DDA hylder unge diabetesforskere med priser

Luke Johnston og Karoline Kragelund Nielsen modtog på DDA Annual Day hver en pris og 25.000 kroner for deres særlige indsats indenfor diabetesforskning.

Dda Awards Vindere Web
08. december 2022 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

Forskning spiller en afgørende rolle i diabeteskampen, og hver dag er der forskere verden over, der dedikerer deres arbejde til at finde bedre behandlingsmuligheder og styrke diabetesforskningen.

To af disse forskere blev 1. december hyldet til DDA Annual Day, hvor Danish Diabetes Academy (DDA) uddelte prisen DDA-Funded Scientist Award og den helt nye pris DDA Research Education and Networking Award.

Karoline Kragelund Nielsen fokuserer på ulighed i sundhed

Vinderen af Danish Diabetes Academys DDA-Funded Scientist Award er 38-årige Karoline Kragelund Nielsen, seniorforsker og teamleder på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Hendes forskning er båret af et stærkt ønske om at involvere dem, forskningen handler om, og afhjælpe ulighed i sundhed. Den tilgang og de resultater, hun har opnået i sit forskningsarbejde, ligger til grund for, at hun får prisen.

– Karoline sætter både nationalt og internationalt aftryk med hendes engagerende og involverende forskning. Hun er en unik forsker, som forlader forskningslokalet og tager forskningen ud i det omkringliggende samfund. Det gør hendes forskning relevant for borgerne, der lever med sygdomme, og deres pårørende. Vi er stolte af, at vi har kunnet støtte Karoline i hendes forskning, forklarer Tore Christiansen, direktør for Danish Diabetes Academy, i DDA’s portræt af vinderen.

Face-it: Bedre hjælp og skamfri kommunikation i fokus

Karoline Kragelund Nielsen er en del af forskningsprojektet ”Face-it”, som skal bidrage med viden om, hvordan man bedst hjælper danske familier, hvor moderen har haft gestationel diabetes (graviditetsdiabetes).

– Vi skal forstå, adressere og tage hensyn til, at det (gestationel diabetes, red.) også er påvirket af faktorer uden for den enkelte kvindes kontrol. Jeg er optaget af, dels hvordan vi kan kommunikere om risici uden at skabe skam og skyld, men også hvordan vi adresserer de relationelle, sundhedssystemmæssige og strukturelle barrierer, siger Karoline Kragelund Nielsen.

Karoline Kragelund Nielsen har i samarbejde med tre andre forskere fra Face-it-projektet skrevet artiklen ”Skyld, skam og gestationel diabetes” til Diabetesforeningens seneste behandlerblad, der udkommer 19. december. Læs artiklen allerede nu – og få nogle af de foreløbige resultater fra projektet.

Læs DDA’s prisvinder-portræt af Karoline Kragelund Nielsen

Jeg er optaget af, dels hvordan vi kan kommunikere om risici uden at skabe skam og skyld, men også hvordan vi adresserer de relationelle, sundhedssystemmæssige og strukturelle barrierer.

Luke Johnston styrker videns- og datadeling i forskning

DDA’s helt nye pris DDA Research Education and Networking Award gik til 35-årige Luke Johnston, klinisk forsker og teamleder på Steno Diabetes Center Aarhus.

Han er i gang med at udvikle et softwareredskab, der har fået navnet Seedcase, som skal gøre det lettere for forskere at indsamle og arbejde med data.

– Det skal komme alle verdens forskere til gode, så de kan bruge mere tid på at forske og mindre tid på at sende emails frem og tilbage. I mange forskningsfelter kan struktureringen af og arbejdet med data i åbne, anvendelige, transparente og tilgængelige måder være en betydelig barriere for fuldt ud at bruge data fra et studie. Det gælder særligt for større studier – for eksempel på sundhedsområdet. Målet med Seedcase er, at forskere kan indtaste de datavariabler, de ønsker, tilføje det i en ”indkøbskurv” og nemt sende anmodningen om at modtage data inden for de variabler til dem, der ejer dataen, som lige så nemt skal kunne acceptere dataanmodningen uden det kræver nogen stor manuel indsats, forklarer Luke Johnston i et portræt på DDA’s hjemmeside.

Det skal komme alle verdens forskere til gode, så de kan bruge mere tid på at forske og mindre tid på at sende emails frem og tilbage.

Prisværdigt arbejde med uddannelse af unge forskere

Baggrunden for, at Luke Johnston nu modtager DDA Research Education and Networking Award, skal dog findes i hans arbejde med at organisere adskillige træningskurser i Danish Diabetes Academy i programmeringssproget R. Programmeringssproget bruges i datavidenskab, statistik og systembiologi i biomedicinsk videnskab. Her lægger priskomiteen blandt andet vægt på, at Luke Johnstons arbejde har været til stor gavn for forskningsfællesskabet på et bredere plan.

– Luke har siden 2019, hvor han igangsatte det første R-kursus i DDA-regi, etableret et nationalt tilløbsstykke for yngre forskere, som er interesseret i at lære om R-programmering. Luke har sat en høj standard for, hvordan undervisning i data science/R-teaching kan foregå og har i de sidste tre år med 9 kurser og over 200 deltagere været en markant faktor i DDA´s succesfulde uddannelsesportfolio til unge diabetes- og metabolismeforskere på nationale forskningsinstitutioner, siger Tore Christiansen, direktør for Danish Diabetes Academy.

Læs DDA’s prisvinder-portræt af Luke Johnston

Diabetesforeningen taknemmelige for forskningsindsatsen

Forskning er en central og afgørende del af diabeteskampen, og som patientorganisation er vi meget taknemmelige for, at der er så mange dygtige forskere, der arbejder for at blive klogere på diabetes.

I Diabetesforeningen understreger forskningschef Tanja Thybo betydningen af forskere som Karoline Kragelund Nielsen og Luke Johnston, der lægger kræfter i at styrke diabetesforskningen:

– I Diabetesforeningen arbejder vi også målrettet med at bekæmpe ulighed i sundhed og stigmatisering, og det er fantastisk, at forskere som Karoline Kragelund Nielsen arbejder for at gøre os klogere på området. Datadeling spiller en vigtig rolle i både forskning og behandling af diabetes, og Luke Johnstons arbejde er med til at fremme udviklingen samtidig med, at han dedikerer sin tid til at styrke uddannelse af og vidensdeling mellem forskere, som er to vigtige elementer i at sikre forskning af høj kvalitet. Det er fuldt fortjent, at disse to unge forskere anerkendes for deres indsats. Forskning er en central og afgørende del af diabeteskampen, og som patientorganisation er vi meget taknemmelige for, at der er så mange dygtige forskere, der arbejder for at blive klogere på diabetes og finde bedre behandlingsmuligheder, så diabetes ikke skal være en kamp, siger Tanja Thybo.