Visit4ny

Instruktør i en motivationsgruppe

Denne side er udelukkende til dig som frivillig instruktør. Her kan du finde information, inspiration, dokumenter og guides der er vigtige for dig som ansvarlig for en motivationsgruppe.

Konceptet Motivationsgrupper

    Konceptet Motivationsgrupper
  • Historien

    + -

    Diabetesforeningen udviklede i år 2000-2001 konceptet Motivationsgrupper. De første grupper blev gennemført og evalueret i et pilotprojekt i 2001 med støtte fra Sundhedsministeriet.

    Indsatsen har vist sig at være en succes og fødekæden af instruktører og deltagere er forholdsvis stabil.

    Konceptet er udviklet for at supplere den behandling og støtte, personer med type 2-diabetes får i det offentlige behandlersystem. Grupperne er organiserede som frivillige peerfællesskaber, hvor der er fokus på at motionere, lave diabetesvenlig mad og dele erfaringer i livet med diabetes.

  • Formålet

    + -

    Formålet er at støtte personer med diabetes og deres pårørende i at leve godt med diabetes.

    Målet er, at grupperne skal medvirke til at forbedre deltagernes egenomsorg og hjælpe med at indarbejde erfaringsbaserede mestringsstrategier anført af jer frivillige, der selv har type 2-diabetes inde på livet.

    Som instruktør understøtter du at deltagerne kan få praktiske færdigheder, større erfaringsbaseret indsigt, får nye idéer og et fornyet syn på håndtering af sygdommen og ikke mindst socialt samvær med andre der kender til livet med diabetes.

    I vil typisk være én til to instruktører pr. hold. Hvis I er to instruktører, er det op til jer at finde ud af hvordan I vil fordele opgaverne. Husk I med fordel kan inddrage deltagerne i forløbet undervejs, så alt ikke ligger hos jer. Det kunne f.eks. være til at bestemme næste gangs opskrift, handle ind etc.

  • Målgruppe

    + -

    Primært personer med type 2-diabetes og deres pårørende.
    Personer med andre diabetestyper eller prædiabetes er velkomne, hvis de vil indgå i et fællesskab omkring diabetesvenlig mad, bevægelse og erfaringsudveksling.

    Deltagerne behøver ikke at være medlem af Diabetesforeningen for at være med, men kan opfordres til det, så de kan få del i de mange medlemsfordele samt støtte sagen. Nye deltagere vil også få en Deltagermappe, som I bestiller herfra vores netbutik hvor der vil være en række materialer, bl.a. en type 2-vejledning, en hvervepjece m.v., så deltagerne har mulighed for at melde sig ind i foreningen (Husk rabatkode i netbutikken for gratis fragt til jer, se mere i "Rabat som frivillig".

  • Frekvens og varighed

    + -

    Et motivationsgruppeforløb varer typisk over 10-12 uger - men kan variere lokalt - og mødes én gang om ugen i ca. tre timer. 

  • Antal deltagere

    + -

    Det er op til jer som instruktører at vurdere hvor mange der kan deltage på holdet ud fra de tilgængelige fysiske rammer. Vi anbefaler dog et minimum på 5 deltagere, før motivationsgruppen kan starte.

    • En motivationsgruppe består typisk af ca. 6-14 personer med type 2-diabetes og evt. pårørende. De pårørende kan være vigtige til at støtte op om personen med diabetes.
    • Deltagerne kan fortsætte på næste hold, hvis der er plads på holdet, og de fysiske faciliteter tillader det - men må ikke blokere for optagelse af nye deltagere.
  • Retningslinjer

    + -

    Det primære indhold i forløbet er, at motivationsgruppen skal lave fysiske aktiviteter, diabetesvenlig mad og erfaringsdele om livet med diabetes.

