Nordisk kost råvarer

Vejledning om mad

Her kan du finde guides, undervisningsmaterialer og vejledninger om mad og diabetes.

Mad som en del af behandlingen

Mad er en vigtig del af behandlingen, uanset hvilken type diabetes man har, fordi mad og drikke har stor betydning for regulering af blodsukkeret. Her har vi samlet materiale til vejledning om mad og drikke, når man har diabetes. Meget er tilgængeligt her for direkte download, og fysiske eksemplarer af pjecer og større tryksager kan også bestilles i vores netbutik.

Find pjecer og vejledninger i Diabetesforeningens netbutik

Indhold på denne side

Diabetesforeningens YouTube-kanal

På vores youtube-kanal finder du mange videoer, der illustrerer bestemte situationer i livet med diabetes eller kommer med råd og vejledning - både om kost og om livet med diabetes generelt. 

Gå til Diabetesforeningens YouTube-kanal

Øvrigt indhold om mad på hjemmesiden

På diabetes.dk finder du et afsnit om mad under fanen 'Sundhed'. Siderne er målrettet mennesker med diabetes. Der er kostråd, beskrivelser af forskellige kostformer med tilhørende madplaner, viden om kulhydrater og blodsukker, forskellige råvaregrupper og meget andet relateret til mad og diabetes beskrevet. 

Gå til siderne om mad

Vi har også lavet samlinger af opskrifter, som giver inspiration inden for et bestemt tema. Opskrifterne bindes sammen af en beskrivelse af de diabetesfaglige fordele eller udfordringer ved hver tematisering. Du kan for eksempel finde opskrifter med grove grøntsager, grønne proteiner eller med mange kostfibre. 

Gå til opskrifttemaerne

Til vejledning af børnefamilier, har vi samlet materiale om mad og børn med diabetes under fanen 'Mit barn.

Gå til mad og drikke til børn med diabetes

Nyhedsbrev om kost og diabetes

Modtag seneste nyt om kost og diabetes direkte fra Diabetesforeningens ernæringskonsulenter. I nyhedsbrevet DiætistNyt kan du læse om nye tilbud, forskning og vejledningsmaterialer om kost og diabetes. 

Klik her, og skriv dig op til DiætistNyt

Diabetesvenlige kostråd

Kostrådene bygger på Fødevarestyrelsens officielle kostråd og en konsensusrapport fra den amerikanske diabetesforening (ADA) og den europæiske sammenslutning af diabetesforskere (EASD). I rapporten har forskerne sammenlignet den effekt, flere forskellige kostformer har på diabetes. Det er fællestrækkene fra de mest effektfulde kostformer, vi har fremhævet som diabetesvenlige kostråd.

Læs diabetesvenlige kostråd

Kulhydrater og blodsukkerstigning

Illustrationerne om kulhydrater og blodsukkerstigning forklarer forskellige slags kulhydrater og deres indflydelse på blodsukkeret, samt mængde af kulhydrater og blodsukkerstigning.

Illustrationerne er oprindeligt fra Diabetesforeningens medlemsblad Diabetes, september 2014.

Vi har også udarbejdet andre illustrationer om mad og blodsukkerstigning, som du kan 

Download1

Billeder til vejledning i mad og diabetes

I zip-filen finder du 33 illustrationer med bl.a. kilder til kulhydrater i mad og drikke, eksempler på måltider med reduceret kulhydrat med hhv. 20, 30, 40 E% fra kulhydrat, kilder til animalsk og vegetabilsk protein, kilder til mættet og umættet fedt, samt forskellige tallerkenmodeller.

Du er velkommen til at bruge billederne i din vejledning af mennesker med diabetes.

Download zip-fil med billeder

Vejledninger til type 2-diabetes

Sund mad til dig med type 2-diabetes

Vejledningen 'Sund mad til dig med type 2-diabetes' giver dig små værktøjer til at gennemskue, hvordan kosten påvirker din diabetes. Den tager udgangspunkt i de fem diabetesvenlige kostråd og giver konkrete råd til, hvordan du kan gøre din kost mere diabetesvenlig.

Udvalgte illustrationer fra vejledningen er også samlet i stor størrelse i nedenstående pdf og som selvstændige billeder, du kan finde og downloade længere nede på siden.

Hent præsentation med illustrationer (pdf)

Patientvejledning type 2-diabetes

Patientvejledningen til mennesker med type 2-diabetes handler ikke kun om kosten, men giver mere detaljeret indsigt i, hvordan kost, motion og medicin spiller sammen i behandlingen. 

Vejledninger til type 1-diabetes

Patientvejledning type 1-diabetes

Patientvejledningen til mennesker med type 1-diabetes handler ikke kun om kosten, men giver mere detaljeret indsigt i, hvordan kost, motion og medicin spiller sammen i livet med diabetes. 

T-tallerkenmodel og forslag til morgenmad ved vægttab

T-tallerkenmodellen viser, hvordan man kan sammensætte sit måltid, når man ønsker et vægttab. Her kan du downloade flere eksempler på slanketallerkenmodeller med forskellige retter.

Hent fire eksempler på mad efter T-tallerkenmodellen (pdf)

Nedenfor er der tre forslag til morgenmad, når man ønsker et vægttab. Hvert måltid indeholder ca. 1.100 kJ/260 kcal. Det svarer til ca. 20 % af en dagskost på i alt ca. 6.000 kJ/1.400 kcal.

Hent tre eksempler på morgenmad ved vægttab

Vejledning af borgere med anden etnisk baggrund end dansk

”Små skridt til et sundere liv med mad, måltider og fysisk aktivitet” er et billedmateriale med fokus på at bevæge sig med små skridt hen mod sundere vaner.

Den primære målgruppe er mennesker med type 2-diabetes og overvægt med anden etnisk baggrund end dansk (de fire sprogudgaver er: tyrkisk, arabisk, pakistansk og somalisk), men materialet kan anvendes bredt til andre målgrupper.

Materialet er til fagpersoner og kan bruges i både individuel vejledning og i gruppeundervisning

Materialet består af 52 billeder med tilhørende vejledning.

image-text
Forside: Type 2-diabetes

Pjecer og vejledninger i netbutikken

Mange af Diabetesforeningens pjecer og vejledninger er gratis og du betaler dermed kun porto for at få fysiske eksemplarer at dele ud til borgere og patienter.