Ny aftale giver arbejdsgivere nøglerolle i tryg genåbning

Hele Folketinget står bag aftale, som gør det muligt for et begrænset antal personer i øget risiko ved coronavirus at blive hjemme fra arbejde, hvis det er nødvendigt. Afgørende, at arbejdsgiverne sætter forsigtighedsprincip forrest af hensyn til medarbejdere i øget risiko, mener Diabetesforeningen.

Christiansborg. Foto: Anders Hvid
20. maj 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Hele Folketinget står bag aftale, som gør det muligt for et begrænset antal personer i øget risiko ved coronavirus at blive hjemme fra arbejde, hvis det er nødvendigt. Afgørende, at arbejdsgiverne sætter forsigtighedsprincip forrest af hensyn til medarbejdere i øget risiko, mener Diabetesforeningen. 

Personer i øget risiko ved coronasmitte kan nu blive hjemme fra arbejde, hvis deres læge og arbejdsgiver mener, det er det mest forsvarlige. Det er resultatet af en ny lov, som samtlige partier i Folketinget i dag har vedtaget.

Loven er et helt nødvendigt skridt for at sikre en tryg genåbning for personer i øget risiko ved coronavirus.  

Forsigtighedsprincip forrest

Siden genåbningen blev indledt for over en måned siden, har både den enkelte i øget risiko, læger og arbejdsgivere manglet konkrete redskaber og det har givet alt for mange ondt i maven af bekymring over at skulle på arbejde på trods af deres øgede risiko for alvorlig sygdom, hvis de smittes med coronavirus. 

For dem i øget risiko ved coronasmitte er det afgørende, at de føler sig hørt i deres bekymring for deres helbred.

Selv om det er godt, der nu er en aftale med opbakning fra alle partier i Folketinget, er Diabetesforeningen bekymret over, at aftalen overlader for meget ansvar til arbejdsgiverne.  

- Det er helt usædvanligt, at man reelt giver arbejdsgiveren en vetoret over en hjemsendelse efter reglerne om sygedagpenge. Den rolle kan man ikke forestille sig at give arbejdsgiveren, hvis der for eksempel var tale om stress. Derfor har arbejdsgiverne et stort ansvar for at vise samfundssind ved at sætte forsigtighedsprincippet forrest på baggrund af den sundhedsfaglige vurdering, siger politisk chef i Diabetesforeningen Ane Eggert Jackson. 

Diabetesforeningen har sammen med partnere i blandt andet Danske Handicaporganisationer presset på for en løsning, så ingen skulle tvinges til at vælge mellem helbred og job.  

Ane Eggert Portræt
Det er afgørende for en tryg genåbning for dem i øget risiko, at forsigtighedsprincippet står forrest også på arbejdsmarkedet, siger Ane Eggert Jackson.

Nøglerolle forpligter

Det brede politiske flertal afsatte for en måned siden 200 millioner kroner til aftalen, som i dag blev vedtaget i Folketinget. I bemærkningerne til lovforslaget fremgår det, at omtrent 3.800 personer kan forvente at blive omfattet af de nye regler i de 13 uger indtil den midlertidige ordning udløber den 31. august.

Det meget begrænsede antal, der i udgangspunktet er afsat midler til i aftalen, gør det endnu vigtigere, at arbejdsgiverne fortsat er fleksible og udviser et stort ansvar for at sikre, at deres medarbejdere kan være trygge i genåbningen. 

- Det er et fælles ansvar at sikre en tryg genåbning for alle. For dem i øget risiko ved coronasmitte er det afgørende, at de føler sig hørt i deres bekymring for deres helbred, og at de møder en forståelse fra omverdenen. Det gælder også på deres arbejdsplads, som med aftalen får en nøglerolle. Det forpligter, siger Ane Eggert Jackson. 

Diabetesforeningen ser frem til at følge aftalens effekt ude på arbejdspladserne og i de enkelte kommuner, som har ansvar for at godkende sager indenfor reglerne om sygedagpenge. Diabetesforeningen opfordrer alle, der er utrygge over deres øgede risiko ved coronavirus til at gå i dialog med deres læge og arbejdsgiver for at finde den bedste løsning.