Mad

Mad og diabetes

Du kan spise sundt og lækkert på mange forskellige måder, når du har diabetes. Her finder du gode madråd og tips og tricks til at finde den vej, der passer dig.

”Hvad må jeg spise, når jeg har diabetes?”

Hvis du har tænkt sådan, er du ikke alene. Det er et spørgsmål, som mange stiller til sig selv og til Diabetesforeningens diætister. Især som nydiagnosticeret kan mad og diabetes virke som en jungle med mange nye begreber og spørgsmål, du ikke før har taget stilling til. Og dykker man ned i debatten om mad og diabetes, finder man lige så mange løsninger, som der er mennesker med diabetes. Men det store fokus på mad er naturligt, for den mad, du spiser, påvirker dit blodsukker og kan derfor betyde meget for, hvordan du trives med diabetes.

Sund mad på mange måder

Der findes ikke én bestemt måde at spise på, når man har diabetes. Tidligere tiders 'diabeteskost' er skrinlagt, men nyere forskning har vist, at der er visse træk i kosten, der gør det lettere at styre blodsukkeret. Til at hjælpe dig har vi udviklet fem diabetesvenlige kostråd. De fem diabetesvenlige kostråd er tommelfingerregler, der kan hjælpe dig med at være opmærksom på, hvad du kan gøre, for at bruge kosten effektivt i din diabetesbehandling. Du kan også få inspiration til konkrete ændringer i din kost på siderne om kostformer.

image-text
Holdgrydenikogogrordigimens 1024X1024@2X

Lækre opskrifter

Diabetesforeningens kogebøger

I livet med diabetes kan maden godt komme til at fylde en del. Diabetesforeningens diætister har lavet en stribe kogebøger, som kan hjælpe dig til at lave lækker diabetesvenlig mad. Gå på opdagelse i kogebøgerne i netbutikken og find din favorit!

Kend dine kulhydrater

Kulhydrater får dit blodsukker til at stige. Derfor er det vigtigt at vide, hvor kulhydraterne er i den mad, du spiser.

Mængden af kulhydrater, du spiser og drikker, har større betydning for, hvor meget dit blodsukker stiger, end typen af kulhydrater. Jo flere kulhydrater, jo mere vil dit blodsukker stige.

Læs mere om måling af blodsukker

Når du kender de madvarer, der er rige på kulhydrat, kan du lettere vide, hvad der får dit blodsukker til at stige efter du har spist
eller drukket noget.

Læs mere om, hvordan kulhydrater virker på blodsukkeret

Det kan være en god idé at fordele dine kulhydrater jævnt ud over hele dagen, så blodsukkerstigningerne ikke bliver for høje efter et enkelt måltid.

Hvad du skal spise, afhænger af, hvad du vil opnå. Vil du tabe dig? Tage på? Vil du have et mere stabilt blodsukker? Vil du spise vegetarisk?

Det handler om balance

Man kan nemt komme til at være af den overbevisning, at hvidt brød, pasta, kage og slik skal en tur i glemmebogen, når man har diabetes. Men sådan behøver det ikke at være. Der er ikke nogen fødevarer, der er forbudte. 

Mad er også nydelse, et socialt samlingspunkt og en stor del af vores kultur.

De fleste ved godt, hvad de skal spise mere og hvad de skal spise mindre af. For mange kan det være forholdet imellem mængden af mad og fysisk aktivitet, der skal skrues på. Det handler om at finde en balance, der virker for dig og dit blodsukker.

Nordisk kost råvarer

Kostformer og madplaner

Der er mange forskellige måder at spise på, når du har diabetes. Der findes ikke én bestemt kosttype, som virker for alle, men du skal være opmærksom på kulhydraterne. Her finder du inspiration til seks forskellige kostformer med tilhørende madplaner, der ifølge international forskning kan være gavnlige for dig.

Klik her, og læs mere om kostformer

Diabetesvenlige Kostraad Snip

Diabetesvenlige kostråd

Når du har diabetes, kan de fem diabetesvenlige kostråd hjælpe dig til et bedre blodsukker.

Klik her og læs mere om de diabetesvenlige kostråd

Kulhydratholdige madvarer

Kulhydrat og diabetes

Kulhydrater er det næringsstof, der får dit blodsukker til at stige. Når du har diabetes, er det derfor vigtigt, at du kender virkningen af de forskellige typer af kulhydrat, samt i hvilke mad- og drikkevarer, de findes.

Klik her og læs om kulhydrat og diabetes

Proteinrige fødevarer

Protein og diabetes

Protein påvirker ikke dit blodsukker i væsentlig grad, men bidrager med lige så mange kalorier som kulhydrat.

Klik her og læs om proteiner og diabetes

Olie, mælkeprodukter, nødder, kerner

Fedt og diabetes

Fedt giver energi, leverer livsvigtige fedtsyrer og hjælper optagelsen af fedtopløselige vitaminer. 

Klik her og læs mere om fedt og diabetes

Fødevarer rige på vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er små molekyler, også kaldet mikronæringsstoffer, der er nødvendige for at din krop kan fungere bedst muligt.

Klik her og læs mere om vitaminer og mineraler

Nordisk kost råvarer

Opskrifttemaer

I temaerne får du forslag til sund og lækker mad med afsæt i årstidens mad og drikke eller sæsonens grøntsager og frugter.

Gå til opskrifttemaerne

KHT App Webnyhed 1920X1080

Gratis app til kulhydrattælling

Du finder nemt det samlede indhold af kulhydrat i dit måltid med vores gratis app "Kulhydrattælleren".

Læs mere om appen "Kulhydrattælleren"

Råvarer Diabetes10969 Conv

Råvareoversigt

Her kan du få et overblik over nogle af de råvarer, Diabetesrådgiverne oftest får spørgsmål til i rådgivningen, og hvordan de påvirker din diabetes.

Gå til oversigten over råvarer

Fødevarer rige på vitaminer og mineraler

Produktoversigter

Vi har samlet alle produktoversigter ét sted, så du nu nemt kan få overblik over de forskellige madvarers indhold af sukker, fedt, protein og kulhydrater og kan hjælpe dig til at få et bedre overblik over dit daglige energiindtag.

Gå til produktoversigterne

Indkøb

Indkøb

Her får du en række tips til at hjælpe dig med at vælge de sundere madvarer, når du handler.

Klik her og læs mere om indkøb

Vores diætister sidder klar til at hjælpe dig

Få en snak om mad og diabetes

Vores diætister sidder klar til at hjælpe dig

Vores forhold til mad og forudsætninger for at ændre på kost og vaner er individuelle. Her på siden finder du en række links til yderligere inspiration og viden om mad og diabetes, men det kan være en rigtig god ide at tage en snak med din behandler eller en klinisk diætist om, hvad du kan gøre i din situation.