Tidlig indsats mod overvægt er en vigtig del af forebyggelse

Et nyt dansk studie viser, at overvægt i barndommen kan give dårligere helbred med højere blodsukker og blodtryk. Tallene bekræfter, at en tidlig indsats mod overvægt er en vigtig del af forebyggelsen, siger Diabetesforeningens forskningschef.

Skolebørn På Tur
24. maj 2022 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

I 2030 forventes 420.000 danskere at have type 2-diabetes, og det koster både for samfundet og den enkeltes livskvalitet. Et nyt dansk studie publiceret i tidsskriftet Obesity Research & Clinical Practice har vist, at børn med overvægt viser tegn på dårligere helbred med blandt andet højere blodsukker og blodtryk og ringere fedtprofil i blodet allerede fra seksårsalderen sammenlignet med normalvægtige jævnaldrende.

Dyk ned i studiet

Studiet har fulgt to grupper: En gruppe bestående af førskolebørn i alderen 2,5 og 5 år og en gruppe af skolebørn i alderen 6-8 år. Resultaterne viste ingen signifikante forskelle i værdierne hos førskolebørn med og uden overvægt. Til gengæld viste de en signifikant forskel mellem børn med og uden overvægt i skolealderen. De registrerede værdier hos børnene i det nye studie er stadig indenfor normalområdet.

Resultaterne bør vække bekymring

Forsker Jens-Christian Holm, overlæge og leder af Europæisk Center for Børn og Unge med Overvægt på Holbæk Sygehus, der er en af forskerne bag studiet, siger i en artikel på Medicinsk Tidsskrift, at børnene ikke har brug for decideret diabetesbehandling eller blodtryks- eller kolesterolsænkende medicin. Han mener dog alligevel, at børnenes resultater bør vække bekymring.

Læs ”Børn med overvægt har tegn på diabetes allerede ved skolestart”

Han er nemlig medforfatter på tidligere studier, som viser, at senere i barndommen har 50 procent af børnene begyndende eller reelt forhøjet blodtryk, 31 procent har fedtlever, 28 procent har forhøjet kolesterol, og 18 procent har prædiabetes. Gennemsnitsalderen blandt børnene i disse tidligere studier var 11,5 år.

 – Resultaterne fra det her studie og de tidligere studier viser tydeligt, at tidligere indsats mod overvægt er en fuldstændig central del af forebyggelsen mod ikke bare type 2-diabetes, men flere andre sygdomme og helbredsproblematikker, siger Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen.

Skolen er en oplagt indgang til forebyggelse

Overvægt fører ikke automatisk til udvikling af type 2-diabetes, men det forøger risikoen, ligesom det forøger risikoen for en række andre sygdomme og tilstande. Sunde vaner fastlægges tidligt i livet, og en tidlig, ambitiøs forebyggelsesindsats er afgørende.

image-text
Gåbillede

Det mener Diabetesforeningen

For at komme stigningen i antallet af danskere med overvægt, type 2-diabetes og andre kroniske sygdomme til livs, må vi tænke på tværs af strukturer og rammer om sundhed i Danmark.

– Vi ved fra andre undersøgelser, at børn udvikler overvægt i løbet af folkeskoleårene. Hvert ottende barn har overvægt ved skolestart. Det tal er oppe på hvert femte barn, når de forlader skolen. Børn og især unge med overvægt har en betydelig forøget risiko for at blive voksne med overvægt med både psykiske og fysiske konsekvenser til følge, understreger Tanja Thybo og tilføjer:

– Forebyggende indsatser i skolen giver også mulighed for aktivt at modvirke ulighed i sundhed, fordi deltagelse i indsatserne ikke begrænses af social ulighed.

Sund mad og bevægelse i skolen, tak!

Derfor har Diabetesforeningen to forslag til forebyggende indsatser i folkeskolen.

Diabetesforeningen forslår, at der sættes mindst seks timers ugentligt motion og bevægelse på skoleskemaet i stedet for de nuværende to timer, der er standarden de fleste steder.

– Når børn får pulsen op, bliver de ikke bare gladere og trives bedre i både skoletimer og fritid: Vi tror på, at mere bevægelse skaber bedre sundhed både på den korte og den lange bane, siger Tanja Thybo.

Læs debatindlægget: Mindst seks timers ugentlig motion på skoleskemaet, tak! 

Udover dette forslag arbejder Diabetesforeningen desuden for sunde, gratis skolemåltider. Adskillelige studier viser, at sund, gratis skolemad øger børns indtag af frugt og grønt, fisk og fuldkorn og reducerer deres indtag af tilsat sukker og fedt, og at børnenes BMI enten falder eller i hvert fald ikke stiger.

– Vi mener, at sunde madordninger i skolen og fokus på maddannelse kan bidrage til at holde en sundere vægt skolelivet igennem og er med til at grundlægge nogle sunde madvaner fra barnsben, siger Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen.

image-text
Madens Folkemøde 2

Mød Diabetesforeningen på Madens Folkemøde

Diabetesforeningen er medarrangør af debatten "Kan mad i skolen gøre os rigere, dygtigere og udjævne sociale forskelle?"

Indsats allerede før skolealderen bør også tænkes ind

Resultaterne fra det nye danske forskningsstudie af børn med og uden overvægt og deres helbred viser, at der ikke er signifikant forskel på helbredet for børn med og uden overvægt i førskolealderen, men viser til gengæld en signifikant forskel på helbredet for børn med og uden overvægt, når børnene er startet i skole. Det tyder ifølge Tanja Thybo på, at vi kan hjælpe endnu flere børn ved også at indføre målrettede, forebyggende indsatser inden skolealderen.

– Resultaterne fra det nye danske studie viser, at der er et momentum for at forebygge helbredsproblematikker for nogle børn allerede inden, de starter i skole, siger Tanja Thybo.

Ifølge hende er der flere områder, man kan se på i forhold til at igangsætte forebyggende tiltag for at hjælpe børnene allerede før skolealderen – oplagt er det at se samlet på familiens sundhed.

– For eksempel kunne man overveje, om de sundhedsplejersker, der bliver tilknyttet familier med et lille nyt medlem, skal have familiens samlede sundhed som et centralt opmærksomhedspunkt. Mulighederne er mange, og det kan diskuteres, hvor vi skal sætte ind. Men det er et område, vi er nødt til at være opmærksomme på, slutter Tanja Thybo.