Marie Carmen Koppel: Jeg kan virkelig blive træt af velmenende råd

Jeg tror, at rigtig mange med diabetes kan nikke genkendende til, at råd og kommentarer er trættende. Og af en eller anden grund får man mange af dem, når man fortæller, at man har diabetes.

Marie Carmen Koppel
31. oktober 2023 | Af Sara Hartmann Sivertsen | Foto: Andreas Brandrup Elkjær shs@diabetes.dk

De fleste kender ikke forskel på type 1- og type 2-diabetes, og mange ved egentlig ikke så meget om, hvad sygdommen indebærer. Men det holder dem ikke fra at komme med råd til en bedre livsstil, hvor du bare skal gøre sådan og sådan – for det har deres fætter eller onkel gjort.

Den slags kommentarer rammer ekstra hårdt, fordi os med diabetes kæmper på så mange forskellige planer for at styre vores blodsukker. Og vi ved godt, hvad der er godt og skidt for vores kroppe. Vi ved det også, når vi ikke har passet vores diabetes så godt, som vi gjorde dagen før.

Diabetes prikker til ens dårlige samvittighed og angst. Jeg har mange gange slået mig selv i hovedet med, at jeg ikke engang er god nok til at være syg, hvis jeg en dag ikke har haft overskud til at gøre alt rigtig i forhold til min diabetes.

Der er mange kampe, når du har diabetes. For mit vedkommende var den første kamp at komme mig over den nærdødsoplevelse, det var, at få type 1-diabetes.

Tæt på at stille træskoene

Jeg fik type 1-diabetes med et brag af ketoacidose, og jeg var meget tæt på at stille træskoene. Jeg havde kørt min datter i skole, og skulle bagefter mødes med en veninde. Hun fandt mig foran opgangen til min lejlighed, hvor jeg lå med mine nøgler i hånden. Jeg lugtede af acetone, fordi jeg havde syreforgiftning.

Jeg bad om to kodimagnyler og en cola – og ville bare ind og sove. Havde hun efterladt mig sådan, var jeg ikke vågnet igen. Jeg blev indlagt, og var ukontaktbar i et døgn.  Lægerne sagde, at jeg var heldig, at jeg ikke vågnede op med en hjerneskade.

Jeg kan ikke huske noget fra den dag – heller ikke at jeg havde kørt min datter i skole. Det er så skræmmende. Det var et kæmpe chok.

Inden episoden havde jeg i halvanden måned haft flere underlige symptomer, der kom og gik. Jeg så dårligt, jeg snøvlede, jeg havde tandpine, jeg var tørstig, træt og i dårligt humør. Jeg havde været til lægen, fordi jeg tænkte, at jeg måtte være deprimeret eller stresset. Men jeg var jo ikke i dårligt humør over noget – kun over at jeg var så træt.

Diabetes er et komplekst fængsel

Næste kamp blev at forstå, hvad det her diabetes gik ud på. Det tager tid. Og så er der den daglige kamp, som handler om, hvor meget diabetes fylder – og hvor meget du tillader, at det skal fylde. Hvis vi siger, at vi har et energi-level på 100 procent, så bruger jeg måske 80 procent på min sygdom på de dårlige dage, og så er der kun 20 procent tilbage til alt det andet, som er livet.

Der er mange kampe i kampen.

Os med diabetes er forskellige. Vi har forskellige kroppe og sind – og vi har forskellige kampe. Men fælles er, at diabetes er en kamp, der aldrig slutter. 

Diabetes koster på den impulsive måde at leve på. Jeg kan ikke være den samme levekvinde som tidligere. Nogle dage fylder det meget, andre dage mindre.

Os med diabetes er forskellige. Vi har forskellige kroppe og sind – og vi har forskellige kampe. Men fælles er, at diabetes er en kamp, der aldrig slutter.

Diabetes skaber mental ensomhed

Jeg kæmper især med angsten for følgesygdomme. Med tiden har jeg fundet ud af, at det der hjælper mig, det er at leve meget stramt og have fuldstændig styr på, hvad jeg indtager. Det gør, at jeg ikke føler, at jeg skal være helt så bange for følgesygdommene. Men når jeg skal til øjentjek på hospitalet, er det stadig en kamp for mig at hive mig derud, for jeg er så angst for at få en dårlig besked. 

Faktisk hader jeg at tale om mit sygdomsforløb. Det er hårdt for mig. Men når jeg gør det alligevel, er det, fordi jeg selv har manglet nogen at spejle mig i.

At have diabetes skaber en ensomhed på det mentale plan, som er svær at forklare for andre. Det vil jeg gerne være med til at sætte fokus på. Bare det at jeg fortæller, at jeg har det sådan, kan måske give en følelse af tryghed og omfavnelse hos dem, der har det på samme måde. En følelse af, at man ikke er alene.

AMBASSADØR SKILT Web
Anna Stokholm

Jeg er glad for at vide, at jeg har type 2-diabetes i generne

Der er mange forskellige måder at gribe det an på, når man får type 2- og graviditetsdiabetes. Der er mange fordomme og myter – og det kan være svært at navigere i. Skuespiller Anna Stokholm håber, at hendes – og hendes fars – historie kan hjælpe andre.

Klik her og læs mere om Anna Stokholm

Lars Christian Lilleholt Web

Jeg fortryder, jeg ikke gik til lægen noget før

Folketingspolitiker Lars Chr. Lilleholt fortæller sin historie igen og igen for at hjælpe andre. Han havde måske ikke mistet sin storetå, hvis han havde opdaget sin type 2-diabetes tidligere.

Klik her og læs Lars Chr. Lilleholts historie

Christina Krzyrosiak Web

Diabetes kan vendes til noget positivt

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen kender følelsen af at være ensom og at gå med diabetes-bekymringer alene. Men hun er overbevist om, at jo mere vi taler om det, og viser det til andre, jo nemmere bliver det at leve med det.

Klik her og læs Christina Krzyrosiak Hansens historie

Ditte Graaboel

Diabetes griber ind i din frihed

Skuespiller Ditte Gråbøl har type 1-diabetes. Hun ønsker bestemt ikke at få medynk. Og det tror hun heller ikke, at andre med diabetes gør. Men man må gerne sige: Du er eddermame sej! – til dem der har diabetes. For det ER synd, mener hun.

Klik her og læs Ditte Gråbøls historie

Lasse Dein Web

Sensoren giver sindssygt meget mening

Skuespiller og musiker Lasse Dein ved, at det er forskelligt fra kommune til kommune, om man kan få lov til at få en sensor. Det synes han, at vi skal gøre noget ved.

Klik her og læs Lasse Deins historie

Maria Winther Nørgaard

Der er en dobbelthed i at leve med type 1-diabetes

Skuespiller Maria Winther Nørgaard oplever, at når hun fortæller andre, hvor indgribende en sygdom diabetes er, så bliver de overraskede. Hun synes, det er en svær balance, hvor meget man skal fortælle – og hvor meget sygdommen skal have lov til at fylde.

Klik her og læs Maria Winther Nørgaards historie

Jakob Sveistrup

Børn må IKKE ikke stå alene med ansvaret for deres type 1-diabetes

Musiker og skolelærer Jakob Sveistrup ønsker sig, at han kan sige: "Den tager jeg", når hans datter kæmper med diabetes. Men det kan man ikke, og det hjælper hende desværre ikke.

Klik her og læs Jakob Sveistrups historie

Elias Munk Web

Skammen forsvandt fuldstændig

Skuespiller Elias Munk synes, at han har rigtig mange grunde til at blive ambassadør for Diabetesforeningen. Men hvis der bare er ét barn, der har det, ligesom han havde det som barn, og som gennem hans historie kan se: Du er ikke alene – så er det det hele værd.

Klik her og læs Elias Munks historie

Diabetes-ambassadører

Vores diabetes-ambassadører har alle selv diabetes inde på livet. De vil sammen med os kæmpe for at kaste lys på de usynlige og uundgåelige diabeteskampe – og kæmpe for at fjerne de unødvendige.

Selvom diabetes er en sygdom i kraftig vækst, er det på mange måder en usynlig sygdom. 

Det vil vi lave om på – så alle med diabetes kan få den rette hjælp, og sygdommen kan fylde mindst muligt.

Klik her, og læs mere

Din hjælp redder liv.

kr