Alle kan få diabetes: Kendte stiller sig i spidsen for diabeteskampen

14 november sætter hele verden med FN i spidsen ekstra fokus på diabetes med Verdens Diabetesdag – og det samme gør Diabetesforeningen, der opruster med nyt ambassadørkorps. Seks kendte danskere fortæller om deres diabeteskamp og sætter ansigt på sygdommen.

Ambassador Samlet 2
03. november 2022 | Af Birgitte Hougaard bih@diabetes.dk

Diabetes er en stille sundhedskatastrofe, som aldrig har fået den modstand, den fortjener. Det mener Diabetesforeningen, der i dag præsenterer et nyt ambassadørkorps, der består af seks kendte, det taler diabeteskampens sag.

– Der er brug for spydspidser, der tager kampen på vegne af mennesker med diabetes og deres pårørende. Men så sandelig også på vegne af vores samfund. Derfor insisterer vi på at få både den danske befolkning og politikerne ind i diabeteskampen. Nu!, siger Claus Richter, administrerende direktør, Diabetesforeningen og fortsætter:

– Derfor er vi dybt taknemmelige for, at foreløbig seks kendte mennesker står frem med deres personlige kamp for at hjælpe andre i kampen for større synlighed og forståelse for diabetes.

Samlet 72 Dpi Uden Baggrund
Ambassadørerne har sygdommen helt inde på livet. De kender til at indgå i et postnummerlotteri om at få lige adgang til sundhedsteknologi. De kender til tilværelsen som pårørende. Og de kender til de dagligdags kampe for at være med på lige vilkår.

Ambassadørkorpset består af (billedet fra venstre) skuespiller Elias Munk, skuespiller Ditte Gråbøl, borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen, skuespiller Maria Winther Nørgaard, musiker Jakob Sveistrup og musiker og skuespiller Lasse Dein

Hver især har de en personlig beretning om deres kamp med diabetes og om, hvordan de har lært at leve et aktivt liv med sygdommen – også som pårørende.

– Ambassadørerne har sygdommen helt inde på livet. De kender til at indgå i et postnummerlotteri om at få lige adgang til sundhedsteknologi. De kender til tilværelsen som pårørende. Og de kender til de dagligdags kampe for at være med på lige vilkår. Men de kender også til at insistere på at leve et normalt liv, og ikke sætte grænser for sig selv. Med deres beretninger sætter de livet med diabetes i skarpt spotlight på godt og ondt, siger Claus Richter.

November er Diabetes Awareness Month, og den 14. november har FN udråbt som Verdens Diabetesdag. Men allerede den 13. november kører et stort gallashow, Beat Diabetes – Kampen for Livet, over Skandinaviens TV-skærme på TV3, ViaPlay og Pluto.TV. Her vil der blive indsamlet penge, der ubeskåret går til forskning i diabetes. Og man kan allerede nu støtte her.

– Diabetes er i hastig vækst. I dag har 280.000 danskere type 1- og type 2-diabetes, og det tal vokser i 2030 til 467.000, hvis ikke vi gør noget. Derfor er det vigtigt at sætte en megafon til den stille sundhedskatastrofe, diabetes er. Og derfor er det vigtigt, at få sygdommen frem i lyset. Ingen med diabetes skal kæmpe kampen alene, siger Claus Richter.

Målet er, at ambassadørkorpset skal vokse de kommende år og bestå dels af mennesker med forskellige typer diabetes, dels af pårørende.

Læs ambassadørernes beretninger nedenfor:

AMBASSADØR SKILT Web
Marie Carmen Koppel

Jeg kan virkelig blive træt af velmenende råd

Soul- og gospelsanger Marie Carmen Koppel, der har type 1-diabetes, oplever, at få råd om livsstil, når hun fortæller, at hun har diabetes – og det er hun ikke vild med. Hun oplever, at diabetes skaber en ensomhed på det mentale plan, som er svær at forklare for andre. Det vil hun gerne sætte fokus på, som ambassadør.

Klik her og læs Marie Carmen Koppels historie

Anna Stokholm

Jeg er glad for at vide, at jeg har type 2-diabetes i generne

Der er mange forskellige måder at gribe det an på, når man får type 2- og graviditetsdiabetes. Der er mange fordomme og myter – og det kan være svært at navigere i. Skuespiller Anna Stokholm håber, at hendes – og hendes fars – historie kan hjælpe andre.

Klik her og læs mere om Anna Stokholm

Lars Christian Lilleholt Web

Jeg fortryder, jeg ikke gik til lægen noget før

Folketingspolitiker Lars Chr. Lilleholt fortæller sin historie igen og igen for at hjælpe andre. Han havde måske ikke mistet sin storetå, hvis han havde opdaget sin type 2-diabetes tidligere.

Klik her og læs Lars Chr. Lilleholts historie

Christina Krzyrosiak Web

Diabetes kan vendes til noget positivt

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen kender følelsen af at være ensom og at gå med diabetes-bekymringer alene. Men hun er overbevist om, at jo mere vi taler om det, og viser det til andre, jo nemmere bliver det at leve med det.

Klik her og læs Christina Krzyrosiak Hansens historie

Ditte Graaboel

Diabetes griber ind i din frihed

Skuespiller Ditte Gråbøl har type 1-diabetes. Hun ønsker bestemt ikke at få medynk. Og det tror hun heller ikke, at andre med diabetes gør. Men man må gerne sige: Du er eddermame sej! – til dem der har diabetes. For det ER synd, mener hun.

Klik her og læs Ditte Gråbøls historie

Lasse Dein Web

Sensoren giver sindssygt meget mening

Skuespiller og musiker Lasse Dein ved, at det er forskelligt fra kommune til kommune, om man kan få lov til at få en sensor. Det synes han, at vi skal gøre noget ved.

Klik her og læs Lasse Deins historie

Maria Winther Nørgaard

Der er en dobbelthed i at leve med type 1-diabetes

Skuespiller Maria Winther Nørgaard oplever, at når hun fortæller andre, hvor indgribende en sygdom diabetes er, så bliver de overraskede. Hun synes, det er en svær balance, hvor meget man skal fortælle – og hvor meget sygdommen skal have lov til at fylde.

Klik her og læs Maria Winther Nørgaards historie

Jakob Sveistrup

Børn må IKKE ikke stå alene med ansvaret for deres type 1-diabetes

Musiker og skolelærer Jakob Sveistrup ønsker sig, at han kan sige: "Den tager jeg", når hans datter kæmper med diabetes. Men det kan man ikke, og det hjælper hende desværre ikke.

Klik her og læs Jakob Sveistrups historie

Elias Munk Web

Skammen forsvandt fuldstændig

Skuespiller Elias Munk synes, at han har rigtig mange grunde til at blive ambassadør for Diabetesforeningen. Men hvis der bare er ét barn, der har det, ligesom han havde det som barn, og som gennem hans historie kan se: Du er ikke alene – så er det det hele værd.

Klik her og læs Elias Munks historie

Din hjælp redder liv.

kr