MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Hvad indeholder min mad?

Kroppen har brug for en række næringsstoffer for at fungere optimalt. Det får den, når maden, vi spiser, fordøjes i mavesækken og i tarmene og spaltes til næringsstoffer. Disse føres videre til blodet.

Når du ikke selv producerer insulin, gælder det om at få din dosis insulin til at passe med den mad, du spiser og det, du drikker. For at kunne det, er det vigtigt, at du ved noget om kulhydrater, fordi kulhydrater er det næringsstof, som især får dit blodsukker til at stige.

Hvad er der i maden? 

Maden består af tre energigivende næringsstoffer: kulhydrat, protein og fedt. Derudover kan kroppen få energi fra alkohol.

De energigivende næringsstoffer indgår i opbygningen af f.eks. muskler og væv eller omsættes til energi, som bruges til at producere varme, til at få musklerne til at arbejde og til at reparere eller forny kroppens celler. Overskydende energi oplagres i energidepoter i cellerne. Kroppen henter energi fra disse depoter, hvis ikke vi tilfører den nok energi fra mad og drikke.

Herudover indeholder maden vitaminer og mineraler, antioxidanter og kostfibre.

Læs mere om mad i kroppen

Kulhydrater

Proteiner

Fedt

Alkohol

Vitaminer og mineraler

Kostfibre

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes