Sundhedskonference udskudt til maj på grund af Corona-situationen

Interessen har været overvældende for den store sundhedskonference, som Diabetesforeningen skulle have afholdt 14. januar sammen med Landdistrikternes Fællesråd, Center for Landdistriktsforskning ved SDU og UC Syd. Med Omikrons hærgen har det dog været nødvendigt at udskyde konferencen til 16. maj.

Cykling (1)
13. januar 2022 | Af Benedicte Lorenzen bel@diabetes.dk

Hvordan løfter vi sundhedstilstanden i landdistrikterne? Det er det store spørgsmål, som forskere, praktikere og politikere skulle have debatteret på den store ’Nationale konference om sundhed i landdistrikterne’, som Diabetesforeningen, Landdistrikternes Fællesråd, Center for Landdistriktsforskning ved SDU og UC Syd skulle have afholdt i Esbjerg fredag 14. januar.

Desværre har den nuværende Corona-situation gjort det nødvendigt at udskyde sundhedskonferencen til 16. maj. Intet er dog så skidt, at det ikke er godt for noget, med den senere dato er det nemlig blevet muligt at genåbne for tilmeldinger, fortæller Diabetesforeningens vicedirektør Ane Eggert Jackson: 

Politisk chef Ane Eggert Jackson
Ane Eggert Jackson, vicedirektør i Diabetesforenigen

- Vi har oplevet en overvældende tilslutning til vores konference, der har mere end 120 tilmeldinger, derfor er vi også kede af, at vi nu er nødt til at udskyde den. Vi havde glædet os til at begynde året med at sætte fokus på den ulighed, der er i sundheden mellem land og by. Når det er sagt, er det dog glædeligt, at flere nu får mulighed for at tilmelde sig, siger hun.

Sundhed er et sandt postnummerlotteri

Hvordan ser sundhedstilstanden ud i land kontra by? Kan det nuværende sundhedsvæsen kapere den stødt stigende gruppe af ældre, kronikere og borgere med psykisk sårbarhed? Og er nærhospitaler løsningen på et mere nært sundhedsvæsen? Det er nogle af de spørgsmål, sundhedskonferencens paneldebat skal diskutere. Ane Eggert Jackson ser frem til debatten:

- I Diabetesforeningen oplever mange af vores medlemmer, at der er store forskelle i behandlingen afhængigt af, hvilken kommune de bor i. Da vi eksempelvis i 2020 spurgte landets kommuner til deres praksis omkring uddeling af sensorbaserede glukosemålere til mennesker med insulinkrævende diabetes, viste der sig et sandt postnummerlotteri, fortæller hun og fortsætter:

- På samme måde oplever vores medlemmer med type 2-diabetes, at der er stor forskel på adgangen til praktiserende læge eller patientuddannelse i kommunerne afhængig af bopæl. Hvis ikke vi får rettet op på det, vil problemet kun vokse i takt med, at der bliver flere ældre, ligesom vi ved, at type 2-diabetes er en af de hurtigst voksende kroniske sygdomme.

Vær med til sundhedskonferencen

Sundhed i et geografisk perspektiv har faktisk haft politisk bevågenhed både lokalt og nationalt, men alligevel viser virkelighedens Danmark, at landdistrikterne står over for stadig større udfordringer, der kræver både større viden og mere handling.

Vi har oplevet en overvældende tilslutning til vores konference, der har mere end 120 tilmeldinger, derfor er vi også kede af, at vi nu er nødt til at udskyde den. Vi havde glædet os til at begynde året med at sætte fokus på den ulighed, der er i sundheden mellem land og by. Når det er sagt, er det dog glædeligt, at flere nu får mulighed for at tilmelde sig

Sundhedskonferencen vil derfor kaste lys over de aktuelle og fremtidige udfordringer i sundhedsvæsenet. Ligesom den vil bygge bro mellem forskningen på området og de praktiske og politiske løsninger, der skal til for at løse udfordringerne. Dagen vil byde på oplæg fra både forskere og praktikere og på debat, inspiration og netværk.

Konferencen afholdes i stedet mandag 16. maj 2022 kl. 10.00-14.30 på UC SYD, Esbjerg, Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø, Rundetårn. Vi sender et nyt program ud, når vi kommer lidt nærmere.

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding i Nemtilmeld via dette link.