Tilskuddet til type 2-medicin ændres: Sådan forbereder du dig

Nye regler for tilskud til type 2-medicin træder i kraft 25. november 2024. Diabetesforeningen har samlet en række gode råd og værktøjer, der hjælper dig med at finde vej i junglen – og vil holde nøje øje med, om det påvirker behandlingen af type 2-diabetes negativt.

MEDICIN TILSKUD AFGOERELSE ROED 1920X1080
01. november 2024 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

Lægemiddelstyrelsen meldte i starten af maj ud, at tilskuddet til diabetesmedicin (undtagen insulin) ændres fra og med den 25. november 2024.

Det betyder, at tusindvis af mennesker med type 2-diabetes skal skifte medicin eller betale et gebyr for at ansøge om at beholde tilskuddet til deres nuværende diabetesmedicin. Derfor har Diabetesforeningen lavet en pakke med gode råd og værktøjer til dig.

– Vi har lavet seks gode råd til dig, der står over for et medicinskift. Vi ved, at det er forvirrende og svært. Vi har løbende kæmpet for, at tilskuddet skulle bevares for dem, som allerede var på GLP 1-medicin. Desværre har myndighederne valgt kun at lytte delvist til os i Diabetesforeningen, og derfor oplever mange at skulle igennem et medicinskift. Det er desværre ikke simple retningslinjer, der er lavet fra Lægemiddelstyrelsens side, og du skal være forberedt på, at der kan være rum for fortolkning hos lægen. Derfor vil vi med disse råd og værktøjer gøre vores til at hjælpe dig med at finde vej i junglen, siger Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen.

Viden, råd og værktøjer

I denne artikel får du en række gode råd og værktøjer til at hjælpe dig i forbindelse med tilskudsændringen.

6 gode råd – hvis du er i behandling med GLP-1-RA

    6 gode råd – hvis du er i behandling med GLP-1-RA
  • 1: Se i skema, om du kan beholde dit tilskud

    + -

    Brug skemaet Kan du beholde dit tilskud til GLP-1-RA? til at se, om du kan beholde dit tilskud. Hvis du mener, du er berettiget til at beholde tilskuddet, så print skemaet, og tag det med til din behandler.

    Hent skemaet  Kan du beholde dit tilskud til GLP-1-RA?

  • 2: Find den bedste medicin for dig

    + -

    Kan du ikke fortsætte med GLP-1-RA? Skemaet Får du den rette medicin? kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken medicin der så er bedst for dig. Print det, og tag det med til din behandler.

    Hent skemaet  Får du den rette medicin?

  • 3: Mål dit blodsukker struktureret

    + -

    Skal du tage et nyt lægemiddel? Så mål blodsukker struktureret i tre måneder efter, du er startet på det nye lægemiddel. Bed din behandler om at få adgang til en blodsukkermåler og 150 teststrimler, hvis du ikke allerede har det.

    Ifølge Serviceloven §112 kan personer med type 2-diabetes, der ikke tager insulin, få adgang til blodsukkermålingsudstyr, hvis lægen anbefaler det.

    Læs mere om blodsukkermåling

  • 4: Tag dine blodsukkermålinger med til lægen

    + -

    Tag resultaterne af dine blodsukkermålinger med til din behandler ved næste konsultation. Brug dem til, at I sammen kan vurdere, om den nye medicin virker tilfredsstillende.

  • 5: Kontakt din behandler

    + -

    Kontakt din behandler, hvis du føler ubehag, bliver dårlig, og dit blodsukker ændrer sig væsentlig med den nye medicin.

  • 6: Søg enkelttilskud

    + -

    Hvis du ikke opfylder de nye regler for tilskud (se skemaet Kan du beholde dit tilskud til GLP-1-RA?), men mener, at der er en god begrundelse for, at du skal fortsætte med GLP-1-RA, så kan du evt. tale med din behandler om muligheden for, at din behandler søger om enkelttilskud. Din behandler opkræver muligvis et gebyr for ansøgningen til enkelttilskud.

    Læs mere om enkelttilskud

Husk!

Du kan ikke sammenligne dig selv, din situation eller din læges afgørelse med andres. Der er nemlig mange forskellige faktorer, for eksempel sygdomshistorik, alder eller genetik, der afgør, om lægen mener, du opfylder betingelserne for tilskud.

image-text
Kan Du Beholde Dit Tilskud Til GLP 1 1

SKEMA: Kan du beholde dit tilskud til GLP-1-RA

I dette skema kan du få svar på, om du kan beholde dit nuværende medicintilskud, samt hvad du skal gøre, hvis din tilskudsstatus har ændret sig.
image-text
Får Du Den Rette Medicin

SKEMA: Får du den rette medicin?

Følg dokumentets spørgsmål og svar og find ud af, om du har mulighed for at få andre typer medicin, end du får i dag.

Diabetesforeningen kæmper videre

Lægemiddelstyrelsens afgørelse påvirker mennesker med type 2-diabetes, der medicineres med de såkaldte GLP-1-receptoragonister (GLP-1-RA), som er en samlet betegnelse for lægemidlerne Ozempic, Rybelsus, Trulicity og Victoza.

– Medicinskift kan være forbundet med usikkerhed for mange mennesker og kan medføre dårligere reguleret diabetes. Derfor opfordrer vi dig til at holde øje med dit blodsukker løbende. Vi i Diabetesforeningen vil nøje monitorere om, dette vil påvirke behandlingen af type 2-diabetes negativt. Det gør vi også set i lyset af, at en meget bogstavelig tolkning af Lægemiddelstyrelsen kan betyde, at nogle skal igennem en periode med en medicinsk behandling, som har adskillige årtier på bagen.

Læs mere om foreningens kamp for et godt liv med diabetes

Det er fuldt forståeligt, hvis Lægemiddelstyrelsens afgørelse giver dig en masse spørgsmål. Diabetesforeningen har lavet en artikel med svar på en række centrale spørgsmål, du kan sidde inde med om de nye regler for tilskud til diabetesmedicin.

Få svar på dine spørgsmål om de nye regler for medicintilskud

Hvis du ikke opfylder de nye regler for tilskud, men mener, at der er en god begrundelse for, at du skal fortsætte med GLP-1-RA, så kan du evt. tale med din behandler om muligheden for, at din behandler søger om enkelttilskud.

Læs mere om enkelttilskud

Hvis ikke du har gjort det endnu, kan du stadig nå at kontakte din læge for at få afklaret, hvad tilskudsændringerne betyder for dig. Se de 6 gode råd til dig, der er i behandling med GLP-1-RA, for at få det bedste ud af samtalen med din læge.

Skal du skifte medicin på grund af de nye tilskudsregler?

Vores rådgivere er klar til at hjælpe dig

Skal du skifte medicin på grund af de nye tilskudsregler?

Hvis du har spørgsmål, brug for vejledning eller er bekymret og har brug for at snakke om det, er Diabetesrådgiverne klar til at hjælpe dig.