BLIV MEDLEM

10 gode rejseråd

Diabetes behøver ikke forhindre dig i at rejse på ferie under fjerne himmelstrøg. Med Diabetesforeningens 10 gode rejseråd kan du forberede dig godt til turen. Herefter ligger de spændende oplevelser bare og venter på dig. Vi ønsker dig god rejse!

1. Kontroller dit blodsukker og udstyr, før du rejser

Inden du tager på ferie, bør dit blodsukker ligge stabilt. Vi anbefaler, at du i den forbindelse tager kontakt til din behandler eller diabetesambulatorium.

Lægebesøget dokumenterer desuden, at du ikke er behandlingskrævende, inden din rejse. Dette kan have betydning i forhold til sygesikringen.

Husk også at tjekke udløbsdato på teststrimler og insulin, inden du tager afsted. 

2. Sygesikringskort og forsikringer

Inden du tager afsted på din rejse, anbefaler vi, at du har styr på sygesikringskort og rejseforsikring, hvis uheldet skulle være ude på turen.

Du skal være opmærksom på, at det gule sundhedskort ikke længere dækker som rejsesygesikring uden for Danmark, Færøerne og Grønland. Hvis uheldet er ude på rejser i EU, Norge, Island, Liechtenstein (EØS) og Schweiz er det nu kun det blå EU-sygesikringskort, der kan anvendes.

Læs mere om det blå EU sygesikringskort, det gule sundhedskort og privat rejseforsikring

3. Medbring lægeattest på engelsk

Vi anbefaler, at du medbringer en lægeattest på engelsk, så læger i udlandet kan tage højde for din diabetes, hvis du skulle få behov for lægehjælp under dit ophold.

Læs mere om lægeattest

4. Husk medicin til hele ferien

Husk at medbringe rigelige mængder af medicin og testudstyr til hele ferien. Fordel det evt. i to forskellige tasker, for at mindske risikoen for at miste al din medicin.

Hav altid diabetesudstyr i din håndtaske i tilfælde af, din kuffert bliver forsinket eller forsvinder - se desuden punkt 6.

5. Opbevar din medicin sikkert på rejsen

Er du insulinbehandlet, er det vigtigt, at du opbevarer din insulin, så den ikke udsættes for større temperaturudsving, end medicinens indlægsseddel anbefaler, da det kan ødelægge insulinens virkning.

Også dine teststrimler skal i håndbagagen, da de ikke tåler lastrummets store temperaturudsving.

Læs mere om opbevaring af insulin med på rejsen

6. Tjek din håndbagage

Du må gerne tage din flydende medicin med om bord på flyet i din håndbagage. Medicin er undtaget reglerne om, at man kun må have 100 ml flydende væske med og kun i gennemsigtige poser.

Du skal dog være forberedt på, at personalet kan bede om dokumentation for, at det er medicin, du medbringer, og at medicinen er udstedt til dig. Her kan du evt. medbringe din recept (også selvom den er udløbet) samt originalemballagen fra producenten.

Din håndbagage kan bl.a. rumme: Insulin, nåle, tabletter, testudstyr til blodsukkermåling, testmateriale til måling af ketoner, og hvad du ellers behøver til din behandling.

7. Vær beredt til sikkerhedskontrollen i lufthavnen

For at imødekomme den skærpede sikkerhedskontrol i lufthavnen, anbefaler vi, at du medbringer en underskrevet lægeattest, der dokumenterer, at du har insulinkrævende diabetes, hvis det er tilfældet (jf. "Medbring lægeattest på engelsk").

For at vise sikkerhedspersonalet at du gerne må tage din medicin med om bord på flyet, kan du vise dit medlemskort til Diabetesforeningen sammen med lægeattesten. Igen er det en god idé at medbringe dokumentation for, at det er medicin, du har med, og at det er udstedt til dig (jf. punkt 3).

8. Oplys kabinepersonalet på flyet om din diabetes

Om bord på flyet er det en god idé at oplyse kabinepersonalet om din diabetes. Allerede når du bestiller din rejse, kan det også være en god idé at fortælle, at du har diabetes. På den måde giver du flyselskabet mulighed for at tage hensyn til dig i forbindelse med servering af mad på flyveturen.

9. Når du er afsted

Rejser du langt væk fra Danmark, kan du opleve store tidsforskelle. Hvis du er insulinbehandlet kan tidsforskellene påvirke dine normale spisetider og dit insulinindtag.

Det er en god ide at have styr på, hvor nærmeste hospital er. Hav eventuelt adressen i din pung, så den er til at finde, hvis uheldet er ude. 

Ændret aktivitetsniveau og overdreven solbadning kan også påvirke dit insulinbehov. For at regulere dit blodsukker bedst muligt, råder vi dig derfor til at foretage hyppige blodsukkermålinger under din ferie. Vær også opmærksom på at drikke nok vand og medbring altid druesukker og glukagon på rejsen.

Når du er ude at rejse, spiser du naturligvis den mad, som er til rådighed de steder, du besøger. Dermed vil du ikke altid kunne spise den mad, som er bedst egnet til mennesker med diabetes. Du kan, hvis det gør dig mere tryg evt. medbringe et "nødlager" af mad hjemmefra, som f.eks. rugbrød, havregryn, knækbrød o.lign.

Når du har diabetes kan det være ekstra problematisk, hvis du rammes af en rejsesygdom såsom maveforgiftning. Tag derfor dine forholdsregler, og drik derfor mineralvand på flaske og undgå isterninger, da der er risiko for bakterier i drikkevandet.

Hvis du er i et land, hvor de ikke forstår engelsk, så hav et kort på dig med betegnelsen for diabetes på det lokale sprog. 

10. Hav en god ferie

Husk at slappe af og nyd din ferie.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes