i insulintilskud, som Medicintilskudsnævnet udsendte i slutningen af november 2021. Forud lå en lang proces, hvor Diabetesforeningen af flere omgange indgav høringssvar. En proces, som forbedrede det oprindelige forslag, men som alligevel endte med, at nævnet anbefalede, at tilskuddet til flere insuliner skulle klausuleres eller fjernes. 

Fra flere sider blev anbefalingerne kaldt en spareøvelse, og fra 24 danske diabeteslæger lød dommen, at det ville koste Danmark førertrøjen inden for diabetesbehandling, hvis Lægemiddelstyrelsen valgte at vedtage anbefalingerne.

Lægemiddelstyrelsen har netop offentliggjort deres beslutning, som fjerner tilskuddet fra nogle insuliner, men heldigvis ikke så mange som frygtet. Således vil der også i de kommende år være tilskud til en lang række insuliner, og det vækker glæde hos Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo:

Insulintilskud Billede
Klik på billedet for at hente tabel over de enkelte insuliners tilskudsstatus.

- Det er utrolig gode nyheder, at Lægemiddelstyrelsen har valgt ikke blindt at følge Medicintilskudsnævnets anbefalinger. Med dem blev der nemlig lagt op til, at en række nyere og dyrere insuliner ikke kunne få tilskud, hvilket ifølge indstillingen ville ramme omkring 25 procent af de personer, der tager insulin. Nu ser det i stedet ud til 'kun' at ramme 12 procent, siger hun.

Nye tilskudsregler tilgodeser eksisterende brugere

Fra Medicintilskudsnævnet var der også lagt op til, at en række insuliner ville få klausuleret tilskud, som betyder, at man kun kan få tilskud, hvis man opfylder forskellige krav, og at man tidligere har prøvet andre og billigere insuliner. 88 procent af mennesker med insulinkrævende diabetes bruger i dag disse insuliner, og kan heldigvis ånde lettet op. Lægemiddelstyrelsen har nemlig besluttet at indføre ændrede klausuler: 

Tanja Thybo Web
Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen

- Det er rigtigt glædeligt, at Lægemiddelstyrelsen har lyttet. I de nye klausuleringsregler for flere af basalinsulinerne er det blevet indført, at hvis man var velbehandlet med disse insuliner, inden ændringerne træder i kraft, så bevarer man tilskuddet, fortæller Tanja Thybo og konstaterer:

- Der er dog stadig nogle insuliner, der helt mister tilskuddet, og vi må ikke glemme, at for personer med diabetes vil beslutningen om at fjerne tilskuddene til dyrere insuliner på sigt indskrænke mulighederne for personlig medicin, fordi behandlerne får mindre at vælge imellem til nye personer med diabetes.

Hvad betyder de nye regler for din insulin? Gå til FAQ om ændringerne i insulintilskud

Her er det vigtigt at nævne, at det stadig vil være muligt at søge et såkaldt enkelttilskud af de insuliner, der ellers står til at miste det generelle tilskud. Hvad der specifikt kræves for enkelttilskud til hvert enkelt insulin, vil Diabetesforeningen gerne i dialog med Lægemiddelstyrelsen om.

Behandlingen indledes med den billigste insulin

For den fremtidige generation af mennesker med diabetes vil det heller ikke være muligt at få samme tilbud, som man gør i dag. Ifølge de nye klausuler skal lægen nemlig altid begynde i den billigste ende, når der skal vælges insuliner, fordi det er dem, der har de generelle tilskud.

- Man skal så at sige ’gøre sig fortjent’ til de nyere og dyrere insuliner ved ikke at være velreguleret. Det er ærgerligt, for vi ved jo, at på lang sigt vil et dårligere reguleret blodsukker give flere alvorlige følgesygdomme som hjerte-kar-problemer, nyresvigt og amputationer. Sygdomme, der både er hårde for den enkelte og dyrere for samfundsøkonomien, forklarer forskningschefen.

Ændringerne i tilskud til insulin træder i kraft til september 2022.

Læs også:

24 diabeteslæger: Danmark mister førertrøjen inden for diabetesbehandling 

Diabetesforeningen er imod foreslået ændring af insulintilskud

Ændring af insulintilskud: Et alvorligt indgreb i den enkeltes hverdag

Generelle spørgsmål

    Generelle spørgsmål
  • Hvorfor ændres tilskuddet til insulin?

