Christina Krzyrosiak Hansen: Diabetes kan vendes til noget positivt

Vi er rigtig mange, der har diabetes. Vi er mange, der kender til alt det, der er træls ved at have diabetes. Jeg kender følelsen af at være ensom og at gå med de her diabetes-bekymringer alene. Men jo mere vi taler om det, og viser det til andre, jo nemmere bliver det at leve med det.

Christina Krzyrosiak Web
03. november 2022 | Af Sara Hartmann Sivertsen | Foto: Andreas Braamunk Møller shs@diabetes.dk

Lige da jeg var blevet borgmester, ville jeg ikke have, at nogen skulle tage særlige hensyn til mig. Min diabetes skulle ikke stoppe mig i noget. Og jeg ville ikke fremstå anderledes end andre.

Jeg har derfor siddet til mange møder og haft det rigtig skidt. Jeg tror, at rigtig mange med diabetes kender den følelse. ”Ej, jeg skal ikke forstyrre – jeg må bare klare det.” Og det er helt misforstået.

I dag passer jeg bedre på mig selv. Jeg ved nu, at det er vigtigt, at min diabetes kommer i første række. Det bruger jeg meget energi på at stå ved: Nu skal jeg have den juice – og så må I lige vente lidt.

-- Artiklen fortsætter efter videoen --

Christina Krzyrosiak Uden Baggrund Web
Christina Krzyrosiak Hansen er borgmester og diabetes-ambassadør.
Jeg tror helt ærligt ikke, at jeg var blevet borgmester som 25-årig, hvis ikke jeg havde haft diabetes.

Der er rigtig mange træls ting ved diabetes. Lavt blodsukker, højt blodsukker – udsving i løbet af dagen. Når du er i skole, på arbejde eller til sport – eller hvad du nu end laver – så skal du både koncentrere dig om det, du laver, samtidig med at du hele tiden skal tænke på:

Hvornår spiste jeg sidste gang?

Hvor mange kulhydrater var det?

Fik jeg den rigtige mængde insulin?

Har mit humør været med til at påvirke mit blodsukker?

Konstant er der sådanne tanker. Det er ikke særlig rart, men jeg fandt på et tidspunkt ud af, at det kan vendes til noget positivt.

For os med diabetes kan tænke på rigtig mange ting på samme tid, vi er vant til at tage svære og store beslutninger. Og vi er blevet tvunget til at lytte til vores krop. Jeg har lært meget af at leve med diabetes.

-- Artiklen fortsætter efter videoen --

Børn og unge skjuler deres diabetes

Det er gået op for mig, at rigtig mange børn og unge skjuler deres diabetes. Og tror, at de ikke kan få opfyldt deres drømme på grund af den, for eksempel at de ikke kan rejse – ikke kan få de jobs, de drømmer om.

Den vigtigste diabeteskamp for mig er at få vist dem, at de kan gøre og blive, lige hvad de vil.

Det er derfor, at jeg viser min chip på armen frem med stolthed – og derfor, at den kjole jeg havde på, da jeg skulle til hofbal hos dronningen, ikke havde nogen ærmer.

Jeg vil vise, at vi er rigtig mange, der har diabetes.

-- Artiklen fortsætter efter videoen --

Sensor til alle – færdig, punktum, slut

Stod det til mig, skulle alle med diabetes bare have mulighed for at få en chip. Færdig, punktum, slut. Fordi det er simpelthen livsforandrende. Det er ikke så længe siden, jeg fik min chip (sensor.)

Jeg er vildt bekymret over, at det er så svært for os med diabetes at få det udstyr, vi har brug for.

Først fik jeg afslag – i den kommune hvor jeg selv er borgmester – senere fik jeg den af regionen.

Jeg troede, jeg havde styr på min diabetes, indtil jeg fik min chip og så, hvor godt jeg faktisk kunne blive reguleret. Den har jo forandret mit liv. Jeg sover meget bedre. Min kæreste siger, at jeg er i bedre humør. Kommunaldirektøren har sagt, at han synes, at jeg er blevet meget mere rolig. Det handler jo om, at jeg har fået et stabilt blodsukker.

Jeg vil kæmpe for at få lavet reglerne om, så alle med diabetes kan få det udstyr, de har brug for. Måske er det dyrt at investere i til en start, men på sigt slipper vi jo for alle mulige farlige sygdomme, som man ellers kan få.

AMBASSADØR SKILT Web
Marie Carmen Koppel

Jeg kan virkelig blive træt af velmenende råd

Soul- og gospelsanger Marie Carmen Koppel, der har type 1-diabetes, oplever, at få råd om livsstil, når hun fortæller, at hun har diabetes – og det er hun ikke vild med. Hun oplever, at diabetes skaber en ensomhed på det mentale plan, som er svær at forklare for andre. Det vil hun gerne sætte fokus på, som ambassadør.

Klik her og læs Marie Carmen Koppels historie

Anna Stokholm

Jeg er glad for at vide, at jeg har type 2-diabetes i generne

Der er mange forskellige måder at gribe det an på, når man får type 2- og graviditetsdiabetes. Der er mange fordomme og myter – og det kan være svært at navigere i. Skuespiller Anna Stokholm håber, at hendes – og hendes fars – historie kan hjælpe andre.

Klik her og læs mere om Anna Stokholm

Lars Christian Lilleholt Web

Jeg fortryder, jeg ikke gik til lægen noget før

Folketingspolitiker Lars Chr. Lilleholt fortæller sin historie igen og igen for at hjælpe andre. Han havde måske ikke mistet sin storetå, hvis han havde opdaget sin type 2-diabetes tidligere.

Klik her og læs Lars Chr. Lilleholts historie

Ditte Graaboel

Diabetes griber ind i din frihed

Skuespiller Ditte Gråbøl har type 1-diabetes. Hun ønsker bestemt ikke at få medynk. Og det tror hun heller ikke, at andre med diabetes gør. Men man må gerne sige: Du er eddermame sej! – til dem der har diabetes. For det ER synd, mener hun.

Klik her og læs Ditte Gråbøls historie

Lasse Dein Web

Sensoren giver sindssygt meget mening

Skuespiller og musiker Lasse Dein ved, at det er forskelligt fra kommune til kommune, om man kan få lov til at få en sensor. Det synes han, at vi skal gøre noget ved.

Klik her og læs Lasse Deins historie

Maria Winther Nørgaard

Der er en dobbelthed i at leve med type 1-diabetes

Skuespiller Maria Winther Nørgaard oplever, at når hun fortæller andre, hvor indgribende en sygdom diabetes er, så bliver de overraskede. Hun synes, det er en svær balance, hvor meget man skal fortælle – og hvor meget sygdommen skal have lov til at fylde.

Klik her og læs Maria Winther Nørgaards historie

Jakob Sveistrup

Børn må IKKE ikke stå alene med ansvaret for deres type 1-diabetes

Musiker og skolelærer Jakob Sveistrup ønsker sig, at han kan sige: "Den tager jeg", når hans datter kæmper med diabetes. Men det kan man ikke, og det hjælper hende desværre ikke.

Klik her og læs Jakob Sveistrups historie

Elias Munk Web

Skammen forsvandt fuldstændig

Skuespiller Elias Munk synes, at han har rigtig mange grunde til at blive ambassadør for Diabetesforeningen. Men hvis der bare er ét barn, der har det, ligesom han havde det som barn, og som gennem hans historie kan se: Du er ikke alene – så er det det hele værd.

Klik her og læs Elias Munks historie

Diabetes-ambassadører

Vores diabetes-ambassadører har alle selv diabetes inde på livet. De vil sammen med os kæmpe for at kaste lys på de usynlige og uundgåelige diabeteskampe – og kæmpe for at fjerne de unødvendige.

Selvom diabetes er en sygdom i kraftig vækst, er det på mange måder en usynlig sygdom. 

Det vil vi lave om på – så alle med diabetes kan få den rette hjælp, og sygdommen kan fylde mindst muligt.

Klik her, og læs mere

Din hjælp redder liv.

kr