Sukker og sødemidler
Sukker får dit blodsukker til at stige. Her får du fakta om sukker og alternative sødestoffer, som kan hjælpe til at forsøde madlavningen, når du har diabetes.
Sukker får dit blodsukker til at stige. Her får du fakta om sukker og alternative sødestoffer, som kan hjælpe til at forsøde madlavningen, når du har diabetes.
Sukker er en simpel type kulhydrat, som får dit blodsukker til at stige.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at tilsat sukker højst bør udgøre 10 % af det daglige energiindtag.
Det svarer til:
Sukker findes i forskellige former: Stødt melis (sakkarose), rørsukker, farin, sirup, m.fl. I relation til stigning af blodsukker har det ingen betydning, om du bruger den ene eller anden form for sukker.
Honning, både fast og flydende, sidestilles med sukker. Dvs. man kan spise små mængder af honning i stedet for tilsvarende mængde sukker.
Hvis du spiser sukker, kan du lettere undgå en efterfølgende høj blodsukkerstigning ved at fordele sukkeret over dagen.
Små mængder sukker, svarende til ca. 5 g, har ingen praktisk betydning i forhold til blodsukkerstigning. Fem gram sukker fås f.eks. fra:
Sukker bidrager udelukkende med kalorier og indeholder hverken vitaminer, mineraler eller kostfibre. Du kan derfor med fordel begrænse dit indtag af sukker, og det kan være det første skridt på vejen til at spise færre kulhydrater.
Læs også: de fem diabetesvenlige kostråd
Du kan helt eller delvist erstatte sukker med sødemidler - fortrinsvis dem der ikke giver stigning i blodsukkeret.
Du kan købe mange forskellige sødemidler, som bliver solgt under forskellige produktnavne. Ofte er flere sødestoffer blandet i det enkelte sødemiddel.
Sødestoffer kan inddeles i stoffer, der ikke giver stigning i blodsukkeret og stoffer kaldet polyoler eller sukkeralkoholer, der giver lidt stigning i blodsukkeret. Sukkeralkoholer er energigivende, dvs. de omdannes til sukker i kroppen, og får blodsukkeret til at stige en smule (dog mindre end sukker).
Sukkeralkoholer kan give diarré eller andre gener fra mave- og tarmkanalen, hvis du spiser mere end 20-25 g ad gangen.
1. Spis færre kulhydrater
2. Vælg kulhydrater af høj kvalitet
3. Spis færre ultraforarbejdede fødevarer
4. Spis flere basisfødevarer
5. Vælg det sunde fedt