    + -

    Insulintilskuddet ændres fordi Lægemiddelstyrelsen efter anbefaling fra Medicintilskudsnævnet har ændret tilskudsstatus for nogle insuliner. Det er normal procedure, at lægemidlers tilskudsstatus revurderes for at sikre, at lægemidlerne lever op til gældende regler for at kunne have generelt tilskud eller generelt klausuleret tilskud og dermed understøtte, at der er den mest rationelle anvendelse lægemidler. Revurderingerne betyder ikke nødvendigvis at et lægemiddel mister sit tilskud, nogle gange får lægemidler tilskud i forbindelse med revurderingerne hvor det tidligere ikke har været tilskudsberettiget. Tilskud til insulinerne blev senest revurderet i 2013, hvor det dog ikke gav anledning til ændringer i tilskuddet.

  • Hvad har Diabetesforeningen gjort for at sikre, at tilskuddet ikke blev fjernet?

    + -

    Diabetesforeningen har skrevet høringssvar ad to omgange (første høringssvar, andet høringssvar), skrevet debatindlæg samt afholdt møder med medicintilskudsnævnet og Lægemiddelstyrelsen.

  • Hvad er forskellen på generelt tilskud, generelt klausuleret tilskud og ikke generelt tilskud?

    + -

    Generelt tilskud er et tilskud, som gives automatisk til meget medicin. Det betyder, at alle der køber denne medicin får tilskud på apoteket. Indtil nu har langt størstedelen af insulin haft generelt tilskud, og du har derfor automatisk fået tilskuddet.

    Nogle gange gælder tilskuddet kun, hvis du har en bestemt sygdom eller er en del af en bestemt persongruppe – det kaldes generelt klausuleret tilskud. Nogle insuliner får nu kun tilskud, som hvis du f.eks. let får lavt blodsukker, eller hvis du brugte insulinen før reglerne blev ændret.

    Lægen vurderer, om du er omfattet af klausulen og viser det ved at markere ”tilskud” på recepten. Så skal du betale det samme, som hvis der var generelt tilskud.

    Hvis insulinen ikke har generelt tilskud eller generelt klausuleret tilskud (og du opfylder klausulen), betyder det, at du enten skal betale den fulde pris for medicinen eller din behandler skal søge om enkelttilskud, også kaldet individuelt tilskud til dig.

    Du kan læse mere på Lægemiddelstyrelsens side om tilskud

  • Hvordan finder jeg ud af, om den insulin, jeg bruger, ændrer tilskud?

    + -

    Vi har lavet en tabel, hvor du kan du se en tabel over de mest brugte insuliner og deres tilskudsstatus.

    Hent tabel over insulintilskud (pdf)

    Du kan også læse mere på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside

    For den aktuelle tilskudsstatus kan du, gå til www.medicinpriser.dk, hvor du kan se om et lægemiddel eller et håndkøbslægemiddel har generelt tilskud eller klausuleret tilskud.

    ● : Angiver, at lægemidlet har generelt tilskud.

    ⨂ : Angiver, at lægemidlet har generelt klausuleret tilskud.

    Er der ingen markering har lægemidlet ikke tilskud. I de tilfælde, hvor et lægemiddel ikke har generelt tilskud eller klausuleret tilskud kan en læge søge om enkelttilskud.

  • Hvad sker der, hvis den insulin, jeg bruger, ændrer tilskud?

    + -

    Det afhænger af hvilken insulin du bruger. Nogle af insulinerne får generelt klausuleret tilskud og hvis du anvender én af dem, skal du kontakte din behandler for at få vurderet, om du opfylder klausulen og i givet fald skal din behandler udskrive en ny recept, hvor det er markeret at du opfylder klausulen.  Hvis du skal skifte insulin til et andet mærke eller en anden type insulin, skal du have en ny recept og instruktioner af din behandler. Alternativt er der mulighed for at din læge søger om enkelttilskud til din nuværende medicin (se nedenfor).

  • Hvad skal jeg gøre, hvis den insulin, jeg bruger, ændrer tilskud?

    + -

    Hvis din insulin ændrer tilskudsstatus, så skal du tale med din behandler om dine muligheder. Det kan være du opfylder betingelserne for klausuleret tilskud eller enkelttilskud (se FAQ'er nedenfor).

