Jakob Sveistrup: Børn må IKKE ikke stå alene med ansvaret for deres type 1-diabetes

Hver gang min datter Kamille kæmper med sin diabetes, ønsker jeg at kunne sige: ”Den tager jeg.” Men det kan man jo ikke, og det hjælper hende ikke.

Jakob Sveistrup
03. november 2022 | Af Sara Hartmann Sivertsen | Foto: Robert Wengler shs@diabetes.dk

Vi var på den ene side helt knuste, da Kamille fik konstateret type 1-diabetes som 9-årig den 15. januar 2013 på børneafdelingen på OUH.

Men på den anden side var vi også lettede over at få svar. Kamille havde nemlig i en længere periode været utilpas med kvalme og opkast.

Vi havde været hos vores praktiserende læge omkring 10 gange uden at finde ud af, hvad der var galt.

Jakob Sveistrup Uden Baggrund Web
Jakob Sveistrup er musiker, deltidsskolelærer og diabetes-ambassadør.
Type 1-diabetes er en gamechanger fra dag ét! Man får et ekstra barn med hjem fra hospitalet, som skal passes og plejes 24 timer i døgnet.

Når Kamilles verden somme tider væltede, da hun var barn, handlede det om, at hun følte en sorg over, ikke at være som alle de andre. Når der kom en kommentar om hendes indstik eller pumpe i svømmehallen. Eller når hun pludselig ikke kunne deltage på lige kår med klassekammeraterne i en rundboldkamp, fordi hun fik lavt blodsukker. Så kom der nogle grædeture, når hun kom hjem.

Og vi kunne ikke gøre andet end at være der og lytte.

Vi har været på weekend med andre familier med børn med type 1-diabetes gennem Diabetesforeningen. Det var afsindigt vigtigt for Kamille at se, at der faktisk var andre børn i samme situation som hende – både jævnaldrende og de lidt ældre. Og for os forældre var det også guld værd at kunne læsse af – og nikke anerkendende til hinanden.

I dag klarer hun sin diabetes selv, og vi har fuld tillid til, at hun gør, hvad hun skal. Hun har også smidt os af appen, hvor vi kunne følge med i hendes blodsukker. Det er en smule angstprovokerende.

Jeg tror aldrig, at vi som forældre slipper bekymringen. 

-- Artiklen fortsætter efter videoen --

For meget ansvar i skolen

Da Kamille startede i skole efter diagnosen, kom diabetessygeplejerskerne og lærte lærerne og klassekammeraterne om diabetes, og Kamille fik en god start. Desværre oplevede vi, i takt med at Kamille blev ældre, at hun fik mere og mere ansvar i skolen.

Vi kæmpede for at få en voksen til at være ansvarlig – en hun kunne hive fat i… Det lykkedes ikke. Og vi endte med at skifte til en mindre skole.

I øjeblikket arbejder jeg selv på en skole her i Odense, hvor der er et barn med type 1-diabetes. Og her er der to kollegaer, der har ansvaret for at hjælpe eleven. Det kan lade sig gøre, men det sker ikke af sig selv. Men børn må ikke stå alene med ansvaret for deres type 1-diabetes.

Ordet sukkersyge skal aflives

Der florerer en del misinformation om diabetes. Der er for eksempel ordet sukkersyge. For nogen, kan det måske virke latterligt, men jeg tror, at ordet ’sukkersyge’ er med til at folk misforstår, hvad diabetes er.

Det skaber den her forvirring om, at diabetes er en livsstilsygdom – at du har fået sygdommen, fordi du har spist for meget sukker – eller at du ikke MÅ spise sukker. Begge dele er forkerte. Det ord vil jeg gerne være med til at aflive.

-- Artiklen fortsætter efter videoen --

Kamille er bare super sej. Hun blev måske også for tidligt voksen på grund af det store ansvar, hun har fået i en alt for ung alder. Det er lidt hårdt at tænke på.

Jeg drømmer selvfølgelig om, at Kamille en dag kan kaste sin pumpe fra sig og leve på samme vilkår som andre.

Og jeg drømmer om, at der bliver opfundet en kunstig bugspytkirtel, eller at forskerne finder en måde at neutralisere diabetes på ved hjælp af betaceller eller lignende.

