Anna Stokholm: Jeg er glad for at vide, at jeg har type 2-diabetes i generne

Selvom jeg vidste, at type 2-diabetes er arveligt, fik jeg lidt et chok, da jeg fik graviditetsdiabetes. Jeg havde fået ind i hovedet, at man skulle være overvægtig for at være i risiko. Det er ikke tilfældet. Derfor bør alle gravide få mulighed for at blive tjekket. Også dem, der ikke ved, om de er arveligt disponeret.

Anna Stokholm
01. november 2023 | Af Sara Hartmann Sivertsen | Foto: Andreas Brandrup Elkjær shs@diabetes.dk

Min far fik konstateret type 2-diabetes ved en tilfældighed, han havde ingen symptomer. Da han fik diagnosen, ændrede han kost- og motionsvaner. Og på bare 2-3 måneder tabte han sig 20 kilo. Hans læge var imponeret og sagde, at han havde spist sig ”fri” fra type 2-diabetes, og bad ham komme til tjek en gang om året.

Anna Stokholm Med Far Og Soen
Anna Stokholm med far Hans og sønnen Ziggy Bob. Længere nede på siden kan du se tre korte film med Hans Stokholm, der fortæller om, hvordan han lever med type 2-diabetes.

I flere år kunne han styre sit blodsukker med kost og motion alene. I dag får han metformin. Da han fik brug for medicin, var det den årlige langtidsblodsukkertest hos lægen, der viste det efter 7 år med diagnosen.

Min far kalder sin type 2-diabetes-diagnose for ”a blessing in disguise”. Vi kom alle i familien til at leve sundere – og vi blev bevidste om, hvad forskellige typer mad og motion gør ved vores helbred.

Det var også den viden, jeg kunne trække på, da jeg fik graviditetsdiabetes.

Jeg havde sjovt nok en ekstrem craving for hvidt brød og sukker. Så at være nødt til at skære det væk ret prompte og tænke i andre baner for at holde graviditetskvalmen nede, var ret krævende. 

Det blev til nødder, humus, gulerødder og alverdens grøntsagsstave i lange baner. Men da jeg først kom ind i rutinen, var det rart for min krop at få alt den næring, man får ved at spise grønnere. Og jeg kunne hurtigt se på mit blodsukker, at det virkede.

Jeg havde sjovt nok en ekstrem craving for hvidt brød og sukker. Så at være nødt til at skære det væk ret prompte og tænke i andre baner for at holde graviditetskvalmen nede, var ret krævende. 

Jeg havde et ønske om at føde hjemme, og det måtte jeg kun, hvis jeg ikke skulle have insulin. Det motiverede mig ekstra til at gå all in for at regulere blodsukkeret med kost og motion. Og det lykkedes. Jeg fik lov til at føde hjemme, og alt gik fuldstændig perfekt. Den 4. november 2021 fødte jeg Ziggy Bob – og min diabetes var væk med det samme. Jeg fødte simpelthen min diabetes ud med moderkagen. Ret fantastisk.

Jeg har ikke diabetes mere, men jeg ved, at jeg – og Ziggy – er arveligt disponerede. Det er vigtig viden, da vi med det i baghovedet kan gøre rigtig meget for at forebygge, at vi bliver syge senere i livet ved at skabe sunde vaner i familien.

Klik her og læs artikel om Anna Stokholms graviditet

Alle med diabetes bør få tilbudt en sensor

Jeg fik en fingerprikker og et blodsukkerskema fra hospitalet, da jeg havde graviditetsdiabetes. Men de målinger giver jo kun et øjebliksbillede.

Jeg ved, at der er meget debat om de kontinuerlige glukosemålere, som viser blodsukkeret døgnet rundt i 14 dage.

Jeg synes, at glukosemålere skal være tilgængelige for alle med diabetes – også dem der ikke får insulin. På den måde vil folk få et helt konkret redskab, der fortæller dem, hvor de skal sætte ind.

Det er så afgørende – og jo før i forløbet, des bedre.

Jeg synes, at glukosemålere skal være tilgængelige for alle med diabetes – også dem der ikke får insulin. På den måde vil folk få et helt konkret redskab, der fortæller dem, hvor de skal sætte ind.

 

Der er mange forskellige måder at gribe det an på, når man får type 2-diabetes og graviditetsdiabetes. Der er mange fordomme og myter, og det kan være svært at navigere i.

Jeg håber, at min – og min fars historie – kan hjælpe andre til at føle sig set og hørt. Og også motivere til, at folk kan få den bedste hjælp så hurtigt som muligt.

I de tre film herunder kan du høre Hans Stokholm fortælle om, hvordan han ved en tilfældighed opdagede, at han havde type 2-diabetes, hvordan han spiste sig ”ud af” type 2-diabetes – og hvorfor de årlige tjek af langtidsblodsukkeret er ekstremt vigtige.   

AMBASSADØR SKILT Web
Marie Carmen Koppel

Jeg kan virkelig blive træt af velmenende råd

Soul- og gospelsanger Marie Carmen Koppel, der har type 1-diabetes, oplever, at få råd om livsstil, når hun fortæller, at hun har diabetes – og det er hun ikke vild med. Hun oplever, at diabetes skaber en ensomhed på det mentale plan, som er svær at forklare for andre. Det vil hun gerne sætte fokus på, som ambassadør.

Klik her og læs Marie Carmen Koppels historie

Lars Christian Lilleholt Web

Jeg fortryder, jeg ikke gik til lægen noget før

Folketingspolitiker Lars Chr. Lilleholt fortæller sin historie igen og igen for at hjælpe andre. Han havde måske ikke mistet sin storetå, hvis han havde opdaget sin type 2-diabetes tidligere.

Klik her og læs Lars Chr. Lilleholts historie

Christina Krzyrosiak Web

Diabetes kan vendes til noget positivt

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen kender følelsen af at være ensom og at gå med diabetes-bekymringer alene. Men hun er overbevist om, at jo mere vi taler om det, og viser det til andre, jo nemmere bliver det at leve med det.

Klik her og læs Christina Krzyrosiak Hansens historie

Ditte Graaboel

Diabetes griber ind i din frihed

Skuespiller Ditte Gråbøl har type 1-diabetes. Hun ønsker bestemt ikke at få medynk. Og det tror hun heller ikke, at andre med diabetes gør. Men man må gerne sige: Du er eddermame sej! – til dem der har diabetes. For det ER synd, mener hun.

Klik her og læs Ditte Gråbøls historie

Lasse Dein Web

Sensoren giver sindssygt meget mening

Skuespiller og musiker Lasse Dein ved, at det er forskelligt fra kommune til kommune, om man kan få lov til at få en sensor. Det synes han, at vi skal gøre noget ved.

Klik her og læs Lasse Deins historie

Maria Winther Nørgaard

Der er en dobbelthed i at leve med type 1-diabetes

Skuespiller Maria Winther Nørgaard oplever, at når hun fortæller andre, hvor indgribende en sygdom diabetes er, så bliver de overraskede. Hun synes, det er en svær balance, hvor meget man skal fortælle – og hvor meget sygdommen skal have lov til at fylde.

Klik her og læs Maria Winther Nørgaards historie

Jakob Sveistrup

Børn må IKKE ikke stå alene med ansvaret for deres type 1-diabetes

Musiker og skolelærer Jakob Sveistrup ønsker sig, at han kan sige: "Den tager jeg", når hans datter kæmper med diabetes. Men det kan man ikke, og det hjælper hende desværre ikke.

Klik her og læs Jakob Sveistrups historie

Elias Munk Web

Skammen forsvandt fuldstændig

Skuespiller Elias Munk synes, at han har rigtig mange grunde til at blive ambassadør for Diabetesforeningen. Men hvis der bare er ét barn, der har det, ligesom han havde det som barn, og som gennem hans historie kan se: Du er ikke alene – så er det det hele værd.

Klik her og læs Elias Munks historie

Diabetes-ambassadører

Vores diabetes-ambassadører har alle selv diabetes inde på livet. De vil sammen med os kæmpe for at kaste lys på de usynlige og uundgåelige diabeteskampe – og kæmpe for at fjerne de unødvendige.

Selvom diabetes er en sygdom i kraftig vækst, er det på mange måder en usynlig sygdom. 

Det vil vi lave om på – så alle med diabetes kan få den rette hjælp, og sygdommen kan fylde mindst muligt.

Klik her, og læs mere

Din hjælp redder liv.

kr