BLIV MEDLEM

Ny med type 2-diabetes

Med en diagnose som type 2-diabetes er der nogle ting, du bør vide. De kommer her.

Tegning af mand og kvinde

Dit blodsukker skal reguleres

Når du har type 2-diabetes, er insulinen i din krop holdt op med at virke optimalt og/eller din krop producerer ikke tilstrækkeligt med insulin – insulin er det hormon, der regulerer blodsukkeret. Og dit blodsukker ligger derfor for højt.

Det primære mål med behandlingen af type 2-diabetes er at holde dit blodsukker så tæt på normalen som muligt.

Mål for langtidsblodsukker:

  • HbA1c: under 48 mmol/mol
  • Middelglukose: under 7.7 mmol/l 

Læs mere om langtidsblodsukker

Du kan styre dit blodsukker på flere forskellige måder. 

Nogle kan opnå et blodsukker, der ligger tæt på det normale, ved at motionere og ændre madvaner. Andre har brug for at supplere med medicin, der øger insulinens virkning eller insulinproduktionen. Hvad der fungerer for dig, skal du tale med din læge om. 

Nogle med type 2-diabetes får på et tidspunkt brug for behandling med insulin, men de fleste kan klare sig længe med kost, motion og andet medicin.

Hvad må jeg spise?

”Hvad må jeg spise?” er ofte et af de første spørgsmål, der dukker op, hos dem der får diagnosen. Der findes ikke én magisk diæt, der kan sænke blodsukkeret hos alle med type 2-diabetes. Du skal prøve dig frem og finde ud af, hvilke madvarer, der hjælper dig med at holde et stabilt blodsukker – individuelt tilrettede diæter er vejen frem. 

Læs mere om mad og type 2-diabetes

Motion – hvorfor skal du være aktiv?

Der er flere fordele ved, at du dyrker motion og bevæger dig mere i din hverdag, når du har type 2-diabetes.

Motion har følgende egenskaber:

  • Øger virkningen af insulin, så din krop bedre kan optage sukkeret fra blodet
  • Sænker dit blodsukker og kan påvirke dit blodtryk og kolesterol i positiv retning
  • Øger dit psykiske og fysiske velvære
  • Opbygger og/eller bevarer muskler
  • Styrker knoglerne
  • Hjælper med at fastholde et vægttab

Læs mere om motion og blodsukker.

Vægt og fysisk aktivitet

Det er vigtigt, at du er fysisk aktiv hver dag, så du kan opbygge og bevare dine muskler og forbedre din kondition. Den øgede aktivitet gør, at insulinen i kroppen virker bedre. Hvis du er overvægtig, kan selv et relativt lille vægttab kan gøre en stor forskel. Et vægttab på 5-10% af din kropsvægt kan eksempelvis forbedre blodsukkerreguleringen, blodtryk og kolesteroltal. Taber du dig, belaster du din krop mindre, og insulinen i kroppen virker bedre. Faktisk har et skotsk studie vist, at hver tredje med type 2-diabetes, der tabte sig meget fik normaliseret deres blodsukker.

Inspiration til livsstilsændring

En type-2 diagnose er for de fleste lig med en livsstilsændring. Nogle springer ud i forandring med stor gejst og ændrer livsstil fra den ene dag til den anden, mens det for andre kræver lidt eller megen tilvænning. Begge dele er helt normalt. Det vigtigste er, at du gør det, der virker for dig.

Find gode råd og inspiration til, hvordan du kan tage fat på en livsstilsændring

Mål for din diabetesbehandling

Det er vigtigt, at du sammen med din behandler sætter mål for netop din behandling, og at du synes, at målene er realistiske for dig. Dog kan de optimale tal være en rettesnor, som du og din behandler/læge kan tage udgangspunkt i, når I tilrettelægger din behandling. Se de forskellige behandlingsmål her.

Type 2-diabetes er en kronisk sygdom, men nogle kan blive medicin- og symptomfri ved at tabe sig i vægt og/eller lægge livsstilen om. Det er dog vigtigt at blive ved med at gå til diabeteskontrol,  selvom du bliver medicinfri, da blodsukkeret kan komme ud af balance igen. 

Illustration af konsultation imellem læge og patient

Lægebesøg og diabeteskontrol

Hver tredje måned har du mulighed for at komme til diabeteskontrol hos din læge. Her kan du læse om kriterierne for den optimale diabetesbehandling.
Læs artiklen om kriterierne for optimal behandling
Tema om følgesygdomme article tout, dominobrikker der viser forskellige sygdomme

Følgesygdomme

Når du har type 2-diabetes, er det vigtigt at forebygge og kende symptomerne på de følgesygdomme, som kan følge i kølvandet på sygdommen.
Læs om følgesygdomme til type 2-diabetes
Illustration af diabetes og arvelighed. Hvis begge forældre har diabetes, har børnene knap 80% risiko for at få diabetes.

Årsager til type 2-diabetes

Der er flere årsager til, at nogle udvikler type 2-diabetes. Men både genetisk arvelighed og tillært livsstil er involveret.
Læs om årsagerne til type 2-diabetes

Deltag i forskning om skræddersyet behandling

Diabetesforeningen samarbejder med forskningscentret DD2, som skal gøre behandlingen af type 2-diabetikere i Danmark bedre. Du kan let bidrage til forskningen.

Læs mere om projektet og tilmeld dig

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes