Nyt studie: En halv times rask gang kan forbedre langtidsblodsukkeret hos personer med type 2-diabetes

Et nyt studie bekræfter, hvor vigtigt det er at dyrke motion i livet med type 2-diabetes og sætter tal på, hvor meget der skal til for at få et lavere langtidsblodsukker. Studiet giver det hidtil mest præcise billede af motionens effekt på langtidsblodsukkeret.

Gang Utterslev Mose
19. februar 2024 | Af Oliver Gohr ogo@diabetes.dk

Et nyt stort studie viser, hvor meget motion personer med prædiabetes og type 2-diabetes skal dyrke for at sænke få deres langtidsblodsukker.

Svaret er 30-35 minutters rask gang om dagen.

For de fleste mennesker med type 2-diabetes svarer det til et energiforbrug på 1100 MET (en særlig måleenhed, forskerne har brugt, red.), der giver de bedste forudsætninger for at sænke langtidsblodsukkeret.

Det gælder både for mennesker med prædiabetes og mennesker med type 2-diabetes.

– Det er et meget positivt studie, fordi det understreger, at alle med type 2-diabetes – uanset langtidsblodsukker – har gavn af motion og bevægelse, og nu kan vi se, hvor meget der rent faktisk skal til for at få et mere optimalt langtidsblodsukker, siger Diabetesforeningens forskningschef, Tanja Thybo, der især hæfter sig ved den omfattende mængde data, som studiet baserer sig på.

– Hvor man tidligere har skullet læne sig op ad mere generelle anbefalinger for alle, giver studiet her det hidtil mest præcise billede af, hvordan forskellige typer motion påvirker langtidsblodsukkeret, når man har type 2-diabetes, siger hun.

Motion på forskellige måder

Et energiforbrug på 1100 MET kan ifølge forskerne opnås på flere måder. Mennesker med type 2-diabetes, der har et langtidsblodsukker over 64 mmol/mol, kan fx også cykle 44 minutter om dagen eller dyrke HIIT (intervaltræning med høj intensitet, red.) i 19 minutter.

Det er interessant med så konkrete tal, mener Tanja Thybo.

Alligevel noterer hun sig et forbehold.

– Studiet siger desværre ikke noget om, over hvor lang en periode man skal motionere dagligt for at opnå et resultat.

– Men der hersker stadig ingen tvivl om, at regelmæssig motion helt generelt har en række sundhedsmæssige fordele i livet med diabetes udover en reduktion af langtidsblodsukkeret. Det giver blandt andet også en bedre kondition, stærkere muskler og øget livskvalitet, siger hun.

Vil du gerne i gang med at gå og på den måde sænke langtidsblodsukkeret, har Diabetesforeningen flere relevante tilbud. 

Rundt omkring i landet er der bl.a. etableret både gå- og vandregrupper.

I gå-grupperne kommer man ud at gå kortere ture med andre fra lokalområdet, der kender til livet med diabetes, og turene tilpasses, så alle kan være med. Vandregrupperne går længere ture på 8+ kilometer og er inddelt efter region. 

Læs mere

Motion, blodsukker og type 2-diabetes

Gå med Diabetesforeningen

Mere bevægelse skal give sunde vaner og bedre trivsel