BLIV MEDLEM

Hjertet

Når du har diabetes, er det særligt vigtigt, at du passer godt på dit hjerte og dit kredsløb. Hjerte-kar-sygdomme er den hyppigste dødsårsag hos mennesker med diabetes.

Hjerte sand
Mennesker med diabetes har en større risiko for at få åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme

Her kan du læse om, hvordan hjertet og kredsløbet arbejder, hvilke sygdomme der kan opstå, og hvordan du kan forebygge hjerte-kar-sygdom.

Det sunde hjerte og det raske kredsløb

Det er en fordel at vide, hvordan det raske hjerte og kredsløb fungerer, hvis du vil forstå, hvad der sker, når det rammes af sygdom. 

Tænk på hjertet som motoren, og kredsløbet som det rørsystem, hjertet pumper blod, ilt og næring rundt i.

Læs mere om hjertets funktion, opgave og arbejde

Hvordan øger diabetes risikoen for hjerte-kar-sygdomme?

Arvelighed, alder og uhensigtsmæssige vaner som for eksempel rygning, for lidt motion eller usunde madvaner giver højere risiko for sygdom i hjertet og kredsløbet.

En sygdom som diabetes øger risikoen yderligere. Dels på grund af det forhøjede niveau af blodsukker og dels på grund af en øget skadelig effekt ved forhøjet blodtryk og kolesterol gennem en årrække.

Risikofaktorer

Her er en række risikofaktorer, som øger risikoen for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme hos mennesker med diabetes:

  • Forhøjet langtidsblodsukker
  • Overvægt
  • Rygning
  • Forhøjet blodtryk
  • Forhøjet kolesterol
  • For lidt motion
  • Fed mad
  • Gener
  • Køn - mænd rammes tidligere end kvinder
  • Alder - jo ældre du er, jo længere tid er kroppen udsat for slid. 

Type 1- og type 2-diabetes har det til fælles, at man har for meget sukker i blodet. Ved type 1-diabetes skyldes det, at bugspytkirtlen ikke producerer hormonet insulin. Ved type 2-diabetes skyldes det, at hormonet insulin ikke fungerer optimalt.

Insulin regulerer kroppens blodsukker, men er også et nøglehormon på andre måder. Insulin er med til at kontrollere for eksempel fedtstofskifte, blodets størkningsevne og blodtrykket.

Hos personer med diabetes, kan der komme forstyrrelser i disse funktioner, fordi insulinet ikke fungerer optimalt. Forstyrrelser i fedtstofskiftet, blodet størkningsevne og blodtrykket øger risikoen for åreforkalkning, som giver hjerte-kar-sygdomme.

Læs mere: Hvad er åreforkalkning?

Desuden ændres karvæggene over tid ved diabetes. Det har betydning for hjertets og blodkarrenes funktioner. I hjertet kan åreforkalkningen ramme kranspulsårerne og medføre, at der kommer nedsat iltforsyning til hjertemusklen.

Læs mere om hjerte-kar-sygdomme og symptomer

Ryger du?

Rygning påvirker udviklingen af hjerte-kar-sygdomme. Rygning mangedobler risikoen for åreforkalkning, og rygning er den største enkeltstående risikofaktor til hjerte-kar-sygdom hos mennesker med diabetes.

Læs mere om rygestop

Folder: Hjertet og diabetes

Hjertet og diabetes

Folderen henvender dig, der har diabetes, og som allerede har hjerte-kar-sygdomme eller gerne vil forebygge sygdomme i hjertet.

Hent vejledningen om hjertet og diabetes

Bestil vejledningen om hjertet i vores netbutik

Gode råd til at passe godt på dit hjerte

Få vores bedste råd til, hvordan du passer godt på dit hjerte - hver dag.
Få gode råd til at passe på dit hjerte

Tenna: "Gid jeg ikke havde røget"

Tenna Foyet har type 1-diabetes og fik som 34-årig indopereret en stent efter flere blodpropper. Hun fortryder i dag sit ungdomsliv med tobak og dårligt reguleret blodsukker.
Læs Tennas historie

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes