Maria Winther Nørgaard: Der er en dobbelthed i at leve med type 1-diabetes

Diabetes er et tvangsægteskab, som følger dig resten af livet. Og ansvaret er dit – alene. Når jeg fortæller andre, hvor meget diabetes faktisk fylder, så bliver de overraskede.

Maria Winther Nørgaard
03. november 2022 | Af Sara Hartmann Sivertsen | Foto: Andreas Braamunk Møller shs@diabetes.dk

I 2015 havde jeg premiere på forestillingen “Er jeg Patienten?” Det er et teaterstykke, jeg skrev sammen med instruktøren Tabita Friis Kristensen om at være ung med type 1-diabetes.

I vores research interviewede vi både diabeteslæger, -sygeplejersker, mennesker med diabetes og pårørende. Og efter forestillingerne blev jeg ofte kontaktet af andre med diabetes. Det var et enormt meningsfuldt projekt, som har haft stor betydning for min måde at leve med diabetes på.

I tiden op til, at jeg selv fik diagnosen, troede jeg, at jeg havde fået en depression. Jeg var enormt træt. Jeg kan huske, at jeg på én dag spiste tre poser Haribo og en pakke dadler for at have energi nok til at arbejde. Jeg var også enormt ked af det.

Og da min producer bad mig gå til lægen, blev jeg sur. Men hun endte med at redde mit liv. Det er jeg hende så taknemmelig for.

Maria Winther Noergaard Uden Baggrund Web
Maria Winther Nørgaard er skuespiller og diabetes-ambassadør.
Jeg ønsker ikke, at folk skal tage hensyn til mig – jeg behøver ikke at blive passet på. Folk skal ikke tro, at jeg ikke kan det samme som alle andre.

Selvom jeg fortalte min læge, at jeg var tørstig, træt og tissede utrolig meget, nævnte han ikke noget om diabetes. Han tog nogle blodprøver og sagde, at klinikken ville ringe til mig, hvis noget var mistænkeligt.

Efter jeg ikke havde hørt noget i halvanden uge, ringede jeg selv til klinikken. Jeg tænkte, at jeg måtte have fat i nogle lykkepiller. Da jeg kom op til lægen, fik jeg at vide, at jeg skulle sætte mig ned.

De havde ikke fået givet mig besked, men jeg havde muligvis type 1-diabetes. Jeg kom på hospitalet med et blodsukker på 36.

Diabetes giver en dobbelthed i livet

Der ligger på mange måder en dobbelthed i det at leve med type 1-diabetes. Det er ensomt at have diabetes. Det er et tvangsægteskab, som følger dig resten af livet. Og ansvaret er dit – alene. Hver dag. Og nat.

Det er meget vigtigt for mig, at det ikke fremstår, som om, at jeg har svaret på, hvordan man skal leve med diabetes. For det har jeg virkelig ikke.

Jeg har det for eksempel selv sådan, at jeg stadig synes, det er ekstremt svært at acceptere den store rolle mad spiller i mit liv, efter jeg har fået diabetes. Og det her med at få taget min insulin på det rigtige tidspunkt, hvis det nu ikke lige passer – hvis jeg f.eks. er til møde, og jeg kan mærke, at nu bliver jeg nødt til at rode i tasken for at finde min insulin… åh, jeg føler, at jeg forstyrrer – og i sådanne situationer, føler jeg, at diabetes har overtaget. 

Jeg føler tit, at min krop og min vilje, det er to forskellige ting.

Når jeg endelig får fortalt andre, hvor indgribende en sygdom diabetes er – og hvor meget diabetes faktisk fylder. Så bliver de overraskede.

Det er en svær balance, og jeg er stadig i gang med at undersøge, hvor meget jeg skal fortælle andre – og hvor meget sygdommen skal have lov til at fylde. Og om den egentlig fylder mindre, når jeg får fortalt om den?

-- Artiklen fortsætter efter videoen --

Jeg elsker min sensor

I dag har jeg en sensor. Det var min diabeteslæge, der foreslog mig at få en. Selvom jeg virkelig havde ondt i mine fingerspidser af at måle blodsukker, havde jeg i starten slet ikke lyst til at have en sensor. Jeg syntes, den var utrolig usexet, og jeg følte mig utilpas ved at alle kunne se, at jeg er syg. Og jeg var bange for, at det ville forhindre mig i at få roller.

I dag elsker jeg min sensor. De der pile, der viser, om blodsukkeret er på vej op eller ned. De er et mirakel.

Men det tog mig et år at få den bevilget gennem kommunen.

Og da jeg endelig fik den bevilget, mistede jeg mine teststrimler til fingerprikkeren, selvom både min diabeteslæge, producenten og en rådgiver fra Diabetesforeningen skrev til kommunen, at det var livsnødvendigt med teststrimler til en fingerprikker, selvom jeg havde en sensor.

Der gik endnu et år – og to gange skulle sagen i Ankestyrelsen – før jeg fik medhold på at få bevilget 200 teststrimler om året. Hvis man ikke er ressourcestærk, knækker man i det her system.

Vi skal virkelig værne om vores velfærdssamfund. Og være taknemmelige for de dygtige forskere. Og udnytte det, de finder frem til.

Det at have diabetes er en kamp i sig selv… at man så også skal kæmpe med systemet for at få mulighed for at passe sin sygdom, og undgå at den bliver invaliderende eller livstruende.

Det er ikke i orden.

AMBASSADØR SKILT Web
Marie Carmen Koppel

Jeg kan virkelig blive træt af velmenende råd

Soul- og gospelsanger Marie Carmen Koppel, der har type 1-diabetes, oplever, at få råd om livsstil, når hun fortæller, at hun har diabetes – og det er hun ikke vild med. Hun oplever, at diabetes skaber en ensomhed på det mentale plan, som er svær at forklare for andre. Det vil hun gerne sætte fokus på, som ambassadør.

Klik her og læs Marie Carmen Koppels historie

Anna Stokholm

Jeg er glad for at vide, at jeg har type 2-diabetes i generne

Der er mange forskellige måder at gribe det an på, når man får type 2- og graviditetsdiabetes. Der er mange fordomme og myter – og det kan være svært at navigere i. Skuespiller Anna Stokholm håber, at hendes – og hendes fars – historie kan hjælpe andre.

Klik her og læs mere om Anna Stokholm

Lars Christian Lilleholt Web

Jeg fortryder, jeg ikke gik til lægen noget før

Folketingspolitiker Lars Chr. Lilleholt fortæller sin historie igen og igen for at hjælpe andre. Han havde måske ikke mistet sin storetå, hvis han havde opdaget sin type 2-diabetes tidligere.

Klik her og læs Lars Chr. Lilleholts historie

Christina Krzyrosiak Web

Diabetes kan vendes til noget positivt

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen kender følelsen af at være ensom og at gå med diabetes-bekymringer alene. Men hun er overbevist om, at jo mere vi taler om det, og viser det til andre, jo nemmere bliver det at leve med det.

Klik her og læs Christina Krzyrosiak Hansens historie

Ditte Graaboel

Diabetes griber ind i din frihed

Skuespiller Ditte Gråbøl har type 1-diabetes. Hun ønsker bestemt ikke at få medynk. Og det tror hun heller ikke, at andre med diabetes gør. Men man må gerne sige: Du er eddermame sej! – til dem der har diabetes. For det ER synd, mener hun.

Klik her og læs Ditte Gråbøls historie

Lasse Dein Web

Sensoren giver sindssygt meget mening

Skuespiller og musiker Lasse Dein ved, at det er forskelligt fra kommune til kommune, om man kan få lov til at få en sensor. Det synes han, at vi skal gøre noget ved.

Klik her og læs Lasse Deins historie

Jakob Sveistrup

Børn må IKKE ikke stå alene med ansvaret for deres type 1-diabetes

Musiker og skolelærer Jakob Sveistrup ønsker sig, at han kan sige: "Den tager jeg", når hans datter kæmper med diabetes. Men det kan man ikke, og det hjælper hende desværre ikke.

Klik her og læs Jakob Sveistrups historie

Elias Munk Web

Skammen forsvandt fuldstændig

Skuespiller Elias Munk synes, at han har rigtig mange grunde til at blive ambassadør for Diabetesforeningen. Men hvis der bare er ét barn, der har det, ligesom han havde det som barn, og som gennem hans historie kan se: Du er ikke alene – så er det det hele værd.

Klik her og læs Elias Munks historie

Diabetes-ambassadører

Vores diabetes-ambassadører har alle selv diabetes inde på livet. De vil sammen med os kæmpe for at kaste lys på de usynlige og uundgåelige diabeteskampe – og kæmpe for at fjerne de unødvendige.

Selvom diabetes er en sygdom i kraftig vækst, er det på mange måder en usynlig sygdom. 

Det vil vi lave om på – så alle med diabetes kan få den rette hjælp, og sygdommen kan fylde mindst muligt.

Klik her, og læs mere

Din hjælp redder liv.

kr