BLIV MEDLEM

Fodsår

Nedsat følesans og kolde fødder med bleg, glat hud, sparsom behåring og smerter i læggene tyder på nervebetændelse og nedsat blodforsyning. Det er en advarsel om, at der er øget risiko for fodsår. Mange undervurderer fodsår, hvorfor de kan udvikle sig til at blive meget alvorlige.

Hvad er årsagerne til fodsår?

Der kan være flere forskellige årsager til, at man udvikler fodsår. Det er især et for højt blodsukker og et dårligt kredsløb, der hæmmer helingen af sår. Men andre relaterede følgesygdomme som åreforkalkning og nervesygdom spiller også ind:

Højt blodsukker

Et for højt blodsukker kan med tiden medvirke til, at nervesystemet og blodomløbet bliver ødelagt. Det giver først udslag i de små forgreninger, som ligger længst væk fra rygmarv og hjerte. Derfor rammes fødderne oftest først og hårdest.

Åreforkalkning

Åreforkalkning af blodkarrene til benene kan føre til nedsat blodforsyning til tæer og fødder, og dette kan igen føre til nedsat levedygtighed af huden og vævene i foden. Det giver stor risiko for at udvikle fodsår samt en dårlig og langsom heling af sårene.

Diabetisk nervesygdom

Diabetisk nervesygdom (også kaldet neuropati) er en beskadigelse af nerverne, der medfører helt eller delvist tab af følesansen. Den nedsatte følesans øger risikoen for skader på huden, da man ikke så let lægger mærke til, om der er sten eller andet i fodtøjet eller om fodtøjet klemmer. Derfor kan der let opstå sår, uden man opdager det.

Fodsår kan være meget smertefulde. Personer med nervesygdom mærker dog ofte ingen smerter på grund af den nedsatte eller manglende følesans. Derfor kan sårene blive betændte, og infektionen kan sprede sig til resten af kroppen. Hvis også blodforsyningen er svært nedsat, risikerer man, at der opstår koldbrand i vævet.

Læs mere om neuropati

Visitationsretningslinjer for diabetiske fodsår

Sundhedsstyrelsen har udgivet visitationsretningslinjer for diabetiske fodsår. Læs hvordan din læge eller fodterapeut skal sende dig videre til specialister, hvis du har et begyndende fodsår.

Læs visitationsretningslinjerne

Hvordan undersøger lægen for fodsår?

Du bør få dine fødder undersøgt mindst én gang årligt. Når din læge undersøger dine fødder, vil der især blive lagt mærke til:

  • Tegn på nervebetændelse (nedsat følesans og foddeformitet)
  • Tegn på nedsat kredsløb (kold, bleg, glat hud, manglende behåring og nedsatte eller manglende puls i fodens blodårer)
  • Hudens udseende og evt. fejlstilling i foden

Hvordan behandler lægen fodsår?

Lægen vil behandle infektioner eller fodsvamp med antibiotika og væskeophobning med vanddrivende midler. Ved fodsår med infektion kan der blive behov for operation, hvor betændt væv og væv med nedsat kredsløb fjernes.

En fodterapeut vil være i stand til at finde årsagen til dine fodsår. Fodterapeuten kan desuden aflaste din fod med trykabsorberende skoindlæg, behandle nedgroede negle, hård hud og ligtorne og guide dig til, hvordan du bedst passer på dine fødder.

Gode råd til at passe godt på dine fødder

Få vores bedste råd til, hvordan du passer godt på dine fødder - hver dag.
Få gode råd om fodpleje

Fodterapi

En vigtig del af at passe godt på dine fødder er en regelmæssig kontakt til en statsautoriseret fodterapeut.
Læs mere om fodterapi

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes