Brød, kartofler, ris, pasta, m.m.
Brød, kartofler, ris, pasta, bulgur og lignende, er alle eksempler på fødevarer, med et højt indhold af kulhydrater, som påvirker blodsukkeret. Kulhydraterne fra disse fødevarer kommer primært i form af stivelse.
Brød, kartofler, ris, pasta, bulgur og lignende, er alle eksempler på fødevarer, med et højt indhold af kulhydrater, som påvirker blodsukkeret. Kulhydraterne fra disse fødevarer kommer primært i form af stivelse.
Et diabetesvenligt kostråd er, at vælge kulhydrater af høj kvalitet. Det er blandt andet fuldkornsprodukter, som rugbrød, fuldkornsbrød, fuldkornsris og -pasta. Produkter med fuldkorn har et højere indhold af kostfibre, der mætter godt og giver en langsommere, mere stabil blodsukkerstigning.
Du kan ofte kende disse produkter i butikkerne på Fuldkornslogoet eller Nøglehulsmærket.
Når du spiser brød, kartofler, ris, pasta m.m. er det mængden, du spiser, der har betydning for, hvor meget dit blodsukker stiger. Det gælder både fuldkornsprodukter og ikke-fuldkornsprodukter. Hvis dit blodsukker ofte ligger højt efter et måltid, kan du ved at spise en mindre mængde brød, havregryn og lignende, tage ”toppen af” blodsukkerstigningen efter måltidet.
Fuldkorn er godt for mennesker med diabetes, fordi det giver en bedre fordøjelse, en øget mæthed og et stabilt blodsukker i længere tid.
Derudover forebygger fuldkorn sygdomme, fordi de mange gavnlige indholdsstoffer medvirker til at mindske risikoen for type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og nogle former for kræft.
Fuldkorn er hele kerner eller forarbejdede kerner f.eks. malet til mel. Der er altså også tale om fuldkorn, når mel malet på hele korn er brugt. Det afgørende er ikke, om der er hele korn i, men om melet er malet af hele korn.
Du kan bruge Diabetesforeningens app til Kulhydrattælling, hvis du vil holde styr på hvor mange kulhydrater, der er i din mad og drikke.
Som tommelfingerregel kan du antage, at 50 % af vægten af brød og boller er kulhydrat – det vil sige, et stykke brød på 50 g indeholder ca. 25 g kulhydrat.
Rugbrød er et godt valg. Brødet har et højt indhold af kostfibre og giver en langsommere stigning i blodsukkeret, end franskbrød og grovbrød.
Kogt ris, pasta, bulgur, cous cous, og lignende madvarer indeholder ca. 25 g kulhydrat pr. 100 g.
Du kan vælge fuldkornsvarianter, af både ris, pasta, nudler, cous cous og bulgur – foruden naturlige fuldkornstyper som perlebyg, spelt og knækkede eller hele hvedekerner.
Kartofler indeholder i gennemsnit 17 g kulhydrat pr. 100 g.
Der er en smule forskel på effekten af kulhydrater afhængig af type kartoffel og tilberedning af kartoflen.
Kolde, kogte kartofler har et lidt lavere indhold af kulhydrat, da noget af stivelsen er omdannet til resistent stivelse, der ikke påvirker blodsukkeret.
Forskellen i indholdet af kulhydrat er dog så lille, at du skal spise mange kolde, kogte kartofler, før du kan regne med en mindre påvirkning af blodsukkeret end fra en tilsvarende mængde varme kartofler.
1. Spis færre kulhydrater
2. Vælg kulhydrater af høj kvalitet
3. Spis færre ultraforarbejdede fødevarer
4. Spis flere basisfødevarer
5. Vælg det sunde fedt