MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Fastelavnsboller med creme og marmelade

Fremgangsmåde

Creme (kog denne først)

Pisk æg, majsstivelse, mælk og vaniljesukker sammen i en tykbundet gryde. Bring blandingen i kog og kog i 1-2 min., mens du pisker.

Tilsæt sødemiddel, smag til og afkøl cremen, tildækket, i køleskab.

Dej

Lun mælken, til den er håndvarm og opløs gæren i den. Tilsæt æg, margarine, sukker, salt, havregryn og det meste af hvedemelet. Ælt dejen godt og tilsæt evt. det sidste hvedemel, til dejen slipper.

Lad dejen hvile ca. 5 min.

Del dejen i 16 lige store dele, og tril den til boller. Tryk eller rul med en kagerulle bollerne flade (ca. 10 cm i diameter) og fordel 1 spsk. creme og 1 tsk. marmelade på hver.

Fold dejen sammen mod fyldet og sæt bollerne på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve i ca. 15 min.

Bag dem ved 200⁰ C i ca. 15 min. på midterste eller næstøverste ovnrille. Afkøl dem på en bagerist.

Hvis du vil pynte fastelavnsbollerne, kan du ved lav varme smelte ca. 25 g chokolade i en lille plastikpose i mikrobølgeovn. Klip et meget lille hjørne af posen og sprøjt chokoladen ud på bollerne.

Du kan også lave glasur af flormelis og kogende vand og pynte med det. Farv evt. glasuren med frugtfarve. Som alternativ kan du drysse flormelis over bollerne.

Alternativ
Erstat marmelade med 50 g mørk eller lys chokolade. Du kan også anvende rosiner som fyld sammen med cremen

Tip
Du kan lave cremen dagen før, du bager fastelavnsboller. Opbevar den i køleskab.

Opbevaring
Du kan fryse fastelavnsbollerne.

  • Dessert og kage
  • Pr. stk.: Energi 725 kJ, Kulhydrat 27 g, Fedt 5 g, Kulhydrat pr. 100 g 36 g
  • 16 stk.

Ingredienser

  • Dej
  • 2½ dl mælk med højst 0,7 % fedt
  • 1 pk. gær (50 g)
  • 1 æg
  • 50 g flydende margarine
  • 2 spsk. sukker
  • ¼ tsk. salt
  • 150 g havregryn, finvalsede (ca. 5 dl)
  • ca. 350 g hvedemel (ca. 5½ dl)
  • Creme
  • 1 æg
  • 1 spsk. majsstivelse
  • 2 dl mælk med højst 0,7 % fedt
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • sødemiddel svarende til 20-25 g sukker, gerne flydende
  • Fyld
  • 100 g marmelade uden tilsat sukker f.eks. jordbær
  • Pynt
  • Glasur evt. farvet, smeltet chokolade eller flormelis

Fremgangsmåde

Creme (kog denne først)

Pisk æg, majsstivelse, mælk og vaniljesukker sammen i en tykbundet gryde. Bring blandingen i kog og kog i 1-2 min., mens du pisker.

Tilsæt sødemiddel, smag til og afkøl cremen, tildækket, i køleskab.

Dej

Lun mælken, til den er håndvarm og opløs gæren i den. Tilsæt æg, margarine, sukker, salt, havregryn og det meste af hvedemelet. Ælt dejen godt og tilsæt evt. det sidste hvedemel, til dejen slipper.

Lad dejen hvile ca. 5 min.

Del dejen i 16 lige store dele, og tril den til boller. Tryk eller rul med en kagerulle bollerne flade (ca. 10 cm i diameter) og fordel 1 spsk. creme og 1 tsk. marmelade på hver.

Fold dejen sammen mod fyldet og sæt bollerne på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve i ca. 15 min.

Bag dem ved 200⁰ C i ca. 15 min. på midterste eller næstøverste ovnrille. Afkøl dem på en bagerist.

Hvis du vil pynte fastelavnsbollerne, kan du ved lav varme smelte ca. 25 g chokolade i en lille plastikpose i mikrobølgeovn. Klip et meget lille hjørne af posen og sprøjt chokoladen ud på bollerne.

Du kan også lave glasur af flormelis og kogende vand og pynte med det. Farv evt. glasuren med frugtfarve. Som alternativ kan du drysse flormelis over bollerne.

Alternativ
Erstat marmelade med 50 g mørk eller lys chokolade. Du kan også anvende rosiner som fyld sammen med cremen

Tip
Du kan lave cremen dagen før, du bager fastelavnsboller. Opbevar den i køleskab.

Opbevaring
Du kan fryse fastelavnsbollerne.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes