Elias Munk: Skammen forsvandt fuldstændig

Jeg har rigtig mange grunde til at blive ambassadør for Diabetesforeningen. Men hvis der bare er ét barn, der har det, ligesom jeg havde det, og som gennem min historie kan se: Du er ikke alene – så er det det hele værd.

Elias Munk Web
03. november 2022 | Af Sara Hartmann Sivertsen | Foto: Andreas Brandrup Elkjær shs@diabetes.dk

– Som barn var det værste ikke at få diabetes. Det mest omvæltende var måden verden mødte mig nu. Jeg var den specielle – ham der skulle tages hensyn til.

Hvis jeg for eksempel var til børnefødselsdag, og alle de andre fik lagkage, fik jeg et æble. Jeg ved godt, at det var i bedste mening, men hver gang stadfæstede det følelsen af, at jeg var anderledes og forkert. Og jeg ville bare gerne være helt normal.

Jeg kan huske, at jeg skammede mig. Jeg tog mit blodsukker på toilettet. Ingen skulle opdage det. Jeg tror aldrig, nogen har sagt det til mig, men jeg var overbevist om, at jeg ville dø tidligt.

Jeg vidste, at diabetes var en livstruende sygdom, hvis ikke jeg gjorde det rigtige.

Og det gjorde jeg ikke. Det er et meget stort ansvar.

Elias Munk Uden Baggrund Web
Elias Munk er skuespiller og diabetes-ambassadør.
Lige siden jeg havde fået diabetes, havde jeg følt, at der var den ægte Elias. Og så var der skyggesiden, som var den onde, stygge diabetes. Vi boede begge i min krop, men ikke under harmoniske forhold.

Selvom jeg er vokset op i en dejlig, sund og ressourcestærk familie og altid har være vellidt i skolen, blev det for meget for mig, da jeg var 12-13 år. Jeg kan huske, jeg tænkte, at der ikke var nogen mening med at leve videre, hvis jeg skulle have det så dårligt indeni. Jeg planlagde, at jeg ville begå selvmord.

Jeg kan huske, at jeg bildte mine forældre ind, at jeg var syg. Jeg havde skaffet et reb. Vi boede i et gammelt bondehus med bjælker i loftet, som var oplagt at kaste en løkke over. Jeg tog løkken om halsen. Og stillede mig op på en stol... Og så ringede telefonen.

Det var min fars arbejdstelefon, og den der var hjemme skulle altid tage imod besked. Og jeg var åbenbart også et meget pligtopfyldende barn. Jeg tog løkken af halsen og gik ned og tog telefonen.

Og skrev: ”Husk, at ring til Jørgen” på en seddel.

Jeg tror måske ikke ægte, at jeg ville have gjort det. Men det var et forsøg på at vise, hvor magtesløs jeg følte mig.

Da mine forældre kom hjem fra arbejde, fortalte jeg dem om mit selvmordsforsøg. Og der gik det for alvor op for dem, hvor psykisk hårdt det var for mig at have diabetes.

Episoden blev et vendepunkt. Jeg og mine forældre gik i gang med en proces. Vi talte meget om, at diabetes er en følgesvend for livet, og sammen forsøgte vi at gøre diabetes til en styrke i stedet for en svaghed.

Og det lykkedes os at få det vendt. Jeg stoppede med at gå ud på toilettet i skolen og måle blodsukker, og jeg hev bare op i blusen foran andre, når jeg skulle tage insulin. Det virkede.

Skammen forsvandt fuldstændig. Ret utroligt. Jeg fik vendt, hvad der for mig føltes som den største svaghed – til en styrke. Det var et utroligt vendepunkt for resten af mit liv.

-- Artiklen fortsætter efter videoen --

Sensoren ændrede mit liv

To måneder før jeg senere selv blev far, var jeg hos min praktiserende læge, som sagde, at hvis jeg ville opleve min ufødte søn blive gift – og hvis jeg ikke ville være impotent, blind og mangle mine ben, når jeg blev 50, så skulle jeg få styr på mit blodsukker.

Det var en ret voldsom måde at levere den på, omvendt var det samme læge, der sørgede for, at jeg fik en sensor til mit blodsukker. Og den ændrede mit liv fuldstændigt. For første gang, siden jeg fik type 1-diabetes som 8-årig, følte jeg mig rask. Jeg sov godt om natten, jeg havde det bedre, og jeg fik et markant bedre langtidsblodsukker.

Elias Munk Web 2
Sundhed er for alle, ikke kun dem der bor i den rigtige kommune – eller har overskud til at klage. 

Efter et år med sensoren valgte jeg og min lille familie at flytte fra Frederiksberg kommune til Københavns kommune. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at kommunen ville tage min sensor fra mig. Men det var det, der skete, og begrundelsen for at de ikke ville give mig den igen var, at mit langtidsblodsukker nu var godt. JA, det var godt, fordi jeg havde fået en sensor.

Jeg klagede til kommunen flere gange, men der var bare lukket. Og jeg blev tvunget til at købe mine sensorer, som skal skiftes hver 14. dag, via private i Tyskland. Hvilket både var ulovligt, usikkert og uværdigt – og dyrt. Jeg kunne gøre det, fordi jeg havde råd, men helt ærligt – dit postnummer og din økonomi må ikke bestemme dit helbred.

-- Artiklen fortsætter efter videoen --

Vi bilder os ind, at vi har et godt sundhedssystem. Men det har vi ikke, når vi behandler hinanden på den her måde. Og DET vil jeg gerne gøre noget ved som ambassadør for Diabetesforeningen.

Fordi én ting er at have diabetes, og alt det ansvar og den alvor, der følger med. Al den stress og al den angst for bare at holde sig rask.

Men at du oveni også skal kæmpe med kommunen, for at de kan spare en mikrodel procent i et eller andet budget, uden at de overvejer, at hvis jeg ikke får den her gode behandling, så kan det være, at jeg bliver blind og mister mine ben.

Kære politikere. Det skal vi have ændret. Det vil jeg kæmpe for. 

AMBASSADØR SKILT Web
Marie Carmen Koppel

Jeg kan virkelig blive træt af velmenende råd

Soul- og gospelsanger Marie Carmen Koppel, der har type 1-diabetes, oplever, at få råd om livsstil, når hun fortæller, at hun har diabetes – og det er hun ikke vild med. Hun oplever, at diabetes skaber en ensomhed på det mentale plan, som er svær at forklare for andre. Det vil hun gerne sætte fokus på, som ambassadør.

Klik her og læs Marie Carmen Koppels historie

Anna Stokholm

Jeg er glad for at vide, at jeg har type 2-diabetes i generne

Der er mange forskellige måder at gribe det an på, når man får type 2- og graviditetsdiabetes. Der er mange fordomme og myter – og det kan være svært at navigere i. Skuespiller Anna Stokholm håber, at hendes – og hendes fars – historie kan hjælpe andre.

Klik her og læs mere om Anna Stokholm

Lars Christian Lilleholt Web

Jeg fortryder, jeg ikke gik til lægen noget før

Folketingspolitiker Lars Chr. Lilleholt fortæller sin historie igen og igen for at hjælpe andre. Han havde måske ikke mistet sin storetå, hvis han havde opdaget sin type 2-diabetes tidligere.

Klik her og læs Lars Chr. Lilleholts historie

Christina Krzyrosiak Web

Diabetes kan vendes til noget positivt

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen kender følelsen af at være ensom og at gå med diabetes-bekymringer alene. Men hun er overbevist om, at jo mere vi taler om det, og viser det til andre, jo nemmere bliver det at leve med det.

Klik her og læs Christina Krzyrosiak Hansens historie

Ditte Graaboel

Diabetes griber ind i din frihed

Skuespiller Ditte Gråbøl har type 1-diabetes. Hun ønsker bestemt ikke at få medynk. Og det tror hun heller ikke, at andre med diabetes gør. Men man må gerne sige: Du er eddermame sej! – til dem der har diabetes. For det ER synd, mener hun.

Klik her og læs Ditte Gråbøls historie

Lasse Dein Web

Sensoren giver sindssygt meget mening

Skuespiller og musiker Lasse Dein ved, at det er forskelligt fra kommune til kommune, om man kan få lov til at få en sensor. Det synes han, at vi skal gøre noget ved.

Klik her og læs Lasse Deins historie

Maria Winther Nørgaard

Der er en dobbelthed i at leve med type 1-diabetes

Skuespiller Maria Winther Nørgaard oplever, at når hun fortæller andre, hvor indgribende en sygdom diabetes er, så bliver de overraskede. Hun synes, det er en svær balance, hvor meget man skal fortælle – og hvor meget sygdommen skal have lov til at fylde.

Klik her og læs Maria Winther Nørgaards historie

Jakob Sveistrup

Børn må IKKE ikke stå alene med ansvaret for deres type 1-diabetes

Musiker og skolelærer Jakob Sveistrup ønsker sig, at han kan sige: "Den tager jeg", når hans datter kæmper med diabetes. Men det kan man ikke, og det hjælper hende desværre ikke.

Klik her og læs Jakob Sveistrups historie

Diabetes-ambassadører

Vores diabetes-ambassadører har alle selv diabetes inde på livet. De vil sammen med os kæmpe for at kaste lys på de usynlige og uundgåelige diabeteskampe – og kæmpe for at fjerne de unødvendige.

Selvom diabetes er en sygdom i kraftig vækst, er det på mange måder en usynlig sygdom. 

Det vil vi lave om på – så alle med diabetes kan få den rette hjælp, og sygdommen kan fylde mindst muligt.

Klik her, og læs mere

Din hjælp redder liv.

kr