Det har desværre nok lange udsigter. Det vigtigste lige nu er, at hun får så almindeligt et liv som overhovedet muligt – og ikke lader sig begrænse. Derfor kaster jeg mig ind i kampen for diabetesudstyr.

For skal Kamille til at kæmpe for sit udstyr, når hun vil flytte? Nu er hun jo blevet 18 år.

Det er en kæmpe frygt.

Og jeg forstår ikke, at det er virkeligheden i vores velfærdssamfund?

AMBASSADØR SKILT Web
Marie Carmen Koppel

Jeg kan virkelig blive træt af velmenende råd

Soul- og gospelsanger Marie Carmen Koppel, der har type 1-diabetes, oplever, at få råd om livsstil, når hun fortæller, at hun har diabetes – og det er hun ikke vild med. Hun oplever, at diabetes skaber en ensomhed på det mentale plan, som er svær at forklare for andre. Det vil hun gerne sætte fokus på, som ambassadør.

Klik her og læs Marie Carmen Koppels historie

Anna Stokholm

Jeg er glad for at vide, at jeg har type 2-diabetes i generne

Der er mange forskellige måder at gribe det an på, når man får type 2- og graviditetsdiabetes. Der er mange fordomme og myter – og det kan være svært at navigere i. Skuespiller Anna Stokholm håber, at hendes – og hendes fars – historie kan hjælpe andre.

Klik her og læs mere om Anna Stokholm

Lars Christian Lilleholt Web

Jeg fortryder, jeg ikke gik til lægen noget før

Folketingspolitiker Lars Chr. Lilleholt fortæller sin historie igen og igen for at hjælpe andre. Han havde måske ikke mistet sin storetå, hvis han havde opdaget sin type 2-diabetes tidligere.

Klik her og læs Lars Chr. Lilleholts historie

Christina Krzyrosiak Web

Diabetes kan vendes til noget positivt

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen kender følelsen af at være ensom og at gå med diabetes-bekymringer alene. Men hun er overbevist om, at jo mere vi taler om det, og viser det til andre, jo nemmere bliver det at leve med det.

Klik her og læs Christina Krzyrosiak Hansens historie

Ditte Graaboel

Diabetes griber ind i din frihed

Skuespiller Ditte Gråbøl har type 1-diabetes. Hun ønsker bestemt ikke at få medynk. Og det tror hun heller ikke, at andre med diabetes gør. Men man må gerne sige: Du er eddermame sej! – til dem der har diabetes. For det ER synd, mener hun.

Klik her og læs Ditte Gråbøls historie

Lasse Dein Web

Sensoren giver sindssygt meget mening

Skuespiller og musiker Lasse Dein ved, at det er forskelligt fra kommune til kommune, om man kan få lov til at få en sensor. Det synes han, at vi skal gøre noget ved.

Klik her og læs Lasse Deins historie

Maria Winther Nørgaard

Der er en dobbelthed i at leve med type 1-diabetes

Skuespiller Maria Winther Nørgaard oplever, at når hun fortæller andre, hvor indgribende en sygdom diabetes er, så bliver de overraskede. Hun synes, det er en svær balance, hvor meget man skal fortælle – og hvor meget sygdommen skal have lov til at fylde.

Klik her og læs Maria Winther Nørgaards historie

Elias Munk Web

Skammen forsvandt fuldstændig

Skuespiller Elias Munk synes, at han har rigtig mange grunde til at blive ambassadør for Diabetesforeningen. Men hvis der bare er ét barn, der har det, ligesom han havde det som barn, og som gennem hans historie kan se: Du er ikke alene – så er det det hele værd.

Klik her og læs Elias Munks historie

Diabetes-ambassadører

Vores diabetes-ambassadører har alle selv diabetes inde på livet. De vil sammen med os kæmpe for at kaste lys på de usynlige og uundgåelige diabeteskampe – og kæmpe for at fjerne de unødvendige.

Selvom diabetes er en sygdom i kraftig vækst, er det på mange måder en usynlig sygdom. 

Det vil vi lave om på – så alle med diabetes kan få den rette hjælp, og sygdommen kan fylde mindst muligt.

Klik her, og læs mere

Din hjælp redder liv.

kr