  • Hvad gør jeg, hvis tilskuddet er fjernet fra min insulin?

    + -

    Hvis tilskuddet er fjernet fra din insulin, skal du tale med din behandler om dine muligheder. Det kan være, at du skal skifte til en anden insulin med tilskud, eller det kan være du opfylder betingelserne for klausuleret tilskud eller enkelttilskud (se FAQ'er nedenfor).

  • Hvor meget dyrere bliver det nu for mig?

    + -

    Hvis du skifter til en anden insulin med tilskud, bliver det ikke dyrere for dig. Det samme gælder, hvis du får klausuleret tilskud eller enkelttilskud (se FAQ om ikke-generelt tilskud nedenfor), så vil insulinen koste det samme som i dag.

  • Skal vi have en ny recept eller får jeg automatisk en anden insulin?

    + -

    Hvis du skal skifte insulin, skal du have en ny recept og instruktioner af din behandler.

  • Er det alle typer diabetes, der mister tilskuddet?

    + -

    Der er flere typer insulin både basal og hurtigtvirkende, hvor tilskuddet ændres. Det kan være alle typer diabetes, der rammes.

  • Hvornår træder ændringerne i kraft?

    + -

    Ændringerne træder i kraft 19. september 2022, men varsles 17. marts 2022, så der er tid til at finde løsninger for alle, inden ændringerne træder i kraft.  

  • Hvad er biosimilær insulin?

    + -

    Et biosimilært lægemiddel er en kopi af et allerede eksisterende biologisk lægemiddel (referencelægemidlet), som skal have været godkendt (i EU) i mindst 10 år. Biosimilære lægemidler kan have mindre forskelle i molekylet i forhold til den originale version af lægemidlet, men disse forskelle har ikke betydning for effekt og sikkerhed (bivirkninger) af den biosimilære version, sammenlignet med det originale biologiske lægemiddel. Man kan sammenligne det lidt med generiske lægemidler eller ”kopi” lægemidler.

Spørgsmål til generelt klausuleret tilskud

    Spørgsmål til generelt klausuleret tilskud
  • Hvad skal min behandler gøre, hvis den insulin, jeg bruger, ændrer tilskud til generelt klausuleret tilskud?

    + -

    Din behandler skal vurdere, om du opfylder betingelserne for generelt klausuleret tilskud. Hvis du gør det, skal din behandler udskrive en ny recept, hvor der er markeret ”tilskud”. Hvis ikke, så skal din behandler vurdere, hvilke muligheder, der er for dig. Er der et alternativt produkt med generelt tilskud, eller skal der søges om enkelttilskud. Hvis du skal bruge ny insulin med f.eks. en ny pen, er det vigtigt, at du får en ny oplæring i produktet, samt at du fortæller din behandler, hvis den nye insulin ikke virker så godt for dig.

  • Hvordan kvalificerer man til generelt klausuleret tilskud?

    + -

    Det er forskelligt for de forskellige insulintyper hvilke klausuler der bliver gældende. Det ser dog ud til, at for de fleste insuliner, som ændrer tilskud til generel klausuleret tilskud, kan man få tilskuddet, hvis man allerede bruger insulinen og er velbehandlet med den nu.

    Hen oversigten og insulintilskud 

  • Hvordan søger jeg om generelt klausuleret tilskud?

    + -

    Det er din behandler, som skal afgøre, om du opfylder betingelserne, og så skal din behandler blot krydse af på recepten, at du skal have tilskud.

  • Hvis jeg får generelt klausuleret tilskud, hvad koster min insulin så efter de nye regler?

    + -

    Hvis du får generelt klausuleret tilskud, så koster din insulin det samme som hvis det havde generelt tilskud. Altså det samme som før ændringerne trådte i kraft.

  • Hvis jeg ikke opfylder betingelserne for generelt klausuleret tilskud, hvad sker der så?

    + -

    Hvis ikke du opfylder betingelserne for generelt klausuleret tilskud, så skal din behandler vurdere, hvilke muligheder, der er for dig. Er der et alternativt produkt med generelt tilskud, eller skal der søges om enkelttilskud (se punkt x).

  • Hvornår er man velbehandlet ift. at opnå generelt klausuleret tilskud?

