Mad og diabetes
Du kan spise sundt og lækkert på mange forskellige måder, når du har diabetes. Her finder du gode madråd og tips og tricks til at finde den vej, der passer dig.
Du kan spise sundt og lækkert på mange forskellige måder, når du har diabetes. Her finder du gode madråd og tips og tricks til at finde den vej, der passer dig.
”Hvad må jeg spise, når jeg har diabetes?”
Hvis du har tænkt sådan, er du ikke alene. Det er et spørgsmål, som mange stiller til sig selv og til Diabetesforeningens diætister. Især som nydiagnosticeret kan mad og diabetes virke som en jungle med mange nye begreber og spørgsmål, du ikke før har taget stilling til. Og dykker man ned i debatten om mad og diabetes, finder man lige så mange løsninger, som der er mennesker med diabetes. Men det store fokus på mad er naturligt, for den mad, du spiser, påvirker dit blodsukker og kan derfor betyde meget for, hvordan du trives med diabetes.
Der findes ikke én bestemt måde at spise på, når man har diabetes. Tidligere tiders 'diabeteskost' er skrinlagt, men nyere forskning har vist, at der er visse træk i kosten, der gør det lettere at styre blodsukkeret. Til at hjælpe dig har vi udviklet fem diabetesvenlige kostråd. De fem diabetesvenlige kostråd er tommelfingerregler, der kan hjælpe dig med at være opmærksom på, hvad du kan gøre, for at bruge kosten effektivt i din diabetesbehandling. Du kan også få inspiration til konkrete ændringer i din kost på siderne om kostformer.
Lækre opskrifter
Kend dine kulhydrater
Kulhydrater får dit blodsukker til at stige. Derfor er det vigtigt at vide, hvor kulhydraterne er i den mad, du spiser.
Mængden af kulhydrater, du spiser og drikker, har større betydning for, hvor meget dit blodsukker stiger, end typen af kulhydrater. Jo flere kulhydrater, jo mere vil dit blodsukker stige.
Læs mere om måling af blodsukker
Når du kender de madvarer, der er rige på kulhydrat, kan du lettere vide, hvad der får dit blodsukker til at stige efter du har spist
eller drukket noget.
Læs mere om, hvordan kulhydrater virker på blodsukkeret
Det kan være en god idé at fordele dine kulhydrater jævnt ud over hele dagen, så blodsukkerstigningerne ikke bliver for høje efter et enkelt måltid.
Hvad du skal spise, afhænger af, hvad du vil opnå. Vil du tabe dig? Tage på? Vil du have et mere stabilt blodsukker? Vil du spise vegetarisk?
Man kan nemt komme til at være af den overbevisning, at hvidt brød, pasta, kage og slik skal en tur i glemmebogen, når man har diabetes. Men sådan behøver det ikke at være. Der er ikke nogen fødevarer, der er forbudte.
Mad er også nydelse, et socialt samlingspunkt og en stor del af vores kultur.
De fleste ved godt, hvad de skal spise mere og hvad de skal spise mindre af. For mange kan det være forholdet imellem mængden af mad og fysisk aktivitet, der skal skrues på. Det handler om at finde en balance, der virker for dig og dit blodsukker.
Der er mange forskellige måder at spise på, når du har diabetes. Der findes ikke én bestemt kosttype, som virker for alle, men du skal være opmærksom på kulhydraterne. Her finder du inspiration til seks forskellige kostformer med tilhørende madplaner, der ifølge international forskning kan være gavnlige for dig.
Fedt giver energi, leverer livsvigtige fedtsyrer og hjælper optagelsen af fedtopløselige vitaminer.
Få en snak om mad og diabetes
Vores diætister sidder klar til at hjælpe dig
Vores forhold til mad og forudsætninger for at ændre på kost og vaner er individuelle. Her på siden finder du en række links til yderligere inspiration og viden om mad og diabetes, men det kan være en rigtig god ide at tage en snak med din behandler eller en klinisk diætist om, hvad du kan gøre i din situation.