Frugt og grønt

Grøntsager og frugt

Her er viden om grøntsager og frugt til dig med diabetes.

Anbefalingen lyder ’Spis gerne 600 gram frugt og grønt om dagen, hvoraf mindst 300 gram er grøntsager’. Men er der nogle grøntsager, der er særligt gode, når man har diabetes? Og hvordan påvirker forskellig frugt og grønt dit blodsukker?

Fine og grove grøntsager

Grøntsager kan inddeles i grove og fine grøntsager ud fra indholdet af kostfibre. Kostfibre og især de vandopløselige kostfibre kan være med til at forsinke optagelsen af andre kulhydrater, og derfor være med til at stabilisere blodsukkeret. Det er derfor en god ide at spise flest af de grove grøntsager.

Grove grøntsager er f.eks.:

  • Alle slags kål
  • Rodfrugter (knoldselleri, pastinak, gulerod, rødbede m.fl.)
  • Løg
  • Porre
  • Ærter
  • Grønne bønner

Fine grøntsager er f.eks.:

  • Alle slags salat
  • Agurk
  • Tomat
  • Peberfrugt
  • Champignon og andre svampe
  • Radiser
Kål
Kål er en grov grøntsag og en god kilde til kostfibre

Rå eller tilberedte grøntsager?

Du kan både koge, stege, braisere, grille, sylte, fermentere, og blende dine grøntsager – og de bevarer stadig kostfibrene, og rigeligt af deres vitaminer og mineraler. Rå grøntsager indeholder lidt flere vitaminer end tilberedte grøntsager. Til gengæld kan de fleste spise større mængder af tilberedte grøntsager, bl.a. fordi de er lettere at tygge.

Når du spiser syltede grøntsager, som f.eks. rødbeder, drueagurker og asier, kan du vælge dem med tilsat sukker, da syltede grøntsager i små mængder ikke påvirker blodsukkeret. Er det rødkål, som man ofte spiser i større mængder, er indholdet af kulhydrat lavere, når du vælger uden tilsat sukker.

Frugtens naturlige sukker

Rå frugt har et naturligt indhold af sukker (kulhydrat), kaldet fruktose. Dit blodsukker vil derfor stige, når du spiser frugt.

Frugt (1)
Hvert stykke frugt i billedet indeholder ca. 10g kulhydrat.

Du kan spise alle slags frugt, men i varierende mængde, da indholdet af kulhydrat er forskelligt. F.eks. indeholder en banan dobbelt så meget kulhydrat pr. 100 g som et æble.

Et ”stykke” frugt, er den mængde frugt, der indeholder ca. 10 gram kulhydrat. På billedet ser du, hvor meget et ”stykke” frugt er, af forskellige frugter, bær, m.fl.

Syltet eller henkogt frugt, ligger ofte i lage af sukker. Når du vælger henkogt frugt i egen lage, er indholdet af kulhydrat (sukker) lavere.

Frugtjuice indeholder lige så meget kulhydrat (fruktose) som sodavand, og giver dermed stigning i blodsukkeret.

Generelt er det bedst at spise frugten hel, da frugtens kostfibre fjernes, når man laver den til juice. Men du kan erstatte ét stykke frugt med et lille glas juice (ca. 1 dl) om dagen.

Hvis du har lavt blodsukker (hypoglykæmi) er juice en god hjælp, til at få blodsukkeret hurtigt op igen.

Særligt om majs og avocado

    Særligt om majs og avocado
  • Majs

    + -

    Majs er den grøntsag, der har det højeste kulhydratindhold, på ca. 20 g pr. 100 g. Du skal derfor tælle majs i større mængder med, hvis du tæller kulhydrater.

  • Avocado

    + -

    Avocado er en grøntsag, med et højt indhold af kostfibre og det sunde, umættede fedt. På grund af dens høje fedtindhold, bidrager den med væsentligt flere kalorier sammenlignet med andre grøntsager.