Nye tal: Halvt så mange med type 2-diabetes dør af hjerte-kar-sygdom

En ny dansk befolkningsundersøgelse fra Steno Diabetes Center Aarhus viser, at andelen af personer med type 2-diabetes, der dør af hjerte-kar-sygdomme, er næsten halveret. Det betyder, at kræft i dag – ligesom for resten af befolkningen – er den hyppigste dødsårsag for personer med type 2-diabetes. Man skal stadig være opmærksom på øget hjerte-kar-risiko, men vi er blevet bedre til at behandle og medicinere, siger Tanja Thybo.

Ikon Hjerte Fokus WEB
22. maj 2024 | Af Oliver Gohr ogo@diabetes.dk

Hjerte-kar-sygdomme har længe været den hyppigste dødsårsag for personer med type 2-diabetes. Men nye tal fra Steno Diabetes Center Aarhus viser, at dette ikke længere er tilfældet. Generelt lever personer med type 2-diabetes i dag længere og dør sjældnere af hjerte-kar-sygdomme end for 20 år siden.

Risikoen er stadig ikke ens

Den faldende andel dødsfald i forbindelse med hjerte-kar-sygdomme betyder, at en anden sygdom nu er den hyppigste dødsårsag hos mennesker med type 2-diabetes, nemlig kræft.

– Det såkaldte dødsårsagsmønster for personer med type 2-diabetes ligner i dag det, som gælder for personer uden diabetes, hvor det er kræft, der er den hyppigste dødsårsag, siger læge og ph.d. Tinne Laurberg fra Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Selvom den hyppigste dødsårsag nu er den samme, uagtet om du har type 2-diabetes eller ej, betyder det ikke, at tallene er fuldstændigt ens.

– Risikoen for at dø af kræft er desværre stadig større, hvis du har type 2-diabetes, end for baggrundsbefolkningen, da nogle kræfttyper er relateret til bl.a. overvægt som er en af risikofaktorerne for at udvikle type 2-diabetes, siger forskningschef for Diabetesforeningen, Tanja Thybo.

Bedre behandling

I begyndelsen af studieperioden var hjerte-kar-sygdomme den primære dødsårsag hos personer med type 2-diabetes, men var i slutningen af studieperioden næsten halveret, hvilket betyder et væsentligt fald i den samlede dødelighed blandt personer med type 2-diabetes.

Faldet er dog hverken naturligt eller tilfældigt.

– Andre studier viser, at vi er blevet rigtig gode til at forebygge og behandle hjerte-kar-sygdom blandt personer med type 2-diabetes, og det kan være grunden til, at vi nu ser denne positive udvikling, siger Tinne Laurberg i pressemeddelelsen fra Steno Diabetes Center Aarhus.

Læs om, hvad du kan gøre for at mindske din risiko for at få hjerte-kar-sygdom

– Man skal være opmærksom på, at der stadig er større risiko for at få hjerte-kar-sygdomme, hvis man har type 2-diabetes, og det er derfor vigtigt, at man bliver behandlet for det. Men den glædelige nyhed er jo, at vi er blevet bedre til at behandle og medicinere. Og vi kan se, at folk er opmærksomme på det, og at folk får blodtryks- og kolesterolmedicin, hvilket er det, der gør, at risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme er faldet så dramatisk, siger Tanja Thybo.

Tinne Laurberg udtaler i pressemeddelelsen, at der er potentiale til, at den positive udvikling fortsætter, hvis der forsat bliver sat det nødvendige fokus på forebyggelse og opsporing.

– Hvis vi skal forbedre livskvaliteten og overlevelsen hos personer med type 2-diabetes, er det fortsat vigtigt at forebygge hjerte-kar-sygdom, men vi skal også til at fokusere på tidlig opsporing og forebyggelse af kræft og målrette behandlingerne for de personer, som både har type 2-diabetes og kræft.

Læs pressemeddelelsen fra Steno Diabetes Center Aarhus her

2Sense Collage WEB

Prøv en sensor i 2Sense-projektet

Du kan mindske din risiko for hjerte-kar-sygdom og andre følgesygdomme ved at have et stabilt blodsukker. I projektet 2Sense tester Diabetesforeningen, hvad man på to uger kan lære om sit blodsukker med en sensorbaseret glukosemåler. Hvis du har type 2-diabetes og ikke tager insulin, kan du måske være med.

Læs mere om, hvordan du deltager i 2Sense