Alle kan få diabetes: Kendte stiller sig i spidsen for diabeteskampen
14 november sætter hele verden med FN i spidsen ekstra fokus på diabetes med Verdens Diabetesdag – og det samme gør Diabetesforeningen, der opruster med nyt ambassadørkorps. Seks kendte danskere fortæller om deres diabeteskamp og sætter ansigt på sygdommen.

Diabetes er en stille sundhedskatastrofe, som aldrig har fået den modstand, den fortjener. Det mener Diabetesforeningen, der i dag præsenterer et nyt ambassadørkorps, der består af seks kendte, det taler diabeteskampens sag.
– Der er brug for spydspidser, der tager kampen på vegne af mennesker med diabetes og deres pårørende. Men så sandelig også på vegne af vores samfund. Derfor insisterer vi på at få både den danske befolkning og politikerne ind i diabeteskampen. Nu!, siger Claus Richter, administrerende direktør, Diabetesforeningen og fortsætter:
– Derfor er vi dybt taknemmelige for, at foreløbig seks kendte mennesker står frem med deres personlige kamp for at hjælpe andre i kampen for større synlighed og forståelse for diabetes.

Ambassadørerne har sygdommen helt inde på livet. De kender til at indgå i et postnummerlotteri om at få lige adgang til sundhedsteknologi. De kender til tilværelsen som pårørende. Og de kender til de dagligdags kampe for at være med på lige vilkår.
Ambassadørkorpset består af (billedet fra venstre) skuespiller Elias Munk, skuespiller Ditte Gråbøl, borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen, skuespiller Maria Winther Nørgaard, musiker Jakob Sveistrup og musiker og skuespiller Lasse Dein.
Hver især har de en personlig beretning om deres kamp med diabetes og om, hvordan de har lært at leve et aktivt liv med sygdommen – også som pårørende.
– Ambassadørerne har sygdommen helt inde på livet. De kender til at indgå i et postnummerlotteri om at få lige adgang til sundhedsteknologi. De kender til tilværelsen som pårørende. Og de kender til de dagligdags kampe for at være med på lige vilkår. Men de kender også til at insistere på at leve et normalt liv, og ikke sætte grænser for sig selv. Med deres beretninger sætter de livet med diabetes i skarpt spotlight på godt og ondt, siger Claus Richter.
November er Diabetes Awareness Month, og den 14. november har FN udråbt som Verdens Diabetesdag. Men allerede den 13. november kører et stort gallashow, Beat Diabetes – Kampen for Livet, over Skandinaviens TV-skærme på TV3, ViaPlay og Pluto.TV. Her vil der blive indsamlet penge, der ubeskåret går til forskning i diabetes. Og man kan allerede nu støtte her.
– Diabetes er i hastig vækst. I dag har 280.000 danskere type 1- og type 2-diabetes, og det tal vokser i 2030 til 467.000, hvis ikke vi gør noget. Derfor er det vigtigt at sætte en megafon til den stille sundhedskatastrofe, diabetes er. Og derfor er det vigtigt, at få sygdommen frem i lyset. Ingen med diabetes skal kæmpe kampen alene, siger Claus Richter.
Målet er, at ambassadørkorpset skal vokse de kommende år og bestå dels af mennesker med forskellige typer diabetes, dels af pårørende.
Læs ambassadørernes beretninger nedenfor: