Sukker Og Sødemidler

Sukker og sødemidler

Sukker får dit blodsukkker til at stige. Her får du fakta om sukker og alternative sødestoffer, som kan hjælpe til at forsøde madlavningen, når du har diabetes.

Sukker er en simpel type kulhydrat, som får dit blodsukker til at stige.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at tilsat sukker højst bør udgøre 10 % af det daglige energiindtag.
Det svarer til:

  • Ca. 30 g sukker, hvis man spiser ca. 5000 kJ / 1.200 kcal om dagen
  • Ca. 40 g sukker, hvis man spiser ca. 7000 kJ / 1.700 kcal om dagen
  • Ca. 50 g sukker, hvis man spiser ca. 8500 kJ / 2.000 kcal om dagen

Sukker findes i forskellige former: Stødt melis (sakkarose), rørsukker, farin, sirup, m.fl. I relation til stigning af blodsukker har det ingen betydning, om du bruger den ene eller anden form for sukker.

Honning, både fast og flydende, sidestilles med sukker. Dvs. man kan spise små mængder af honning i stedet for tilsvarende mængde sukker.

Hvis du spiser sukker, kan du lettere undgå en efterfølgende høj blodsukkerstigning ved at fordele sukkeret over dagen.

Små mængder sukker, svarende til ca. 5 g, har ingen praktisk betydning i forhold til blodsukkerstigning. Fem gram sukker fås f.eks. fra:

  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk. honning
  • 2 tsk. sukkerholdig marmelade
  • 2 stk. pålægschokolade

Sukker bidrager udelukkende med kalorier og indeholder hverken vitaminer, mineraler eller kostfibre. Du kan derfor med fordel begrænse dit indtag af sukker, og det kan være det første skridt på vejen til at spise færre kulhydrater.

Du kan helt eller delvist erstatte sukker med sødemidler - fortrinsvis dem der ikke giver stigning i blodsukkeret.

Sødemidler

Du kan købe mange forskellige sødemidler, som bliver solgt under forskellige produktnavne. Ofte er flere sødestoffer blandet i det enkelte sødemiddel.

Sødestoffer kan inddeles i stoffer, der ikke giver stigning i blodsukkeret og stoffer kaldet polyoler eller sukkeralkoholer, der giver lidt stigning i blodsukkeret. Sukkeralkoholer er energigivende, dvs. de omdannes til sukker i kroppen, og får blodsukkeret til at stige en smule (dog mindre end sukker).

De sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret er:

  • Acesulfam K (E 950)
  • Aspartam (E 951)
  • Cyklamat (E 952)
  • Sakkarin (E 954)
  • Sucralose (E 955)
  • Thaumatin (E 957)
  • Neohesperidin DC (DC=dihydrochalcon) (E 959)
  • Erythritol (E 968)
  • Steviol Glycosid (E 960)

De sødestoffer, der påvirker blodsukkeret, er f.eks.

  • Sorbitol (E 420)
  • Maltitol, maltitolsirup (E 965)
  • Isomalt (E 953)
  • Lactitol (E 966)
  • Xylitol (E 967)

Sukkeralkoholer kan give diarré eller andre gener fra mave- og tarmkanalen, hvis du spiser mere end 20-25 g ad gangen.

Mad

Fem Diabetesvenlige kostråd

1. Spis færre kulhydrater

2. Vælg kulhydrater af høj kvalitet

3. Spis færre ultraforarbejdede fødevarer

4. Spis flere basisfødevarer

5. Vælg det sunde fedt

Læs mere om diabetesvenlige kostråd