Nyt studie: Lavt alkoholforbrug mindsker risikoen for type 2-diabetes

En rapport fra Statens Institut for Folkesundhed gennemgår, hvad alkohol betyder for dødeligheden og risikoen for at udvikle en række sygdomme, herunder type 2-diabetes.

Vin
15. oktober 2020 | Af Simon Festersen sfe@diabetes.dk

Det er efterhånden velkendt, at et indtag af alkohol kan påvirke vores helbred i varierende grad.

En ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser imidlertid, at der er stor forskel på, hvor meget man kan drikke, før risikoen øges for at få en af 15 udvalgte sygdomme.

For eksempel er der en øget risiko for at få brystkræft selv ved et meget lavt alkoholforbrug på under én genstand om dagen. Hvad angår type 2-diabetes, mindskes risikoen ved et lille eller et moderat alkoholforbrug, mens et højt alkoholforbrug som udgangspunkt øger risikoen.

- Studiet viser overordnet, at et lavt alkoholforbrug er forbundet med en lav risiko for negative helbredskonsekvenser. Det betyder, at hvis man kun drikker lidt alkohol – omkring én genstand om dagen – så er éns risiko for at blive syg samlet set meget lav, siger professor Ulrik Becker, en af forfatterne bag rapporten, ifølge Syddansk Universitet.

Rapporten hedder ”Alkoholrelaterede helbredskonsekvenser – en systematisk litteraturgennemgang af nyeste evidens” og er udarbejdet for Sundhedsstyrelsen.

Den inkluderer 60 systematiske reviews og meta-analyser publiceret fra 2010 til 2019. Udover dødelighed og sygdomsbyrde er der som nævnt fokus på 15 forskellige sygdomme.

Formålet med rapporten er at give evidensbaseret grundlag, så Sundhedsstyrelsen kan vurdere, om der er behov for bl.a. at revidere de gældende genstrandsgrænser.