    • Vi anbefaler, at der laves fysisk aktivitet hvor pulsen kommer godt op minimum 30 minutter hver gang
    • Vi anbefaler, at der minimum laves diabetesvenlig mad hver anden gang alt efter hvilke faciliteter der er til rådighed i jeres kommune. Diabetesforeningen stiller flere kogebøger til rådighed for jer som instruktører ligesom der løbende kan findes flere opskrifter på vores hjemmeside
    • Der kan arbejdes med blodsukkermåling som et redskab til at lære ens egen sygdom/krop bedre at kende. Der kan f.eks. måles blodsukker før og efter fysisk aktivitet eller i forbindelse med madlavning (husk: det er deltagerne selv, der skal måle sit blodsukker)
    • Undervejs i forløbet kan der inviteres fagfolk fra kommunen, f.eks. diætist, sygeplejerske, fodterapeut eller fysioterapeut til et oplæg eller til at svare på deltagernes spørgsmål. Ellers henvis altid til egen behandler, eller til at deltagerne kan kontakte vores rådgivere
  • Din rolle som instruktør

    + -

    Når du er instruktør for en motivationsgruppe, tager du initiativ, definerer rammerne og sørger for, at alle gruppens medlemmer er inkluderede, aktive og engagerede.

    • Du møder deltagerne der hvor de er og tager udgangspunkt i det
    • Du er lyttende, forstående og viser accept for forskellighed
    • Sørger for at alle i gruppen føler sig inkluderet
    • Skaber grobund for tryg udveksling af erfaringer
    • Du respekterer tavshedspligten. Fortæl aldrig andre uvedkommende om hvad du hører i fortrolighed
    • Du kan drøfte vanskelige samtaler/situationer med dine medinstruktører og sekretariatet
    • Du taler ud fra dine egne personer oplevelser og erfaringer, men er ikke faglig ekspert
    • Du skal være bevist om egne kompetencer og visitere faglige spørgsmål til deltageres egen behandler eller fagfolk i Diabetesforeningen. Se nedenstående afsnit Hjælp at hente
  • Dine opgaver som instruktør

    + -

    Din opgave er at tilrettelægge det overordnede forløb og møde deltagerne der hvor de er og tage udgangspunkt i deres hverdag.

    • Du skal sørge for at der hver gang laves fysisk aktivitet
    • Vi ser gerne at der minimum hver anden gang laves diabetesvenlig mad i form af små retter, mellemmåltider eller varm mad alt efter hvilke køkkenfaciliteter der er til rådighed. Der tages udgangspunkt i Diabetesforeningens opskrifter som du har tilgængelig
    • Du kan på det første møde aftale fælles spilleregler for jeres gruppe f.eks. afbud, uddelegering af opgaver mv. Ligeledes kan deltagere inddrages i hvad de ønsker der skal ske i forløbet, forudsat det følger retningslinjerne, f.eks. ønsker til opskrifter og fysiske aktiviteter
    • Der kan føres et enkelt regnskab (kun til intern brug i gruppen, så du har din ryg fri) i forhold til udgifter til mad. Vi anbefaler, at du uddelegerer opgaver til deltagerne undervejs. Det kunne f.eks. være at føre et enkelt internt regnskab, at føre dagbog, handle ind, planlægge næste fysiske aktivitet, finde opskrift til næste gang mv.
    • Vi anbefaler, at du kontakter dit lokale Sundhedscenter med henblik på om du kan præsentere motivationsgruppekonceptet for deltagerne i kommunens patientuddannelse/forløbsprogram en af de sidste undervisningslektioner, da det er en god mulighed for rekruttering af nydiagnosticerede og deltagere til at fastholde de gode vaner i motivationsgruppen. Desuden kan du spørge om du ikke må sætte plakat op, eller give dem en folder de kan udlevere til de borgere de er i kontakt med. Skab derfor en god relation til personalet i sundhedscenteret
  • Andet

