Lars Chr. Lilleholt: Jeg fortryder, jeg ikke gik til lægen noget før

Havde jeg opdaget min type 2-diabetes tidligere, havde jeg højest sandsynligt ikke mistet min storetå. Men symptomerne på type 2-diabetes er svære at opdage.

Lars Christian Lilleholt Web
31. oktober 2023 | Af Sara Hartmann Sivertsen | Foto: Andreas Brandrup Elkjær shs@diabetes.dk

Jeg var til fest, og var iklædt nogle lidt for stramme sko, og der kom en lille rift i storetåen. Jeg tog til lægen og fik en forbinding på. Og jeg troede, at alt var fint. Men efter 14 dage blev jeg ekstremt syg.

Jeg havde betændelse i kroppen, som stammede fra storetåen, og i løbet af fire dage førte det til, at man var nødt til at amputere storetåen, så det ikke spredte sig til foden og benet.

Jeg mærker ikke riften i tide, fordi jeg ikke har nogen følesans i mine fødder. Jeg har nemlig fået en af de ubehagelige følgesygdomme til type 2-diabetes, neuropati – også kaldet nervebetændelse – i mine fødder og ben.

Tabu for mange

Da jeg var sygemeldt fra Christiansborg på grund af amputationen, meldte jeg offentligt ud, at det var på grund af, at jeg har type 2-diabetes. Aldrig har jeg fået så meget opmærksomhed.

Og folk, som jeg kendte godt, kom pludselig og fortalte mig, at de også har type 2-diabetes, men at det ikke er noget, de taler om, da de er bange for konsekvenserne.

På den ene side overraskede det mig, og på den anden side kender jeg det godt lidt selv. Jeg har oplevet, at folk spørger, om jeg ikke er for syg til at arbejde, fordi jeg har type 2-diabetes.

Og det er en misforståelse. Man kan sagtens passe sit arbejde og bidrage til samfundet, selvom man har type 2-diabetes, hvis man er godt behandlet. Jeg arbejder meget og engagerer mig i alt, hvad jeg kan – og det kan jeg kun gøre, fordi min diabetes er reguleret.

Vi skal tale mere om type 2-diabetes

Jeg oplever, at det at tale om type 2-diabetes er forbundet med forhindringer for nogen. Måske fordi man føler skam, eller at det er noget, man har pådraget sig selv. Og det er jo helt forkert. Forskning viser, at type 2-diabetes er ekstremt arveligt. Det er ikke noget, man skal skamme sig over. Min opfordring er helt klart, at vi skal tale mere med hinanden om type 2-diabetes. Det er sådan, vi kan skabe kendskab og forståelse – og på sigt få sygdommen afstigmatiseret.

Jeg fortæller min historie igen og igen, fordi jeg håber, den kan hjælpe andre.

Mit budskab er: Gå til lægen, og få målt dit blodsukker, især hvis nogen i din familie har type 2-diabetes. Fordi jo tidligere type 2-diabetes opdages, des bedre mulighed er der for at leve godt og undgå de ubehagelige følgesygdomme.

Vi ved, at der går op imod 100.000 danskere rundt med type 2-diabetes uden at vide det. Jo før de finder ud af det, jo bedre kan de komme i behandling – og komme videre med deres tilværelse.

Og hvis du allerede har sygdommen, så håber jeg, at min historie kan motivere dig til at gøre, hvad der skal til for at regulere dit blodsukker. Og hvis du mangler viden eller redskaber, så ræk ud til Diabetesforeningen. 

AMBASSADØR SKILT Web
Marie Carmen Koppel

Jeg kan virkelig blive træt af velmenende råd

Soul- og gospelsanger Marie Carmen Koppel, der har type 1-diabetes, oplever, at få råd om livsstil, når hun fortæller, at hun har diabetes – og det er hun ikke vild med. Hun oplever, at diabetes skaber en ensomhed på det mentale plan, som er svær at forklare for andre. Det vil hun gerne sætte fokus på, som ambassadør.

Klik her og læs Marie Carmen Koppels historie

Anna Stokholm

Jeg er glad for at vide, at jeg har type 2-diabetes i generne

Der er mange forskellige måder at gribe det an på, når man får type 2- og graviditetsdiabetes. Der er mange fordomme og myter – og det kan være svært at navigere i. Skuespiller Anna Stokholm håber, at hendes – og hendes fars – historie kan hjælpe andre.

Klik her og læs mere om Anna Stokholm

Christina Krzyrosiak Web

Diabetes kan vendes til noget positivt

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen kender følelsen af at være ensom og at gå med diabetes-bekymringer alene. Men hun er overbevist om, at jo mere vi taler om det, og viser det til andre, jo nemmere bliver det at leve med det.

Klik her og læs Christina Krzyrosiak Hansens historie

Ditte Graaboel

Diabetes griber ind i din frihed

Skuespiller Ditte Gråbøl har type 1-diabetes. Hun ønsker bestemt ikke at få medynk. Og det tror hun heller ikke, at andre med diabetes gør. Men man må gerne sige: Du er eddermame sej! – til dem der har diabetes. For det ER synd, mener hun.

Klik her og læs Ditte Gråbøls historie

Lasse Dein Web

Sensoren giver sindssygt meget mening

Skuespiller og musiker Lasse Dein ved, at det er forskelligt fra kommune til kommune, om man kan få lov til at få en sensor. Det synes han, at vi skal gøre noget ved.

Klik her og læs Lasse Deins historie

Maria Winther Nørgaard

Der er en dobbelthed i at leve med type 1-diabetes

Skuespiller Maria Winther Nørgaard oplever, at når hun fortæller andre, hvor indgribende en sygdom diabetes er, så bliver de overraskede. Hun synes, det er en svær balance, hvor meget man skal fortælle – og hvor meget sygdommen skal have lov til at fylde.

Klik her og læs Maria Winther Nørgaards historie

Jakob Sveistrup

Børn må IKKE ikke stå alene med ansvaret for deres type 1-diabetes

Musiker og skolelærer Jakob Sveistrup ønsker sig, at han kan sige: "Den tager jeg", når hans datter kæmper med diabetes. Men det kan man ikke, og det hjælper hende desværre ikke.

Klik her og læs Jakob Sveistrups historie

Elias Munk Web

Skammen forsvandt fuldstændig

Skuespiller Elias Munk synes, at han har rigtig mange grunde til at blive ambassadør for Diabetesforeningen. Men hvis der bare er ét barn, der har det, ligesom han havde det som barn, og som gennem hans historie kan se: Du er ikke alene – så er det det hele værd.

Klik her og læs Elias Munks historie

Diabetes-ambassadører

Vores diabetes-ambassadører har alle selv diabetes inde på livet. De vil sammen med os kæmpe for at kaste lys på de usynlige og uundgåelige diabeteskampe – og kæmpe for at fjerne de unødvendige.

Selvom diabetes er en sygdom i kraftig vækst, er det på mange måder en usynlig sygdom. 

Det vil vi lave om på – så alle med diabetes kan få den rette hjælp, og sygdommen kan fylde mindst muligt.

Klik her, og læs mere

Din hjælp redder liv.

kr