    + -

    Nogle insuliner har nu som klausul, at man kan få generelt klausuleret tilskud, hvis man er velbehandlet med produktet inden ændringerne træder i kraft. Hvad betyder det? 

    Det er op til din behandler at afgøre, om du er velbehandlet med den insulin, du får. Generelt kan man sige, at hvis man ikke opnår tilfredsstillende behandling med en given insulin, så skal man skifte.

  • Kan jeg stadig få min medicin bare uden generelt klausuleret tilskud og hvad vil det koste?

    + -

    Ja, du kan stadig anvende din recept. Så vil det koste lægemidlets fulde pris.

  • Hvad hvis jeg er uenig med min behandler i, om jeg opfylder betingelserne for klausuleret tilskud?

    + -

    Hvis du er uenig med din læge, kan du tage fat i patientvejlederne i din region. De kan guide og vejlede dig i dialogen med afdelingen. De kan også hjælpe dig med at få nuancerne med samt hjælpe med hvad du eller kan gøre.

    Find din regionale patientvejleder her

  • Kan jeg klage over min læges beslutning omkring klausuleret tilskud?

    + -

    Du kan som udgangspunkt ikke sende en klage over den faglige afgørelse på valg af medicin. Vi anbefaler at du kontakter patientvejlederne i din region. De kan hjælpe dig i dialogen med afdelingen.

    Find din regionale patientvejleder her

Spørgsmål til ikke-generelt tilskud

    Spørgsmål til ikke-generelt tilskud
  • Hvad skal min behandler gøre, hvis den insulin, jeg bruger, ændrer tilskud til ikke-generelt tilskud?

    + -

    Din behandler skal vurdere, om der er alternativt produkt med generelt tilskud, eller der skal søges om enkelttilskud. Hvis du skal bruge ny insulin med f.eks. en ny pen, er det vigtigt, at du får en ny oplæring i produktet, samt at du fortæller din behandler, hvis den nye insulin ikke virker så godt for dig.

  • Hvordan kvalificerer man til enkelttilskud?

    + -

    Din læge skal ansøge om enkelttilskud hos Lægemiddelstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen foretager herefter en individuel vurdering af lægens ansøgning. Sagsbehandlingstiden er i langt de fleste tilfælde mindre end 14 dage og du får besked i din e-boks, hvis du har fået tildelt tilskud. Hvis du ikke har e-boks fremsendes bevillingen til dig med post, men apoteket kan se bevillingen i systemet og du behøver ikke at medbringe bevillingen på apoteket.

    I enkelte tilfælde kan der dog gå op til 2 måneder, hvis ansøgningen kræver særlig vurdering.

    Kun din læge får besked, hvis der gives afslag på ansøgningen om enkelttilskud til dig. Lægen får en begrundelse for afslaget og har derefter ansvaret for i samarbejde med dig at finde frem til den bedste behandling.

  • Hvordan søger jeg om enkelttilskud? Hvor søger jeg om tilskud?

    + -

    Det er lægen, som skal søge om enkelttilskud til patienten.  Ansøgningen skal sendes til Lægemiddelstyrelsen. Lægen skal beskrive dit sygdomsforløb og årsagen til der er valgt den pågældende behandling. Dine økonomiske forhold har ingen betydning.

    Nogle læger tager et gebyr for at ansøge om enkelttilskud. Det er lægen selv, der bestemmer om der opkræves gebyr, og i så fald hvor meget der opkræves.

  • Hvis jeg får enkelttilskud, hvad koster min insulin så efter de nye regler?

    + -

    Så vil din insulin koste det samme, som hvis det havde generelt eller generelt klausuleret tilskud. Altså det samme som før ændringerne trådte i kraft.

  • Hvis jeg ikke opfylder betingelserne for enkelttilskud, hvad sker der så?

    + -

    Hvis du får afslag på enkelttilskud, skal du tale med din behandler om hvilke insulin du skal have. 

  • Hvad hvis jeg er uenig i afgørelsen om enkelttilskud? Kan jeg klage over afgørelsen?

    + -

    Du kan ikke klage over afgørelsen til en anden administrativ myndighed. Derimod kan afgørelsen indbringes for domstolene.

  • Kan jeg stadig få min medicin uden enkelttilskud og hvad vil det koste?

    + -

    Ja, du kan stadig anvende din recept. Så vil det koste lægemidlets fulde pris.