Stor hæder til Aarhus-professor

Professor, overlæge Jens Meldgaard Bruun, Steno Diabetes Center Aarhus, har modtaget Niels Schwartz Sørensens Hæderspris 2019. Legatet gives for hans imponerende forskning i mekanismerne bag overvægt.

Jens Meldgaard Bruun
20. januar 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Den internationalt anerkendte professor Jens Meldgaard Bruun, der er tilknyttet Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitetshospital, blev fredag aften hædret for sin forskerkarriere med Niels Schwartz Sørensens Hæderspris 2019. Det skete på årsmødet for diabeteslægernes faglige selskab, Dansk Endokrinologisk Selskab.

Jens Meldgaard Bruun, der er 52 år, har i sin imponerende forskerkarriere fokuseret på især overvægt og mekanismerne bag overvægt. Hans studier af metabolismen i muskler og fedtvæv, af inflammation og af effekterne ved vægttab har givet anledning til omkring 90 videnskabelige artikler, som generelt er udgivet i anerkendte, internationale tidsskrifter. Jens Meldgaard Bruuns forskning ”har ydet særdeles mange og vægtige bidrag til vores forståelse af hvilke mekanismer der afstedkommer udvikling af svær overvægt og hvorledes tilstanden manifesteres“, hedder det i indstillingen til prisen.

Ved siden af sit virke som professor og overlæge på Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitetshospital, er Jens Meldgaard Bruun adjungeret professor ved Department of Nutrition, Exercise and Sports ved Købehavns Universitet.

Niels Schwartz Sørensens Hæderspris, der blev stiftet af Diabetesforeningen i 1992, er på 50.000 kroner og opkaldt efter diabetesprofessoren af samme navn. Professor Schwartz Sørensen står som en pioner i dansk diabetesforskning og opbyggede forskningsenheden på Aarhus Universitetshospital, der også i dag er blandt de førende forskermiljøer i dansk diabetesforskning. Niels Schwartz Sørensen, der også havde mange tillidsposter i Diabetesforeningen, døde i 2011.