Lasse Dein: Sensoren giver sindssygt meget mening

Jeg ved, at det er forskelligt fra kommune til kommune, om man kan få lov til at få en sensor. Det synes jeg virkelig, at vi skal gøre noget ved!

Lasse Dein Web
03. november 2022 | Af Sara Hartmann Sivertsen | Foto: Andreas Brandrup Elkjær shs@diabetes.dk

Jeg fik diabetes i sommeren 2022. Det blev opdaget, mens jeg var på sommerferie hos mine svigerforældre i Norge – efter to måneders mærkelige følelser i kroppen.

Jeg vidste godt, at der var noget galt, og at jeg burde gå til lægen. Men jeg var midt i filmoptagelserne til TV-serien ’Maskulin’, og vi havde travlt, så jeg mistænkte stress – og ville vente til efter ferien. Jeg havde tabt mig 10 kg, var tørstig, sov dårligt og var på toilettet tre gange om natten i de sidste uger op til diagnosen.

Min svigerfar har type 1-diabetes, så da han hørte, hvordan jeg havde det, foreslog han, at vi tjekkede mit blodsukker.

Det var tårnhøjt. Det lå på 28. Jeg blev indlagt i Stavanger – og fik stemplet type 1-diabetes.

Det var et chok!

Lasse Dein Uden Baggrund Web
Lasse Dein er skuespiller, musiker og diabetes-ambassadør.
Min hverdag er blevet en del mere kontrolleret, end den har været tidligere. Det er hele tiden i mine tanker, at jeg skal holde styr på mit blodsukker. Hele dagen – også om natten.

Det at mit startforløb var hos mine svigerforældre, var ret tilfældigt – og heldigt. Vi har virkelig fået noget at bonde over. Det giver også en tryghed, at min kæreste er vokset op med en far, der har type 1-diabetes. Men det er også lidt dobbelt.

Jeg tror, at chokket og sorgen for hende har været anderledes end for mig. Fordi hun ved, hvad det drejer sig om på et helt andet niveau. Samtidig har det også været en anden tid. Hun er vokset op med, at hun skulle være klar til at gribe ind, når hendes far fik lavt blodsukker. Dengang fandtes der ikke en sensor, der kunne give alarm. Så der er mange følelser involveret.

En diabetesdiagnose påvirker ikke kun dig selv, men alle dem der er tæt på dig. For mig er der derfor også en frygt for, at jeg på grund af min diabetes kommer til at være til besvær for andre.

Jeg gider ikke, at andre skal bekymre sig om mig.

-- Artiklen fortsætter efter videoen --

Sensor gør det så meget nemmere

De første uger skulle jeg stikke mig selv i fingrene med nåle for at måle blodsukker. Det var sindssygt besværligt – det gør ondt, og man skal have en masse grej med sig overalt.

Da jeg kom hjem, blev jeg tilknyttet Steno Diabetes Center. De tilbyder alle nye med type 1-diabetes en sensor i et halvt år. Sensoren har gjort det så meget lettere at leve med diabetes. Og mit blodsukker er meget mere stabilt.

Nu ved jeg hele tiden, hvordan mit blodsukker ligger, og om det er på vej op eller på vej ned – også om natten – uden at jeg skal stikke mig.

-- Artiklen fortsætter efter videoen --

Kun at have fingerprikkeren var vildt kaotisk – og hæmmende. Jeg manglede kontrol. Og det påvirkede mig psykisk.

Sensoren giver så meget mening, for med diabetes skal jeg tænke over, hvad jeg skal spise og hvornår. Jeg skal tælle kulhydrater. Jeg skal udregne insulinmænger. Og jeg skal tænke frem.

Skal jeg ud at cykle langt? Er jeg nervøs?

Der er nogle gange, hvor jeg føler, at jeg er ved at blive lav, men så kan jeg se på sensoren, at blodsukkeret faktisk stiger. Den samme hjertebanken kan gå begge veje.

Samtidig kan den samme aktivitet påvirke blodsukkeret forskelligt fra dag til dag. Det er bare sindssygt værdifuldt og trygt at have sensoren, så du kan tjekke blodsukkeret på din telefon.

Men når det halve år er gået, er det ikke nødvendigvis muligt for mig at beholde sensoren. Det giver ingen mening for mig.

Jeg ved, at det er forskelligt fra kommune til kommune, om man kan få lov til at få en sensor. Det synes jeg virkelig, at vi skal gøre noget ved!

AMBASSADØR SKILT Web
Marie Carmen Koppel

Jeg kan virkelig blive træt af velmenende råd

Soul- og gospelsanger Marie Carmen Koppel, der har type 1-diabetes, oplever, at få råd om livsstil, når hun fortæller, at hun har diabetes – og det er hun ikke vild med. Hun oplever, at diabetes skaber en ensomhed på det mentale plan, som er svær at forklare for andre. Det vil hun gerne sætte fokus på, som ambassadør.

Klik her og læs Marie Carmen Koppels historie

Anna Stokholm

Jeg er glad for at vide, at jeg har type 2-diabetes i generne

Der er mange forskellige måder at gribe det an på, når man får type 2- og graviditetsdiabetes. Der er mange fordomme og myter – og det kan være svært at navigere i. Skuespiller Anna Stokholm håber, at hendes – og hendes fars – historie kan hjælpe andre.

Klik her og læs mere om Anna Stokholm

Lars Christian Lilleholt Web

Jeg fortryder, jeg ikke gik til lægen noget før

Folketingspolitiker Lars Chr. Lilleholt fortæller sin historie igen og igen for at hjælpe andre. Han havde måske ikke mistet sin storetå, hvis han havde opdaget sin type 2-diabetes tidligere.

Klik her og læs Lars Chr. Lilleholts historie

Christina Krzyrosiak Web

Diabetes kan vendes til noget positivt

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen kender følelsen af at være ensom og at gå med diabetes-bekymringer alene. Men hun er overbevist om, at jo mere vi taler om det, og viser det til andre, jo nemmere bliver det at leve med det.

Klik her og læs Christina Krzyrosiak Hansens historie

Ditte Graaboel

Diabetes griber ind i din frihed

Skuespiller Ditte Gråbøl har type 1-diabetes. Hun ønsker bestemt ikke at få medynk. Og det tror hun heller ikke, at andre med diabetes gør. Men man må gerne sige: Du er eddermame sej! – til dem der har diabetes. For det ER synd, mener hun.

Klik her og læs Ditte Gråbøls historie

Maria Winther Nørgaard

Der er en dobbelthed i at leve med type 1-diabetes

Skuespiller Maria Winther Nørgaard oplever, at når hun fortæller andre, hvor indgribende en sygdom diabetes er, så bliver de overraskede. Hun synes, det er en svær balance, hvor meget man skal fortælle – og hvor meget sygdommen skal have lov til at fylde.

Klik her og læs Maria Winther Nørgaards historie

Jakob Sveistrup

Børn må IKKE ikke stå alene med ansvaret for deres type 1-diabetes

Musiker og skolelærer Jakob Sveistrup ønsker sig, at han kan sige: "Den tager jeg", når hans datter kæmper med diabetes. Men det kan man ikke, og det hjælper hende desværre ikke.

Klik her og læs Jakob Sveistrups historie

Elias Munk Web

Skammen forsvandt fuldstændig

Skuespiller Elias Munk synes, at han har rigtig mange grunde til at blive ambassadør for Diabetesforeningen. Men hvis der bare er ét barn, der har det, ligesom han havde det som barn, og som gennem hans historie kan se: Du er ikke alene – så er det det hele værd.

Klik her og læs Elias Munks historie

Diabetes-ambassadører

Vores diabetes-ambassadører har alle selv diabetes inde på livet. De vil sammen med os kæmpe for at kaste lys på de usynlige og uundgåelige diabeteskampe – og kæmpe for at fjerne de unødvendige.

Selvom diabetes er en sygdom i kraftig vækst, er det på mange måder en usynlig sygdom. 

Det vil vi lave om på – så alle med diabetes kan få den rette hjælp, og sygdommen kan fylde mindst muligt.

Klik her, og læs mere

Din hjælp redder liv.

kr