    + -
    • Du udfører frivilligt arbejde som ikke aflønnes, men dine udgifter t/r til kørsel fra dit hjem til adressen hvor du afholder motivationsgruppen refunderes efter lav takst ved at udfylde kørselsskema
    • Du mister din status som instruktør, hvis du holder pause i mere end to år. Hvis du ønsker at starte op igen skal kurset tages på ny
    • Konceptet for motivationsgrupperne skal anvendes i motivationsgruppen og ikke andet, dvs. konceptet må ikke bruges til at promovere kommercielle interesser
    • Diabetesforeningen evaluerer ind i mellem motivationsgrupperne, og det forventes, at du indgår i samarbejdet
  • Rabat som frivillig

    + -

    I Diabetesforeningens netbutik kan du f.eks. bestille kogebøger og pjecer. Når du har bestilt, kan du se din indkøbskurv, hvor du kan indtaste dit medlemsnummer for at få 20% rabat.

    Som frivillig har du også mulighed for at indtaste rabatkoden Frivillig nederst til højre for at opnå yderligere 20% rabat på en række egne produkter og altså en samlet rabat på 40% inkl. gratis fragt på dit køb.

    Hvis deltagerne er interesseret i vores kogebøger, må du gerne bestille f.eks. 10 stk. af en given kogebog til holdet med de 40% rabat.

    Vi har også et samarbejde med mercoprint, hvor man bl.a. kan bestille beklædning og andet event og merchandise. Her kan du f.eks. bestille en t-shirt med tryk, hvor der står "Frivillig instruktør". Se mere her.

     Eksempel på rabatkoden i netbutikken:

    Rabatkode4
Søg

Inspiration og materialer

Øvelser og opskrifter
diabetes.dk/sundhed kan du finde inspiration til f.eks. øvelser til fysisk aktivitet og over 300 opskrifter og opskrifttemaer til sund og lækker mad med afsæt i årstidens mad og drikke eller sæsonens grøntsager og frugter som I kan eksperimentere med i gruppen.

Direkte adgang til vores online træning der på ugentlig basis frigiver et ca. 30 minutters træningsprogram som du kan lade dig inspirere af til dit eget program til brug i gruppen. Find et utal af videoer herinde.

Nyeste viden og tal
diabetes.dk/forskning/viden-om-diabetes finder du nyeste viden og tal på diabetesområdet. Herinde kan du også finde seneste tal på hvor mange der har diabetes i netop din kommune og følge udviklingen. Du kan fx bruge de konkrete tal til at cementere vigtigheden af indsatsen overfor kommunen, når du skal have adgang til kommunale lokaler.

Rådgivning

Hjælp at hente

diabetes.dk kan du hente masser af inspiration og viden. Desuden kan du som instruktør løbende få vejledning og svar på spørgsmål ved kontakt til:

Generelt om motivationsgrupper
Frivillighedskonsulent, Claus Borup Skovsgaard, cbs@diabetes.dk

Type 2-diabetes
Rådgivningskonsulent og diabetessygeplejerske, Lene Kølle Jørgensen raadgiverne@diabetes.dk 

Diabetesvenlig mad
Rådgivningskonsulent og klinisk diætist, Lisa Heidi Witt &
Rådgivningskonsulent og ernæringskonsulent, Cecilie Sandvad raadgiverne@diabetes.dk 

Netværk med andre instruktører
I den lukkede facebookgruppe herinde kan du finde et netværk af andre instruktører i landet der har meldt sig ind i gruppen og sparre med dem. Siden administreres ikke af sekretariatet, men er en mulighed for jer der har lyst til at dele erfaringer, tips og råd mellem jer.

Tjekliste - en trin-for-trin guide til at komme i gang

    Tjekliste - en trin-for-trin guide til at komme i gang
  • Inden gruppens opstart

    + -

    1. Kontakt kommunen i forhold til lån af lokaler og tidspunkter - eller kontakt din lokalforening, for evt. hjælp. Vi anbefaler at forankre gruppen i enten lokalt Sundhedscenter, Frivilligcenter eller lokal skole med adgang til skolekøkken. I langt de fleste kommuner er der gratis lokalelån til dette

    2. Kontakt lokalforeningen og oplys hvornår din gruppe starter (så de også kan annoncere det på deres lokale hjemmeside og i nyhedsbrev som fx Aarhus. Find din lokalforening her)

    3. Send startdato, sted og tidspunkt for din motivationsgruppe til sekretariatet, så din gruppe kan annonceres på hjemmesiden herinde

    4. Bestil materialer: plakater og folder i god tid, så du kan markedsføre din gruppe. Kontakt sekretariatet for udsendelse af mail til medlemmer tilhørende din kommune (kun såfremt lokalforeningen ikke gør det i deres nyhedsbrev)

    5. Bestil deltagermapper (kun for nye deltagere). Mappen indeholder en række pjecer og vejledninger herunder: Velkomstbrev, Sund mad til dig med diabetes, Fysisk aktivitet logbog, Indkøbskort, Balancekort, Vejledning type 2-diabetes, Hvervefolder, A4 medlemsfordele, Kort fortalt - mad og motion. Bestilles herinde, husk rabatkoden Frivillig som skal indtastes nederst i indkøbskurven for gratis fragt.

  • Når gruppen starter

    + -

    6. Udlever deltagermapper til nye deltagere

    7. Udfyld deltagerlisten (find den i værktøjskassen øverst på siden) og send til sekretariatet

    8. Aftal jeres spilleregler for forløbet ved første mødegang: F.eks. spilleregler for afbud, hygiejne mv. samt informer om hvad indholdet i en motivationsgruppe er 

    9. Aftal økonomi med deltagerne i gruppen. F.eks. ifm. indkøb af råvarer til madlavning: engangsbeløb for hele forløbet, eller betaling pr. gang? Der er fordele og ulemper ved begge modeller

    10. Uddeleger opgaver blandt deltagerne. Du skal ikke nødvendigvis stå for alt selv - og det kan bidrage til medejerskab over forløbet for deltagerne, hvis de involveres undervejs

    11. Udfyld protokol og dagbog for hver gang gruppen mødes (find dem i værktøjskassen øverst på siden)

    12. Returner deltagerlisten senest ved afslutning af gruppen

  • Når gruppen stopper

    + -

    13. Send protokol og dagbog til sekretariatet når gruppen stopper 

    14. Søg evt. §18 midler igennem kommunen til dit næste hold. Skriv ansøgningen (findes på kommunens hjemmeside) og kontakt derefter lokalforeningen, da man oftest skal være en forening for at kunne gøre det. Og/eller spørg om lokalforeningen vil bidrage økonomisk til gruppen (f.eks. til indkøb af råvarer, træningsudstyr etc.).

  • Download tjekliste

    + -

    Hent en samlet tjekliste i PDF her 

Her på landkortet er markeret med antal grupper hvor Du og en masse andre fantastiske frivillige instruktører gør en enorm forskel for andre med diabetes. Hvert år forsøger vi at få flere grupper på landkortet.

Danmarkskort Med Kommuner
Anders

Instruktørkortet er tænkt som en delvis erstatning for den gamle tunge mappe og tidsskriftskassette. Med dit instruktørkort ved hånden kan du let komme ind på denne side med QR-koden på kortet - eller via www.diabetes.dk/frivillig/mgi

På den måde har vi nemmere mulighed for at opdatere jeres materiale, så vi sikrer at I altid har adgang til og kan hente alt fra nyeste kørselsskema, dagbog, plakater og inspiration I kan bruge fx til fysiske øvelser og opskrifter til madlavningen lige når det passer ind i jeres program. Vi vil naturligvis muliggøre at man kan hente printvenlige dokumenter ned, hvis man foretrækker materialet i papirform.